Barbatii care fumeaza inainte de a deveni parinti risca sa aiba copii cu astm

Copiii care sunt conceputi din tati care au fumat risca sa sufere de astm, anunta un studiu norvegian prezentant la o conferinta medicala internationala din Munchen, Germania.

Cercetarea norvegienilor a descoperit faptul ca astmul este o afectiune mai comuna printre copiii ai caror tati au fumat inainte de conceperea acestora.

Potrivit savantilor, riscul este mai crescut cu cat varsta la care barbatii incep sa fumeze este mai mica (sub 15 ani) si se pastreaza chiar si dupa ce acestia renunta la viciu inainte de conceperea copiilor.

Este primul studiu intreprins vreodata care analizeaza legatura intre obiceiul tatilor de a fuma inainte de conceptie si riscul de astm la copii.

Cercetarea norvegienilor a fost facuta pe un esantion de 13.000 de parinti - barbati si femei -, care au fost supusi unui chestionar amanuntit privind obiceiul de a fuma. Riscul a fost identificat doar in cazul tatilor, cercetatorii ajungand la concluzia ca obiceiul mamelor de a fuma inainte de conceptie nu are impact asupra declansarii astmului la copii.

Cercetarea trage un semnal de alarma asupra barbatilor care fumeaza si care vor sa devina tati, mai ales in conditiile in care riscul acestei afectiuni respiratorii la copii persista chiar daca acestia renunta la viciu inainte de conceptie.