Pericolele reumatismului degenerativ si tratamente eficace ale bolii

Generalitati

In total, numarul bolilor reumatismale depaseste 200 de forme si afecteaza un numar de peste 100 de milioane de persoane din Europa.

Forma cel mai des intalnita a reumatismului ramane reumatismul degenerativ cu cele doua manifestari ale sale: artroza si spondiloza.

Imbatranire precoce

Artroza mai este denumita si “senescenta precoce” si este cauzata de uzura cartilagiilor articulare ca urmarea proceselor naturale de imbatranire, incluzand si degradarea biochimica a articulatiilor. Este intalnita la nivelul articulatiilor membrelor inferioare si superioare.

Peste 40% dintre persoanele trecute de 40 de ani sufera de artroza la genunchi. 80% dintre persoanele care sufera de artroza au o limitare a mobilitatii, iar 25% nu isi pot indeplini sarcinile cotidiene, conform estimarilor Ligii Romane Contra Reumatismului.

Aceleasi date arata ca bolile articulare reprezinta jumatate din numarul bolilor cronice intalnite dupa varsta de 65 de ani.

Spondiloza

Forma de reumatism degenerativ a spondilozei se manifesta la nivelul coloanei vertebrale si este generata de imbatranirea tesuturilor, adoptarea unor pozitii vicioase in timpul somnului sau al pauzelor de peste zi, sedentarism si tonifierea scazuta a tesuturilor musculare.

Durerile resimtite la nivelul coloanei vertebrale reduc drastic capacitatea de mobilitate a persoanei. De altfel, in Uniunea Europeana, durerea de spate este cea mai frecventa cauza de concediu medical, iar 80% din populatia globului prezinta de-a lungul vietii durere lombara joasa.

Peste 15% din consultatiile medicale primare acordate in statele europene vizeaza probleme de reumatism degenerativ, iar 25% din cheltuielile medicale la nivel UE sunt generate de tratarea bolilor reumatismale.

Tratamentul reumatismului degenerativ

Boala nu poate fi vindecata complet, insa o ameliorare a simptomelor dureroase este posibila atat prin tratamentul medicamentos, cat si printr-un program de fizioterapie combinat cu sedinte de masaj medical.

In tratamentul de lunga durata al artritei si spondilozei se prescriu sedintele de fizio si kinetoterapie, presarand la intervale diverse de timp si sedinte de masaj terapeutic. O alta forma de tratament este termoterapia, incluzand sedinte cu parafina, stimuli electrici si folosirea unor perne electrice.

Tratamentul medicamentos are ca scop ameliorarea simptomelor dureroase si eliminarea rigiditatii articulatiilor. In tratamentul medicamentos de lunga durata, medicamentele se administreaza sub supraveghere medicala urmarindu-se si limitarea efectelor secundare date de acesta.

Tratamente rapide in cazul artrozelor

Un procent de 70% dintre persoanele cu varste intre 55-74 de ani se confrunta cu o forma de artroza, cea mai frecventa fiind artroza la maini, urmata de cea a genunchiului.

Cea mai simpla cale de a ameliora senzatia dureroasa a articulatiilor uzate este folosirea unor unguente pe baza de diclofenac sodic.

Aplicate in doua-trei reprize pe zi in cazul artozei de genunchi sau al atrozelor articulatiilor mici, aceste solutii sub forma de gel reduc senzatia de durere si redau mobilitatea articulatiilor din zona respectiva.