Osteoartrita ar putea fi tratata cu o simpla injectie

O injectie simpla ar putea sta la baza opririi evolutiei osteoartritei, o boala in care cartilajul ce acopera si protejeaza suprafetele articulare se deterioreaza in timp si provoaca dureri si simptome neplacute.

Noua injectie care ar putea inlocui tratamentele clasice - calmantele si fizioterapia- in recuperarea contra osteoartritei este creata cu anticorpi din sistemul imunitar si se comporta in organism ca o citokina - un compus esential al bolii - Interleukin-1 sau IL-1, care are rol in procesul inflamator. Medicamentul- numit ABT-981 - se injecteaza in zona articulatiilor si are rolul de a bloca activitatea citokine si de a stopa din evolutie osteoartrita.

Studii preliminare pe animale arata ca noua injectie bazata pe anticorpi ataca boala in sine si nu doar simptomele ei, ajutand la recuperarea pacientilor bolnavi de osteoartrita.

Injectia urmeaza sa fie testata clinic si pe pacienti in America, iar cercetatorii considera ca ar putea ajuta in tratarea mai multor tipuri de afectiuni, din moment de citokina actioneaza in mai multe zone ale organismului.