Ghid de siguranta la plaja si la piscina

Generalitati

Milioane de oameni isi petrec zilele libere la plaja si la piscina in timpul verii, concentrandu-se in special pe obtinerea unui bronz cat mai vizibil si bucurandu-se de distractia in apa.

In spatele farmecului evident al acestor activitati, se ascund si multe pericole care pot fi prevenite cu usurinta, prin adoptarea unor masuri de siguranta usor de pus in practica.

Copiii sunt in mod special susceptibili accidentelor nefericite, de aceea au nevoie de o supraveghere atenta.

Masuri de protectie la plaja si piscina

Arsurile solare, bolile contagioase si accidentele de inec alcatuiesc latura mai putin placuta a petrecerii zilelor de vara la plaja si piscina. Tocmai din cauza numarului mare de imbolnaviri si tragedii cauzate de inec, specialistii au formulat un ghid de siguranta pentru toti membrii familiei care frecventeaza stranduri, piscine sau plaje in lunile caniculare. Aflati care sunt masurile de baza pe care sa le adoptati in aceste circumstante!

1. Folosirea corecta a lotiunii solare

Primul pericol asociat cu distractia la plaja sau piscina este expunerea neprotejata la radiatiile ultraviolete, tot mai puternice in ultimele decenii. Razele UVA si UVA pot produce arsuri solare, imbatranirea prematura a pielii si chiar cancer de piele. Cea mai importanta masura de protectie este aplicarea unei lotiuni solare cu 30 de minute inainte de contactul direct al pielii cu soarele, intr-o cantitate generoasa (suficienta cat sa umple cel putin un pahar mic de bauturi tari), pe toata suprafata corpului, inclusiv pe talpi, nas, urechi si buze.

Utilizati o lotiune solara foarte rezistenta la apa, cu spectru larg de protectie (care blocheaza razele UVA si UVB), cu factor de protectie cat mai ridicat (SPF 50 minimum). Reaplicati lotiunea la fiecare doua ore, chiar mai des in cazul copiilor.

2. Expunerea dozata la soare

Insolatiile si arsurile solare mai pot fi prevenite printr-o expunere dozata la soare. Retrageti-va din calea razelor ultraviolete in intervalul orar 10 - 16, chiar si in zilele in care cerul este partial innorat. In rest, protejati-va cu ajutorul umbrelelor, palariilor cu bor lat, ochelarilor de soare si hainelor vaporoase, din materiale naturale, care sa acopere o portiune cat mai extinsa de piele.

Retrageti-va din cand in cand in zone umbrite si parasiti zona de bronzat daca apar simptome precum ameteala, disconfortul cutanat sau setea accentuata.

3. Hidratarea intensa

Daca medicii recomanda un consum zilnic de apa si alte lichide de minimum 2 litri, atunci cand va expuneti temperaturilor crescute si depuneti mai mult efort fizic este necesar sa suplimentati aportul fluidelor pana la 3,5 litri de apa. Bauturile sportive pot fi utile in reglarea nivelului electrolitilor in corp, insa daca nu faceti sport pe plaja, consumul apei este suficient.

Evitati in totalitate consumul de alcool la plaja sau la piscina, atat din pricina efectului sau puternic de deshidratare, cat si din cauza faptului ca incurajeaza comportamente periculoase.

4. Pregatirea unei truse de prim ajutor

Necesara mai ales daca va insotesc si copiii, o trusa de prim ajutor nu trebuie sa va lipseasca din bagajul pentru plaja. Aceasta trebuie sa contina un unguent pentru arsuri solare, un unguent antibiotic, analgezice, bandaje rezistente la apa, unguent cu hidrocortizon pentru tratarea intepaturilor de insecte, o penseta, picaturi de urechi, igienizant pentru maini si spray repelent.

5. Asigurarea protectiei copiilor

Cand frecventati stranduri si parcuri acvatice, verificati daca exista salvamari calificati care sa intervina in cazul unui accident. Respectati intocmai regulile de utilizare ale bazinelor si toboganelor, in functie de varsta copiilor si aptitudinile lor de a inota.

Colacii, saltelele de apa si alte accesorii gonflabile pot insufla un simt fals al sigurantei. Intrebati personalul piscinei sau salvamarul despre cum le puteti utiliza in siguranta si nu lasati copiii nesupravegheati atunci cand le folosesc.

6. Siguranta la plaja

Inotul in mare sau ocean poate fi periculos atat pentru adulti, cat si pentru copii. Alegeti o plaja amenajata si supravegheata de salvamari, cu o zona clara delimitata pentru inot. Respectati intocmai recomandarile salvamarilor, nu depasiti geamandura si tineti seama de avertismentele acestora.

Curentii marini sau oceanici sunt o sursa importanta de pericol, mai ales atunci cand sunt puternici. Acestia pot devia directia pana si a inotatorilor cu experienta, facand multe victime in fiecare an, la nivel global. Daca sunteti prinsi intr-un curent, nu intrati in panica si nu va irositi energia prin miscari haotice. Inotati sau plutiti paralel cu malul, iar odata ce iesiti din curent, inotati catre tarm.

Nu va aruncati in apa cu capul inainte, riscati o fractura cervicala. Supravegheati cu atentie copiii si varstnicii atunci cand intra in apa, chiar si aproape de tarm valurile ii pot devia cu usurinta la apa mai adanca.

7. Acomodarea copiilor cu apa

Invatati copiii pasii de baza ai inotului, aceasta activitate poate reduce riscul inecarii minorilor intre 1 si 4 ani cu pana la 88%, potrivit unui studiu de specialitate. Chiar si copiii care beneficiaza de lectii de inot trebuie sa fie supravegheati atent de un adult.

8. Prevenirea contactarii bolilor infectioase

In special la strandurile si piscinele publice, riscul raspandirii si contactarii agentilor patogeni care se inmultesc in medii umede si calde este foarte ridicat. Pentru siguranta copiilor si a adultilor, sunt necesare cateva masuri speciale de protectie.

Alegeti bazinele publice dotate cu grupuri sanitare curate, vestiare si dusuri, verificati daca apa este suficient de limpede incat fundul piscinelor sa fie vizibil, evitati inotul daca prezentati leziuni cutanate sau suferiti de tulburari gastrointestinale, nu inghititi apa si sfatuiti copiii sa faca acelasi lucru, spalati-va pe maini si pe corp inainte si dupa inot si nu va deplasati desculti in apropierea piscinelor sau la dusuri (in special pentru a nu contacta infectii fungice).

Aplicati un spray antimicotic dupa fiecare sesiune de inot si utilizati doar prosoapele si accesoriile de igiena proprii.