Raceala, gripa si alergia: diferentele dintre ele si tratamentul corect

Generalitati

Distinctia dintre raceala, gripa si alergie este deseori dificil de realizat, de vreme ce simptomele initiale sunt aproape aceleasi. Secretiile nazale, congestia sau disconfortul la inghitire pot sa apara in toate cele trei afectiuni, insa modul in care este sunt tratate trebuie sa tina cont de naturala reala a bolii.

Administrarea intamplatoare a medicamentelor in cazul racelii, gripei si alergiilor nu face doar tratamentul sa fie ineficient, ci agraveaza totodata simptomele si intarzie vindecarea.

Diferentele dintre raceala, gripa si alergie

Raceala si gripa sunt cauzate de sute de virusuri diferite. Cand unul dintre acesti agenti patogeni ajunge in organism, sistemul imunitar reactioneaza, atacandu-l. Astfel apar efectele raspunsului imun, recunoscute prin clasicele simptome de congestie nazala sau tuse.

Germenii care cauzeaza raceli si gripa sunt contagiosi, putand fi transmisi prin stranut, tuse sau o simpla strangere de mana. Dupa doua saptamani, sistemul imunitar reuseste sa lupte eficient cu virusul, disparand astfel simptomele specifice.

Alergiile sunt cauzate de hiperactivitatea sistemului imunitar. In cazul lor, organismul confunda anumite substante inofensive (precum praful, puful sau polenul) cu agenti patogeni care ii pot pune sanatatea in pericol. Ca urmare, in corp sunt eliberate substante chimice (histamine), la fel cum se intampla si in urma contactarii gripei si a racelii. In consecinta, apar congestia nazala (umflarea pasajelor nazale), secretiile nazale, tusea si stranutul. Alergiile nu sunt contagioase, insa in cazul unor pacienti, acestea pot fi mostenite pe cale ereditara.

Ca regula generala, simptomele asociate cu gripa si raceala sunt mai severe. In cazul gripei, apare si febra ridicata care dureaza in medie 3-4 zile, alaturi de dureri de cap, stari accentuate de oboseala, dureri musculare si disconfort fizic generalizat. Aceste manifestari clinice sunt mult mai rar intalnite la raceala comuna.

Alergiile pot cauza lacrimat excesiv si mancarimi la nivelul organelor de vaz, simptome nespecifice gripei si racelii. Totodata, semnele alergiilor persista pe toata durata expunerii la alergenul care le produce, pe cand raceala si gripa rareori dureaza mai mult de doua saptamani.

In cazul racelilor, simptomele se descriu astfel:

- Febra: rara;
- Dureri de cap: rar intalnite;
- Dureri corporale: usoare;
- Stari de oboseala si slabiciune: ocazionale;
- Extenuare: nespecifica;
- Congestie nazala: frecventa;
- Stranut: frecvent;
- Dureri in gat: frecvente;
- Tuse: frecventa;
- Dureri in piept: usoare spre moderate.

Simptomele gripei sunt urmatoarele:

- Febra: frecventa, in general ridicata, ce dureaza 3-4 zile;
- Dureri de cap: des intalnite;
- Dureri corporale: frecvente, deseori severe;
- Stari de oboseala si slabiciune: frecvente, ce pot dura pana la 3 saptamani;
- Extenuare: specifica, in primele zile de imbolnavire;
- Congestie nazala: ocazionala;
- Stranut: ocazional;
- Dureri in gat: rare;
- Tuse: frecventa, poate deveni severa;
- Dureri in piept: frecvente.

Simptomatologia in alergii este urmatoarea:

- Febra: nespecifica;
- Dureri de cap: rar intalnite;
- Dureri corporale: nespecifice;
- Stari de oboseala si slabiciune: ocazionale;
- Extenuare: nespecifica;
- Congestie nazala: frecventa si persistenta;
- Stranut: frecvent;
- Dureri in gat: ocazionale;
- Tuse: ocazionala;
- Dureri in piept: rar intalnite, cu exceptia astmului alergic.

Tratarea gripei, racelilor si alergiilor

Intrucat sunt afectiuni distincte, cu cauze diferite, gripa, raceala si alergiile necesita fiecare tratament specific. In cazul primelor doua, sunt necesare odihna prelungita si suplimentarea aportului de lichide. In gripa, de multe ori se impune repausul la pat, timp de cel putin 2-3 zile, pentru evitarea efortului fizic, expunerea la frig, curent sau umezealea (conditii periculoase pentru un organism slabit).

In gripa, se recomanda administrarea de medicamente antiinflamatorii si analgezice (aspirina, acetaminofen sau ibuprofen), pentru ameliorarea febrei si a durerilor musculare. Medicul curant poate prescrise si antivirale, daca este vorba despre o infectie gripala.

Alergiile se trateaza cu antihistaminice (blocheaza efectele histaminei, substanta care declanseaza simptomele de nas infundat etc.), steroizi nazali (trateaza congestia), decongestionante (reduc inflamatiile membranei mucoase a pasajelor nazale) sau imunoterapie (injectarea unei mici cantitati a substantei cu rol de alergen, pentru dezvoltarea tolerantei organismului la aceasta), conform indicatiilor medicului specialist. O alta componenta importanta a terapiei este evitarea contactului cu alergenii.

Cu toate ca simptomele gripei, racelii si alergiilor sunt rareori periculoase, ele pot provoca uneori complicatii mai grave. De pilda, atat raceala comuna, cat si alergia, pot degenera in infectii sinusale sau infectii ale urechii medii. Gripa netratata poate fi un factor de risc pentru bronsita sau pneumonie. Prin urmare, tratamentul corect si prompt trebuie sa fie administrat intotdeauna in timp util.

Prevenirea racelilor, gripei si alergiilor

Deoarece cauzele simptomelor asociate cu raceala, gripa si alergiile sunt diferite, prevenirea lor presupune adoptarea unor strategii diferentiate. Astfel, reducerea riscului declansarii unui episod alergic implica evitarea completa a alergenului, precum polenul, mucegaiul, blana de animale, praful sau unele insecte.

Prevenirea racelii presupune in principal diminuarea sanselor ca un virus sa ajunga in organism si sa cauzeze infectii. Acest lucru poate fi realizat prin spalarea frecventa a mainilor, izolarea de persoanele care prezinta deja simptome, evitarea aglomeratiei sau a colectivitatilor mari de oameni care sunt un mediu favorabil de raspandire a virusurilor, mai ales in perioadele de epidemie si intarirea imunitatii corpului, printr-o dieta bogata in fructe si legume, sport si odihna suficienta.

Cea mai importanta forma de prevenire a gripei este vaccinarea antigripala. De ajutor pot fi si produsele fitoterapeutice (echinaceea, de pilda), intrucat stimuleaza imunitatea nespecifica a organismului si au efecte benefice pe termen lung.