Cum influenteaza fumatul auzul. Ce descoperire surprinzatoare au facut cercetatorii

Fumatul are o multime de efecte nocive in organism, cele mai atacate organe fiind plamanii, inima si creierul, insa un studiu britanic face, in premiera, legatura intre tutun si slabirea calitatii auzului.

Descoperirea a fost facuta de cercetatorii britanici, in cadrul unui studiu derulat la Univeristatea din Manchester. Acestia au efectuat cercetarea pe un esantion de 164.770 de persoane, cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani, care au fost supuse la teste auditive si rugate sa completeze chestionare.

Rezultatele studiului au indicat ca fumatorii prezinta un risc cu 30% mai mare de a-si pierde auzul decat cei care nu au acest viciu.

Potrivit savantilor, nici fumatorii pasivi nu sunt mai protejati de efectele nocive ale nicotinei asupra functiilor auditive.

Persoanele care sunt expuse intre doua si noua ore pe saptamana la fumul tigara prezinta un risc cu 28% mai mare de a suferi de afectiuni auditive decat cele care traiesc intr-un mediu curat si sanatos. Riscul creste la aproape 40% in cazul in care expunerea la fum de tigara depaseste zece ore pe saptamana.