Afectiunile cardiovasculare si Ayurveda

O treime din numarul total de decese la nivel mondial este cauzat de bolile cardiovasculare, care constituie astfel principala cauza de deces pe plan mondial.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista peste 300 de factori de risc asociati cu bolile cardiovasculare si accidentul vascular cerebral, iar factorii de risc pentru bolile cardiovasculare afecteaza in prezent oamenii din intreaga lume.

Contrar unei convingeri generale potrivit careia bolile cardiovasculare afecteaza in special barbatii din tarile dezvoltate, peste 80% din decesele produse de bolile cardiovasculare au loc in tari cu un nivel mediu si scazut de viata, aproape in mod egal in randul barbatilor si al femeilor.

Durerea in piept, oboseala si alte simptome ale problemelor de inima sunt extrem de evidente si cunoscute de toata lumea. Unele boli cardiovasculare (hipertensiunea arteriala de ex.) se pot dezvolta fara ca persoana sa-si dea seama si pot ramane timp indelungat fara simptome.

Altele (infarctul miocardic), dimpotriva, se pot manifesta intr-un mod dramatic printr-un stop cardiorespirator sau printr-o insuficienta cardiaca. Totusi, cel mai adesea, simptome evocatoare marcheaza evolutia unei boli cardiace.

Poate fi vorba de o respiratie dificila, anormala, in timpul eforturilor fizice, de palpitatii (impresie anormala de a-ti simti bataile propriului cord), de sincope (incetare subita – temporara/momentana sau definitiva) a functiei inimii, cu intreruperea respiratiei si pierderea sensibilitatii si a miscarilor voluntare), deseori datorate unei incetiniri excesive a batailor cordului sau unei prabusiri a debitului cardiac, de scadere a tensiunii arteriale sau de angina pectorala. Alte semne, insa, nu te duc cu gandul nici macar aproape de disfunctionalitatile cardiace.

Cele mai raspandite boli ce afecteaza aparatul cardio-vascular sunt cardiopatia ischemica (manifestata prin dureri anginoase, uneori chiar infarct miocardic si tulburari ale ritmului cardiac) si hipertensiunea arteriala.

Persoanele predispuse afectiunilor cardiace au, in general, peste 50 de ani si sufera de hipertensiune arteriala, diabet, hipercolesterolemie si obezitate, la care se adauga si istoricul familial. Pe langa acestea, fumatul si stilul de viata sedentar contribuie la dezvoltarea afectiunilor cardiace. Acesti factori de risc diferiti actioneaza in principal la nivelul arterelor, in special la nivelul arterelor inimii.

Ei sunt responsabili de formarea, pe peretii arterelor, de placi constituite din depozite de grasimi, numite placi de aterom, care jeneaza circulatia si reduc aportul de sange la inima. Asocierea la aceeasi persoana a mai multor factori de risc (fumat, stres, hipertensiune arteriala, alcoolism etc.) creste considerabil riscul pentru aparitia unei boli cardiovasculare.

Numeroase studii au evidentiat legaturile dintre alimente si bolile cardiovasculare. Unii specialisti sugereaza ca riscul de infarct miocardic e redus in situatia in care alimentatia e bogata in fibre, adica in fructe, in legume, mai ales in cereale. Alte pareri evoca efectul protector pe termen lung al pestelui, care amelioreaza nivelul grasimilor circulante din sange si scade presiunea arteriala.

In fine, consumul moderat de alcool, in special de vin, ar reduce riscul pentru bolile cardiovasculare, mai ales pentru infarctul de miocard. Alti factori de risc par sa joace un rol secundar in aparitia bolilor cardiovasculare. Este vorba in special de cresterea anormala a nivelului de acid uric in sange (hiperuricemie) si de unele tulburari metabolice (de exemplu, cele referitoare la calciu).

Odata cu venirea anotimpului cald si foarte cald bolnavii cardiaci se confrunta cu serioase dificultati in ceea ce priveste mentinerea bunei functionari a aparatului cardio-vascular, deja afectat.

Medicatia alopata care se administreaza pentru ameliorarea acestor afectiuni are serioase efecte secundare, motiv pentru care s-au cautat si se cauta in continuare remedii pe baza de plante medicinale care sa nu aiba acest important inconvenient.

Suplimentul alimentar LYON HEART, marca Ayurmed ajuta la mentinerea functionalitatii normale a inimii prin cresterea puterii si a eficientei de contractie a muschiului cardiac, prin normalizarea frecventei cardiace si prin reducerea spasmelor coronariene. Are efect diuretic si sedativ, contribuind astfel la scaderea valorilor mari ale tensiunii arteriale. Efectul de regenerare general, de adaptare la stres si hipolipidemic contribuie la eficienta produsului. LYON HEART contine:

- Terminalia Arjuna (Arjuna) - imbunatateste functionarea muschiului cardiac si activitatea de pompa a inimii, are actiune antioxidanta, inhiba activarea endoteliala si agregarea trombocitara, reduce riscul de tromboza.

- Rosa centifolia (Trandafir, Satapatrika) - contine cupru, vitamina C, caroten, vitamine din grupa B si vitamina K, esentiala pentru hemotopoieza, contine calciu care influenteaza metabolismul si asimilarea produselor alimentare, contine potasiu, care este important pentru activitatea cardiaca normala. Este foarte util pentru tratare bolilor cardiace si a hipertensiunii arteriale.

- Withania somnifera (Ginseng indian, Ashwaganda) - imbunatateste rezistenta la stres, creste vitalitatea si promoveaza bunastarea generala, are efect de intinerire asupra organismului. Scade nivelul total al colesterolului seric, trigliceridelor si lipoproteinelor. Ingredientele ei active, withanolidele, contribuie la cresterea ritmului cardiac si a contractilitatii miocardului.

- Crataegus oxycantha (Paducel) este protector cardiovascular prin activitatea semnificativa antioxidanta, creste fluxul sangvin coronarian si aportul de oxigen, are efect inotrop pozitiv, stabilizeaza colagenul din peretii vaselor de sange, previne acumularea de colesterol in ficat prin stimularea degradarii colesterolului in acizi biliari, stimuleaza fluxul biliar si suprima biosinteza colesterolului. Are actiune diuretica si normalizeaza tensiunea arteriala.

- Commiphora mukul (Guggul) este hipocolesterolemiant, antioxidant, stimuleaza sistemul imunitar

- Tribulus terrestris (Gokhru) este vasadilatator coronarian si sistemic, inhiba enzima de conversie a angiotensinei, are proprietati antisclerotice vasculare, analgezice si adaptogenice, ajuta la reducerea colesterolului, la scaderea tensiunii arteriale prin relaxarea tesutului muscular neted din peretii vaselor sangvine, inhiba agregarea trombocitelor, creste puterea de contractie a muschiului inimii, reduce sodiul si retentia de lichide. Imbunatateste fluxul coronarian, fiind utila in prevenirea crizelor de angina pectorala.

Suplimentul alimentar PRESSURE DOWN, marca Ayurmed contine plante care ajuta la reducerea nivelului ridicat al tensiunii arteriale prin reducerea spasmelor vasculare, imbunatatirea activitatii inimii, stimularea eliminarii excesului de apa din organism, calmarea sistemului nervos si imbunatatirea capacitatii de adaptare a organismului la stres.

PRESSURE DOWN are, de asemenea, actiune regeneranta, imunostimulenta, antitumorala, detoxifianta si antiinflamatoare. Suplimentul contine:

- Tribulus terrestris (Gokhru)

- Withania somnifera (Ginseng Indian, Ashwagandha) - imbunatateste rezistenta la stres, creste vitalitatea si promoveaza bunastarea generala. Ingredientele ei active, withanolidele, contribuie la cresterea ritmului cardiac si a contractilitatii miocardului, scade nivelul total al colesterolului seric, al trigliceridelor si lipoproteinelor. Withania somnifera este clasificata in Ayurveda ca remediu rasayana, adica cu efect regenerant-reintineritor, care promoveaza sanatatea fizica si mentala, creste rezistenta impotriva bolilor si a factorilor nocivi de mediu si creste longevitatea. Scade nivelul total al colesterolului seric, trigliceridelor si lipoproteinelor. Exercita o influenta pozitiva asupra sistemelor endocrin, cardiopulmonar si a sistemul nervos central.

- Allium sativum (usturoi) - inhiba calcificarea vasculara la pacientii cu valori ridicate ale colesterolului. Efectul vasodilatator cunoscut al usturoiului este cauzat de producerea de hidrogen sulfurat prin catabolismul polisulfidelor. Hidrogenul sulfurat este o molecula endogena cardioprotectoare vasculara. Acesta reduce metabolismul glucozei la diabetici, incetineste dezvoltarea aterosclerozei si scade riscul de infarct miocardic la pacientii cu antecedente. Usturoiul contine un nivel ridicat de telur, seleniu si compusi ai arsenicului care inhiba monooxigenaza si astfel contribuie la actiunile hipocolesterolemiante ale plantei.

- Leptadenia reticulata ( Jivanti) - este vasodialatoare si are efecte inotropice, cronotropice si hipotensive prelungite.
Utilizarea sistematica a remediilor pe baza de plante asociate cu medicatia alopata cardiovasculara atenueaza efectele secundare ale acesteia si poate duce la scaderea dozelor necesare pentru buna functionare a aparatului cardiovascular.