Persoanele diagnosticate cu boala Crohn nu trebuie sa renunte la placerea de a savura un desert.
Desi cofeina, ciocolata, citricele si nucile pot agrava simptomele tractului digestiv sensibil, exista si retete de prajituri cu ingrediente inofensive pentru aceasta afectiune.
Prajitura de mere cu aroma de cocos este un exemplu excelent in acest sens!
Ingrediente
100 grame zahar
170 grame iaurt degresat cu aroma de vanilie
85 ml ulei
1 ou intreg
2 lingurite de scortisoara (pudra)
1 lingurita esenta de vanilie
1 jumatate lingurita praf de copt
un praf de sare
1 sfert de lingurita bicarbonat de sodiu
1 sfert de lingurita praf de ghimbir
1 sfert de lingurita nucsoara (pudra)
160 grame faina alba
500 grame mere rosii, curatate de coaja si taiate cubulete
120 grame fulgi de cocos
3 linguri de unt
3 linguri de zahar brun
2 linguri de lapte degresat
Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 160 de grade Celsius.
Tapetati doua tavi mici de copt (20x10x5 cm fiecare) cu hartie de pergament si ungeti suprafata cu putin ulei.
Separat, intr-un bol mare, amestecati zaharul, iaurtul, oul, o lingurita de scortisoara, vanilia, praful de copt, sarea, bicarbonatul de sodiu, ghimbirul si nucsoara. Incorporati treptat faina, iar cand obtineti o compozitie omogena, adaugati bucatile de mar.
Turnati compozitia in tavile deja pregatite si coaceti timp de 45 de minute.
Intre timp, intr-o oala de mici dimensiuni, combinati fulgii de cocos, untul, zaharul brun, laptele si o jumatate de lingurita de scortisoara.
Puneti oala pe foc potrivit si amestecati continuu, pana obtineti un sos.
Turnati sosul peste prajitura si mai introduceti-o la cuptor 2-3 minute.
Lasati prajitura la racit cel putin 45 de minute inainte sa o serviti.