S-a descoperit un nou pericol al nasterii prin cezariana

Nasterea prin cezariana ar putea creste riscul pierderii unei sarcini ulterioare, anunta un grup de cercetatori irlandezi si danezi intr-un studiu publicat pe 1 iulie 2014, in revista PLoS Medicine.

Savantii danezi de la Universitatea Aarhus si cei irlandezi de la Universitatea College Cork au descoperit ca nasterea prin cezariana predispune la o noua complicatie pe care gravidele ar trebui sa o ia in considerare inainte de a face cezariana la cerere: posibilitatea unei sarcini ectopice intr-o incercare ulterioara de a deveni mame.

Savantii au analizat datele a aproximativ 833.000 de femei daneze care au devenit mame pentru prima oara si au descoperit ca cele care au nascut prin cezariana prezentau un risc cu 14% mai mare de moarte fetala intrauterina (nastere a unui fat mort, la o varsta gestationala de peste 20 de saptamani) la urmatoarea sarcina.

De asemenea, femeile care au nascut prin cezariana au prezentat un risc cu 9% de a dezvolta o sarcina ectopica in viitor si de a pierde, astfel, copilul, decat cele care au nascut natural.

Cu toate acestea, savantii au descoperit ca nasterea prin cezariana nu creste riscul de avort spontan, care este caracterizat prin pierderea spontana a copilului, inainte de varsta de 20 de saptamani de sarcina.