Barbat paralizat, ajutat sa mearga dupa un transplant cu celule recoltate din nas

Un barbat polonez diagnosticat cu paralizie de la brau in jos merge din nou, datorita unui transplant cu celule recoltate din nas utilizate pentru refacerea nervilor lezati din coloana vertebrala.

Barbatul polonez a fost ajutat sa invinga paralizia de catre cercetatorii britanici de la Universitatea College din Londra.

Savantii au desoperit ca celule recoltate din teaca bulbului olfactiv pot fi utilizate ca punte nervoasa intre regiuni sectionate sau afectate din coloana vertebrala, ce impiedica utilizarea membrelor inferioare.

Specialistii considera noua tehnica utilizata pe pacientul polonez drept un progres remarcabil in medicina. In urma transplantului si dupa 19 luni de tratament, barbatul tratat cu celule recoltate din nas putea sa mearga ajutat de cadru si facea o gama limitata de miscari voluntare.

In prezent, barbatul se afla intr-o stare extrem de buna. Savantii care i-au urmarit evolutia au declarat ca este capabil sa sofeze si ca duce o viata aproape normala.

Medicii planuiesc sa repete procedura pe un grup de alte 3-5 persoane, in urmatorii cinci ani, experimente care le va permite sa optimizeze tehnica.