Recuperarea dupa angioplastie

Generalitati

Recuperarea dupa angioplastie, interventie chirurgicala cu scopul de a repara, dilata sau remodela un vas de sange ingustat sau deformat, nu este una dificila in cele mai multe cazuri.

Cu sau fara stent, angioplastia presupune o perioada de spitalizare postoperatorie de scurta durata.

Chiar daca majoritatea pacientilor supusi unei angioplastii isi pot relua activitatile cotidiene normale dupa aproximativ o saptamana de repaus, recuperarea implica respectarea unor pasi importanti pentru recapatarea vigorii fizice si evitarea complicatiilor.

Starea pacientului dupa angioplastie

Angioplastia este o operatie folosita frecvent pentru tratarea blocajelor sau a ingustarilor arterelor coronare. Scopul interventiei este de a ajuta pacientul sa isi reia viata activa si sa isi reduca in mod considerabil riscul dezvoltarii altor afectiuni cardiace in viitor.

Prtocedura implica efectuarea unei mici punctii la nivelul abdomenului sau al incheieturii mainii, in conditiile administrarii unui analgezic local usor. Medicul introduce apoi in orificiu un tub gol pe interior, numit cateter, in vasele de sange care conduc catre artera bolnava.

Folosind imaginea obtinuta cu ajutorul razelor X, specialistul directioneaza cateterul catre zona ingustata sau blocata a arterei. In acest punct, un balon atasat de varful cateterului este umflat cu aer, pentru stimularea bunei circulatii sanguine. Daca este necesar, specialistul introduce un stent (tub de plasa din otel inoxidabil), care va mentine artera deschisa.

Procedura este destul de simpla si poate sa se incheie in doar 20 de minute, cu exceptia cazurilor in care intervin dificultati tehnice. Imediat dupa angioplastie, pacientul trebuie sa se odihneasca. In cazul in care a fost introdus cateterul la nivelul abdomenului, pacientul trebuie sa stea nemiscat timp de cateva ore, astfel incat punctia sa se vindece fara complicatii.

Numerosi pacienti supusi unei angioplastii pot parasi unitatea medicala chiar in urmatoarea zi dupa operatie. Functia cardiaca se imbunatateste simtitor imediat dupa deblocarea sau corectarea arterei coronare bolnave, intrucat beneficiaza din nou de un aport de sange corespunzator.

Pacientul este tinut sub observatie intr-o unitate speciala de ingrijire, unde asistentii medicali ii monitorizeaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Regiunea in care a fost introdus cateterul va fi dureroasa si va necesita o verificare atenta a culorii, temperaturii si senzatiilor resimtite. Disconfortul postoperator nu este major si dispare complet in cateva zile de la interventie. Printre efectele secundare ale angioplastiei se numara

- Echimozele (vanataile). Este firesc sa apara echimozele in locul de punctie, alaturi de o umflatura in jurul ranii (mai ales daca punctia a fost realizata la nivelul abdomenului). Pacientul trebuie sa avertizeze medicul urgent daca zona devine inflamata sau se inroseste (semne posibile ale unei infectii). Paracetamolul poate fi administrat pentru ameliorarea disconfortului.

- Constipatie. Se poate instala din pricina tratamentului medicamentos urmat sau din pricina nivelului de activitate mai scazut decat in mod normal. In acest caz, consumul de alimente bogate in fibre (legumele, fructele si cerealele integrale), aportul sporit de apa si miscarea usoara ajuta la reglarea tranzitului intestinal.

- Dureri toracice. Dupa angioplastie si introducerea stentului, este posibil sa apara dureri toracice usoare si disconfort la nivelul pieptului, mai ales daca au fost montate mai multe stenturi. Simptomul poate sa persiste chiar si cateva saptamani de la interventie.

- Furnicaturi si senzatii de amortire. Unii pacienti care au suferit o operatie de angioplastie acuza instalarea unor senzatii de amortire si furnicaturi la nivelul unuia dintre picioare. Acest simptom este cauzat de regula de anestezicul administrat si dispare de la sine dupa cateva zile.

Angioplastia este un tratament eficient pentru majoritatea pacientilor. Chiar si asa, o parte dintre bolnavi nu se bucura de efectele terapeutice pe termen lung. Artera coronara se poate ingusta din nou, instalandu-se angina pectorala si devenind necesara o noua interventie de specialitate.

Miscarea dupa agioplastie

Unul dintre cele mai mari beneficii ale angioplastiei este acela ca permite pacientului sa faca mai mult efort fizic decat inainte de operatie. Miscarea joaca un rol esential in recuperarea optima si in imbunatatirea calitatii vietii, avand urmatoarele beneficii

- recapatarea starii generale de bine;
- recuperarea mai rapida a functionalitatii aparatului cardiac;
- imbunatatirea somnului;
- imbunatatirea conditiei fizice;
- scaderea tensiunii arteriale;
- reglarea greutatii corporale;
- reducerea nivelului de colesterol;
- protectia inimii.

Programul de miscare poate sa inceapa dupa cateva zile de odihna la domicliu, daca nu exista simptomele anginei pectorale. Cateva exemple de exercitii recomandate sunt

- Mersul pe jos. In ritmul propriu, fara graba, pe distante medii si lungi. Plimbarile de 30-60 de minute pe saptamana dupa tratament asigura o recuperare deplina, in timp record.

- Ridicatul pe varful degetelor. Sprijiniti-va cu bratele de spatarul unui scaun sau de un perete si ridicati-va in varful degetelor, reveniti si repetati miscarea, timp de 30 de secunde.

- Marsul pe loc. Mergeti pe loc, ca intr-un mars militar, ridicand genunchii cat mai sus si leganand bratele usor.

- Ridicari si asezari in sezut. Asezati-va pe un scaun tare (nu un fotoliu), aplecati-va in fata, ridicati-va in picioare si reveniti in sezut. Repetati miscarea timp de jumatate de minut.

- Urcatul si coboratul scarilor. Puneti un picior pe treapta de jos a unei scari, apoi puneti-l si pe urmatorul. Coborati cu ambele picioare de pe treapta si repetati miscarea, de cate ori reusiti in 30 de secunde.

- Miscarile libere de brate. Ridicati mainile pentru a va atinge umerii cu palmele. Ridicati bratele in aer si intindeti-le bine, de parca ati incerca sa atingeti tavanul cu varfurile degetelor. Coborati bratele usor, inspirand adanc si expirand.

Un program zilnic de miscare, alaturi de regimul alimentar recomandat de medic dupa angioplastie, reprezinta cea mai buna cale de prevenire a viitoarelor imbolnaviri cardiovasculare.