10 factori declansatori ai eczemei pe care sa ii evitati

Generalitati

Eczema, o afectiune cutanata alergica caracterizata prin aparitia de zone rosii care se pot transforma in vezicule lichidiene, poate fi declansata sau agravata de anumiti factori iritanti sau de alta natura.

Identificarea surselor cauzatoare de eczema este o parte importanta a tratamentului, evitarea acestora fiind calea cea mai sigura de prevenire a aparitiei simptomelor specifice.

Prevenirea aparitiei eczemei

Cele trei tipuri principale de eczema acuta sau cronica se disting in functie de cauzele care le produc. Odata ce pacientul cunoaste posibilii factori declansatori, isi poate tine sub control mai usor afectiunea. Astfel, eczema alergica de contact (numita si dermatita de contact) se instaleaza prin contactul direct cu anumiti alergeni (detergenti, medicamente, cauciuc etc.).

In eczema atopica sau dermatita atopica, simptomele apar pe fondul contactului cu praful, acarienii, polenul sau alti alergeni din anumite alimente (oua, lapte etc.). Eczema prin sensibilizare interna se declanseaza pe fondul unei infectii in organism, manifestata prin simptome alergice vizibile pe suprafata pielii.

Indiferent de forma eczemei de care suferiti, este recomandat sa evitati pe cat posibil cauzele generale care stau la baza debutului simptomelor dermatitei.

1. Temperaturile scazute

Simptomele eczemei apar sau se acutizeaza la inceputul sezonului rece, din pricina expunerii la temperaturi scazute. In cazul multor pacienti, eruptiile cutanate sunt cauzate de uscarea excesiva a pielii si craparea tesutului cutanat, din cauza frigului.

Asadar, hidratarea pielii cu o crema emolienta si tinutele calduroase sunt esentiale in zilele friguroase. Utilizati si un umidificator de camera, daca aerul din incaperile locuintei este de regula uscat.

2. Praful

O serie de studii de specialitate au descoperit ca praful poate sa declanseze episoade ale eczemei, in special in cazul copiilor. Asadar, este de preferat sa eliberati locuinta de materialele si obiectele care atrag particulele de praf (covoare, mochete, jaluzele textile), sa spalati saptamanal lenjeria de pat si draperiile in apa fierbinte si sa va ocupati regulat de menaj, mai ales inca incaperile in care petreceti cel mai mult timp.

3. Hainele din materiale aspre

Piesele vestimentare din lana si alte materiale sintetice sau aspre sunt potentiale surse declansatoare ale eczemei. Purtati haine lejere din bumbac, care nu va strang si permit pielii sa respire. De asemenea, asigurati-va ca hainele care intra in contact direct cu pielea dumneavoastra nu poarta reziduuri de sapun sau detergent, care va pot irita tesutul cutanat, cauzand inflamatii, iritatii si vezicule.

4. Detergentii

Printre cei mai comuni factori declansatori ai eczemei se numara detergentii, de aceea este esential sa folositi doar produse de acest tip fara parfum si cu un pH neutru. Asigurati-va ca hainele sunt clatite foarte bine in ciclul spalarii si ca nu folositi prea mult detergent.

Evitati si produsele de curatare casnice cu ingrediente iritante, optand pentru alternative naturale (bicarbonat de sodiu, zeama de lamaie, otet etc.). Purtati manusi de protectie in timpul menajului, pentru a preintampina o posibila reaparitie a eczemei.

5. Stresul

In cazul multor pacienti, stresul accentuat actioneaza ca o cauza de fond a diverselor tipuri de dermatita, motiv pentru care este important sa invatati cum sa il gestionati corect. Practicile de relaxare, precum exercitiile de respiratie, meditatia sau yoga, va pot fi de folos in cadrul demersului preventiv al eczemei.

Incercati sa va relaxati cat mai des, sa va ocupati timpul liber cu activitati placute si sa respectati un program sanatos de odihna, de minimum 7 ore de somn in fiecare noapte. Aceste masuri va sunt benefice si pentru sanatate in general.

6. Alergenii alimentari

Alergiile alimentare pot sa cauzeze debutul simptomelor eczemei in randul pacientilor cu dermatita atopica. Aveti la dispozitie teste speciale care depisteaza alergiile alimentare si care va pot ajuta sa excludeti din meniul zilnic hrana care va poate produce simptome cutanate. De asemenea, este util sa tineti un jurnal alimentar, in care sa notati reactiile sesizate in urma consumului anumitor alimente. Medicul curant va poate ajuta sa intocmiti un regim alimentar care sa previna aparitia dermatitei.

7. Polenul

Tot in cazul pacientilor diagnosticati cu dermatita atopica, polenul este un factor declansator frecvent al simptomelor. Evitati pe cat posibil deplasarile in zone populate de flora la inceputul primaverii (in sezonul polenizarii), tineti ferestrele inchise si spalati bine hainele cu care v-ati expus mediului exterior, in aceasta perioada a anului. Intrebati medicul despre un tratament cu antihistamine care v-ar putea ajuta sa scapati de eczema declansata pe fond alergic.

8. Produsele cosmetice

Pentru persoanele cu o predispozitie la eczema, utilizarea produselor cosmetice poate fi dificila, intrucat majoritatea pot declansa simptomele cutanate. Acest lucru este pus pe seama ingredientelor din produsele de machiaj si ingrijire, precum alcoolul, parfumurile, lanolina sau conservantii.

Utilizati intotdeauna cosmetice fara parfum si testati-le pe o mica suprafata de piele, inainte sa le aplicati. In acest fel, puteti identifica in timp util care sunt ingredientele care va pot declansa eczema.

9. Animalele de companie

Cainii, pisicile sau pasarile de companie pot cauza eruptii ale eczemei in randul stapanilor cu aceasta sensibilitate, de aceea este de preferat sa nu locuiti in casa cu animale. Daca nu doriti sa faceti acest sacrificiu, atunci nu permiteti prietenului necuvantator sa stea pe canapea, fotolii sau sa intre in dormitor. Aspirati frecvent covoarele si celelalte textile care atrag de regula parul si penele de animale.

10. Apa fierbinte

In sezonul rece, poate fi tentant sa faceti cate o baie in apa fierbinte. Daca suferiti de eczema, este de preferat sa rezistati acestei ispite, deoarece temperaturile crescute ale apei cauzeaza uscarea excesiva a pielii si iritarea acesteia, doi precursori ai formelor diverse de dermatita. Stergeti pielea cu un prosop moale prin tamponare usoara si aplicati intotdeauna o lotiune intens hidratanta, dupa fiecare baie.