Incrustatia ceramica versus obturatia fizionomica

In mod curent, cavitatile coronare rezultate in urma indepartarii unui proces carios se reconstruiesc (plombeaza) cu materiale compozite.

Dezavantajul acestor materiale este ca aderenta lor fata de peretii dentari nu este foarte buna, asa ca , in timp, sub obturatie se vor dezvolta carii secundare si, in plus, din cauza infiltrarii microbiene, aceste plombe isi schimba culoarea.

Astfel, dupa o perioada relativ scurta de timp, pacientul poate resimti sensibilitate dureroasa sau, nu de putine ori, se produce dezlipirea obturatiei din cavitate (desprinderea plombei).

Pentru a rezolva aceste neajunsuri, este de recomandat ca in cavitatile dentare mari prin tratamentul dentar sa se aplice incrustatii ceramice. Pe langa faptul ca acestea nu-si modifica nuanta gratie ceramicii, care este un material compact ce nu permite infiltratii din mediul bucal, avantajul major consta in sigilarea spatiului dintre incrustatie si peretii dentari prin cimentare. Daca o plomba din material compozit are o durata de viata intre 1- 3 ani, cu ajutorul incrustatiei ceramice un dinte poate fi pastrat vital 5 – 7 ani sau chiar mai mult.In cazul defectelor de culoare sau spatieri dentare se pot aplica fatete ceramice “no-prep”. Acest tip de fatete dentare ofera posibilitatea dobandirii unui aspect estetic de exceptie, fara a fi necesara interventia cu freze pe suprafata dintilor.

In ceea ce priveste domeniul implantologiei dentare, datorita avansarii cercetarilor si a documentatiei specifice, pacientii au posibilitatea de a opta pentru implanturi dentare cu performante remarcabile in integrarea osoasa si cu stabilitate functionala marita.

Cu ajutorul noilor tehnologii de tratare a suprafetei implanturilor integrarea intraosoasa a acestora se face mult mai repede, iar timpul de asteptare pana la realizarea coroanelor protetice se reduce la jumatate – de la 4 – 6 luni la 6 – 8 saptamani.

In ultimii ani, se remarca implementarea conceptului de "clinica dentara", in care pacientul este asistat si tratat de medici specialisti din diferite domenii ale medicinii dentare.

Pacientul beneficiaza inca de la inceput de asistenta personalizata in mod integrat, fiind scutit de timpul pierdut pentru realizarea unor tratamente de specialitate – ortodontie, pedodontie, implantologie sau a unor proceduri de investigatie radiologica - in alte unitati medicale.