ABC-ul vitaminelor

Generalitati

Vitaminele sunt compusi organici necesari bunei desfasurari a functiilor organismului.

Acestea trebuie sa fie preluate preponderent din alimente, deoarece corpul nu le poate produce in totalitate.

Aportul insuficient de vitamine conduce la instalarea unor deficiente cauzatoare de boli. Studiati indelung de oamenii de stiinta, acesti nutrienti ascund informatii importante pentru mentinerea sanatatii pe termen lung.

Clasificarea vitaminelor

Vitaminele se clasifica in doua categorii principale:

- Vitaminele solubile in grasimi. Sunt depozitate in tesuturile grase ale corpului, sunt mai usor de absorbit in organism (prin intermediul tractului intestinal cu ajutorul lipidelor) si raman in corp perioade lungi de timp (vitaminele A, D, E si K).

- Vitaminele solubile in apa. Sunt depozitate in corp perioade scurte, fiind eliminate prin urina. Asadar, trebuie sa fie inlocuite mai des decat vitaminele solubile in grasimi (vitaminele C si complexul vitaminic B).

In prezent, exista 13 vitamine recunoscute in lumea stiintifica, fiecare cu propriul sau rol in organism si desfasurarea proceselor fiziologice.

Vitamina A (retinol si 4 carotenoide)

- deficienta cauzeaza cecitate nocturna sau alte afectiuni ale organelor de vaz;
- sursele alimentare: ficatul, uleiul din ficat de cod, morcovi, broccoli, cartofi dulci, unt, varza kale, spanac, dovleac, unele branzeturi, oua, lapte etc.

Vitamina B1 (tiamina)

- deficienta poate cauza boala Beri-Beri sau sindromul Wernicke-Korsakoff;
- surse alimentare: drojdie, cereale integrale, seminte de floarea-soarelui, orez brun, sparanghel, conopida, cartofi, portocale, ficat si oua.

Vitamina B2 (riboflavina)

- deficienta poate cauza ariboflavinoza;
- surse alimentare: sparanghel, banane, branza telemea, lapte, iaurt, carne, oua, peste sau fasole verde.

Vitamina B3 (niacina)

- deficienta poate cauza pelagra;
- surse alimentare: organe animale, carne de pui sau vita, peste gras, lapte, oua, avocado, curmale, rosii, legume cu frunze verzi, broccoli, morcovi, cartofi dulci, sparanghel, nuci, cereale integrale, leguminoase, ciuperci etc.

Vitamina B5 (acid pantotenic)

- deficienta poate cauza parestezii;
- surse alimentare: carne, cereale integrale (nemacinate), broccoli, avocado, icre, etc.

Vitamina B6 (piridoxina)

- deficienta poate cauza anemie sau neuropatie periferica;
- surse alimentare: carne, banane, cereale integrale, legume si nuci.

Vitamina B7 (biotina)

- deficienta poate cauza dermatita sau enterita;
- surse alimentare: galbenus de ou, ficat si unele legume.

Vitamina B9 (acid folic)

- deficienta poate cauza malformatii congenitale;
- surse alimentare: legume cu frunze verzi, leguminoase, ficat, drojdie, unele cereale fortificate, seminte de floarea-soarelui.

Vitamina B12 (cianocobalamina)

- deficienta poate cauza anemie megaloblastica;
- surse alimentare: peste, crustacee, carne, oua, lapte si alte lactate.

Vitamina C (acid ascorbic)

- deficienta poate cauza anemie megaloblastica;
- surse alimentare: fructe si legume.

Vitamina D (ergocalciferol, colecalciferol)

- deficienta poate cauza rahitism sau osteomalacie;
- surse alimentare: peste gras, oua, ficat de vita sau ciuperci.

Vitamina E (tocoferoli, tocotrienoli)

- deficienta este rara, insa poate provoca anemie hemolitica la nou-nascuti;
- surse alimentare: fructe de kiwi, avocado, oua, lapte, nuci, legume cu frunze verzi, uleiuri vegetale, germeni de grau si cereale integrale.

Vitamina K (filochinona, menachinone)

- deficienta poate cauza diateza hemoragica;
- surse alimentare: legume cu frunze verzi, avocado, kiwi, patrunjel etc.

Informatii utile despre vitamine

Nu este importanta doar cunoasterea tipurilor de vitamine si sursele din care ele pot fi preluate, ci si efectele pe care acestea le au asupra organismului. Informatiile de mai jos elucideaza o serie de curiozitati legate de proprietatile vitaminelor si contributia lor in prevenirea si tratarea diverselor afectiuni.

Vitamina C si prevenirea racelii

Dupa decenii intregi de cercetari, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca vitamina C, indiferent de doza in care este administrata, nu previne raceala si gripa in majoritatea cazurilor. Unele studii au descoperit ca vitamina C poate scurta perioada de manifestare a simptomelor racelii, insa nu le opreste aparitia si nici nu le scade intensitatea.

Vitaminele si mineralele care scad riscul aparitiei tulburarilor de vedere

O varietate de nutrienti ajuta la scaderea riscului degenerescentei maculare si a altor tulburari de vedere asociate cu inaintarea in varsta. Printre cei mai importanti se numara zeaxantina si luteina din fructe si legume, zincul si vitaminele C si E.

Vitamina B12 si energizarea organismului

Numeroase persoane cred ca vitamina B12 ajuta la cresterea nivelului de energie. In realitate, carenta in aceasta vitamina poate cauza anemie, insa simptomele deficientei nu includ starile de slabiciune si oboseala, ci tulburari de memorie, dezorientare si furnicaturi la nivelul membrelor. Asadar, vitamina B12 nu are niciun efect asupra vitalitatii si rezistentei organismului la efort.

Vitaminele si mineralele care mentin oasele puternice

Calciul si vitamina D sunt nutrientii esentiali pentru sanatatea osoasa, insa noile studii au descoperit ca numerosi alti nutrienti joaca un rol in mentinerea densitatii oaselor. Cei mai importanti dintre acestia sunt magneziul, potasiul si vitamina K.

Diferenta dintre vitamine si minerale

Vitaminele sunt esentiale pentru crestere, digestie si functionarea sistemului nervos. Mineralele se afla la baza structurii celulare si contribuie la reglarea mai multor procese corporale.

Supradoza de vitamine

Multe persoane cred ca, de vreme ce vitaminele se regasesc in majoritatea alimentelor, ele sunt sigure pentru sanatate indiferent de doza in care ajung in organism. In realitate, numeroase vitamine pot deveni toxice, atunci cand sunt consumate excesiv.

De exemplu, excesul de vitamina A poate produce stari de greata si varsaturi, iar prea multa vitamina D induce slabiciune corporala, tulburari de ritm cardiac si stari de confuzie.