S-a descoperit un risc nou al stresului de la locul de munca asupra sanatatii

Cercetari noi, realizate de savanti nemti si publicate in jurnalul "Psychosomatic Medicine", au descoperit ca stresul de la locul de munca creste riscul unei noi afectiuni grave.

Potrivit cercetatorilor, persoanele care sunt supuse unui stres constant si puternic la serviciu prezinta un risc cu 45% mai mare de a suferi de diabet de tip 2.

Stresul puternic invocat de cercetatori a fost caracterizat ca mediul de lucru in care exigentele slujbei erau mult prea mari in raport cu abilitatile salariatilor sau cu capacitatea acestora de a controla situatia tensionata.

Studiul nemtilor a fost efectuat pe 5337 barbati si femei, cu varste intre 29 si 66 de ani, care lucrau cu norma intreaga. Cercetatorii au analizat conditiile in care au activat la locul de munca si au descoperit ca cele care fusesera supuse unui nivel mare de stres prezentau cu 45% riscuri mai mari de a se imbolnavi de diabet de tip 2, indiferent de greutate.

Savantii nu isi explica inca modul in care anxietatea puternica declanseaza diabetul de tip 2, dar considera ca hormonii de stres ar putea determina un dezechilibru in modul in care organismul metabolizeaza glucoza in organism.

Diabetul de tip 2 predispune la complicatii grave - boli de inima, accidente vasculare cerebrale, risc de orbire sau amputare etc.