Probleme stomatologice la copii

Din punctul de vedere al unui stomatolog, vizitele regulate la cabinetul stomalogic impreuna cu micutul pentru evaluarea dentitiei ar trebui sa inceapa de la o varsta cat mai frageda.

Desi acestea ar trebui sa fie facute o data la 6 luni, cei mici au primul contact cu medicul in momentul in care au deja o problema.

Intalnirea dintre medicul dentist si copil trebuie sa aiba loc la o varsta cat mai frageda deoarece:

Cele mai frecvente probleme pentru care parintii isi aduc copiii la stomatolog sunt cariile, gingivitele, abcesele si corectarea pozitiei dintilor.

- Cariile pot aparea foarte devreme din cauza unei igiene dentare incorecte sau a unei alimentatii nesanatoase.Din ce in ce mai frecventa in randul bebelusilor, caria de biberon reprezinta o forma agresiva de carie ce apare pe dintii de lapte ai copiilor sub 3 ani.

Se mai numeste si carie galopanta deoarece are o evolutie fulminanta; trecerea de la o pata alb-galbuie pe suprafata dintelui catre afectarea totala a suprafetei dentare facandu-se foarte rapid,dintii ajungand in stadiul de resturi radiculare colorate in negru in zona in care au erupt. Studiile arata ca aproximativ 5-10% din copii prezinta carii de biberon.

Primele semne sunt sensibilitatea dentara la diversi stimuli externi-variatiile de temperatura, alimentele dulci- si modificari de culoare si structura a smaltului - pete albe pe suprafata dentara unde smaltul are mai putin calciu in compozitie.

Tratamentul cariilor se face prin obturatii. Din ce in ce mai des pentru plombarea dintilor cariati se folosesc obturatiile de compozit colorat care sunt foarte usor acceptate de cei mici. Materialele composite colorate au aparut in special pentru a fi folosite in pedodontie. Poti include astfel micutul pacient in procedurile de tratament oferindu-i posibilitatea sa isi aleaga singur culoarea obturatiei.

Avand impresia ca pot influenta direct manevrele ce urmeaza sa fie efectuate, frica si nelinistea trec in plan secund; tratamentul decurgand cu mai putin stres, obtinem un raspuns pozitiv din partea copilului. In plus, micutii devin interesati de ingijirea dintilor pentru ca noua obturatie sa ramana “draguta” cat mai mult timp.

Printre avantajele materialelor composite colorate se numara: resturarea se mentine intacta pana la rezorbtia radacinii, eliberarea fluorului asigura preventia cariei secundare, aplicare simpla si rapida, lustruire perfecta, atractie crescuta in randul copiilor care isi pierd frica si accepta mult mai usor vizitele stomatologice regulate.

- Gingivita reprezinta inflamarea gingiilor, lucru care se petrece pe fondul unor boli infectioase sau din cauza unei igiene dentare deficitare.

- Abcesul se produce ori din cauza unei carii foarte profunde care a ajuns la nerv, ori de la niste resturi de dintisori care au ramas acolo, distrugandu-se continuu. Acest fapt se intampla atat pentru dintii de lapte, cat si pentru dintii definitivi.

- Tratamentul orthodontic - este realizat de medicul specialist si in functie de fiecare caz , se poate opta pentru utilizarea unui aparat fix sau mobil.

Este intotdeauna mai usor sa previi decat sa tratezi, principiu care se aplica in special in cazul copiilor. De aceea, inainte de orice, trebuie educati parintii cu privire la sanatatea orala, atat a lor, cat si a micutilor. Acestia trebuie sa inteleaga ca pentru a avea o viata normala, functionala si frumoasa este importanta si o dantura sanatoasa. 

Trebuie spulberat mitul conform caruia: “sunt doar dintisori de lapte, se schimba”.

Fiecare varsta are problemele ei specifice care trebuie rezolvate si in fiecare etapa de dezvoltare este necesara acumularea de informatii.

Parintii si copiii trebuie sa inteleaga ca buna intelegere si aplicare a unor principii stomatologice sanatoase se traduce prin respect fata de propria persoana, ca vizitele regulate la cabinetul stomatologic nu sunt un moft ci o necesitate pentru desfasurarea unei vieti armonioase.