Stii ce apa bei?

Avem nevoie de apa. Cei mai multi dintre noi stim ca organismul are nevoie de aproximativ 2 litri de apa zilnic, pentru a putea functiona corect. insa asta inseamna oare ca e bine sa bem orice fel de apa? Cat de important este sa stim sa citim corect eticheta sau sa ii cunoastem compozitia chimica?

In Romania, poluarea cu nutrienti a apelor potabile este o reala problema, mai serioasa decat in alte state europene care au luat masuri de mai multi ani.

ingrasamintele folosite in agricultura, sunt dizolvate in apele ploilor si zapezilor ce se topesc si ajung in sursele de apa. Acesti nutrienti sunt componenti ai solului si fac parte din ciclul azotului: nitratii si nitritii. Ei apar in mod natural odata cu mineralizarea substantelor organice azotoase provenite de la plante si animale.

O parte din nitrati sunt absorbiti de radacinile plantelor si au rol de materie prima pentru sinteza proteinelor si a altor compusi cu azot. Surplusul ramas contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri, izvoare sau in apele subterane. Asadar, nitratii fac parte in mod tacit din viata noastra si a copiilor nostri fara sa ne dam seama. Este acest fapt ceva ce ar trebui sa ne ingrijoreze?

Activitatea omului rupe echilibrul care exista in natura, prin utilizarea intensiva (si excesiva) in agricultura a ingrasamintelor organice sau sintetice. ingrasamintele imbogatesc solul, insa aduc cu ele si nitrati, iar acestia se acumuleaza in plantele cultivate, pana la niveluri daunatoare pentru consumatori care ii ingereaza sub diverse cantitati atat in legume, fructe, cat si in apa.

CUM NE AFECTEAZA CONSUMUL DE NITRATI SANATATEA?

Odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului.
Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar cancer.

Cei mai vulnerabili in fata nitratilor sunt sugarii, care pot prezenta din aceasta cauza o serie de afectiuni, de la probleme gastrice – precum diareea infectioasa, pana la intoleranta la anumite proteine, intoxicatia cu metale grele si altele.

Efectul cel mai periculos pe are il are contaminarea cu nitrati la bebelusi este afectiunea numita methemoglobinemie, cunoscuta si drept “blue baby syndrome” (“sindromul albastru al nou-nascutului”). Aceasta se manifesta intai prin probleme respiratorii din cauza circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, ducand rapid la asfixiere, ulterior, chiar la moartea bebelusului. Se datoreaza transformarii nitratilor in organismul sugarilor in nitriti si ei la randul lor fixeaza hemoglobina impiedicand transportul oxigenului.

Ce spun medicii?

Potrivit Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, nitratii si nitritii nu reprezinta un mare pericol numai pentru sugari, ci si pentru copiii de pana la 10 ani si chiar adulti. Riscul este unul mare, putand aparea nu numai fenomene de intoxicare cronica, ci si alte fenomente mult mai rapide, precum urticarii declansate de nitrati si nitriti. Mai grav, acestia perturba activitatea tiroidei, care este directorul care dirijeaza toate metabolismele (metabolismul proteinelor, al glucidelor sau al lipidelor).

Revista “Hipocrate” a lansat, in martie 2011, un numar complet dedicat pericolului intoxicarii cu nitrati in care s-a vorbit si despre methemoglobinemie, boala caracterizata de o crestere anormala a concentratiei sangvine de methemoglobina (metHb), o molecula incapabila sa transporte oxigenul prin sange.

Pot aparea dificultati de respiratie, oboseala, ameteala, precum si pierderea cunostiintei. In forme mai grave ale bolii pot aparea aritmii, atacuri de apoplexie, stari comatoase sau chiar moarte. De aceea este important ca hrana sugarilor sa fie preparata cu alimente si apa cu un continut cat mai scazut de nitrati.

“Nitratii patrund in organism, se transforma in nitriti si blocheaza hemoglobina din capacitatea ei de a fixa oxigenul, iar in felul acesta se produce o insuficienta oxigenare a tuturor tesuturilor din organism – in special la nivelul tesutului nervos central, punand in pericol uneori chiar viata copiilor, sau ajungand acestia in servicii de terapie intensiva si necesitand manevre de resuscitare – evident, pentru neutralizarea nitritilor din sange”, spune Prof. Dr. Marin Burlea, Presedinte al Societatii Romane de Pediatrie.

Desi legea in Uniunea Europeana permite o limita maxima de nitrati de 50mg/L, medicii din intreaga lume gasesc aceasta cifra mult prea permisiva, in special pentru sugari si copii mici. Recomandarea lor este de maximum 10 mg nitrati (NO3) pe litru de apa pentru apele destinate prepararii hranei sugariilor si copiilor mici.

De curand, AQUA Carpatica a initiat o campanie ce isi propune sa informeze publicul despre nitratii din sursele de apa, fie ca sunt din fantani, izvoare, rauri, lacuri, retele publice sau apele imbuteliate care nu au inscrisa valoarea acestora pe etichete.

Cu ajutorul Testului Puritatii oferit de AQUA Carpatica, oricine poate afla acum cantitatea de nitrati din apa si este invitat sa inscrie rezultatele pe o aplicatie de Facebook sau pe site-ul Testulpuritatii.ro. Impreuna, aceste rezultate contribuie la realizarea unei harti ale zonelor vulnerabile sau deja afectate la poluarea cu nitrati sau, dimpotriva, identificarea zonelor cu apa sigura de baut din Romania.