Cercetatorii au descoperit noi metode de diagnosticare timpurie a maladiei Alzheimer

Maladia Alzheimer ar putea fi depistata cu mult inainte de debutul simptomelor sau de inceperea declinului cognitiv, prin doua metode noi de diagnosticare, descoperite de un grup international de neurologi si publicate recent in revista medicala britanica Lancet Neurologie.

Dupa noua ani de cercetari si analize ale studiilor anterioare, efectuate cu scopul depistari unei metode de diagnosticare precoce a Alzheimerului, cercetatorii au concluzionat ca maladia se poate depista timpuriu plecand de la doua profile clinice specifice bolii cazurile tipice ( ~ 85% dintre cazuri) si cazurile atipice (~ 20% dintre cazuri).

Potrivit savantilor, exista cate un biomarker specific pentru fiecare dintre aceste doua profile, care poate fi depistat fie printr-o punctie lombara, fie printr-o tomografie cu emisie de pozitroni (PET).

Neurologii sustin ca depistarea precoce a maladiei Alzheimer ar putea oferi pacientilor timp si posibilitate de a-si lua masurile necesare pentru amanarea debutului si imbunatatirea calitatii vietii. In plus, aceasta descoperire faciliteaza cercetarea amanuntita a bolii neurodegenerative, in vederea posibilitatii descoperirii unui viitor tratament.