6 simptome comune ale osteoartritei si tratamentul lor

Generalitati

Simptomele osteoartritei, o afectiune degenerativa a articulatiilor in care cartilajul care acopera suprafetele articulare se deterioreaza gradual, se agraveaza in timp si cauzeaza dureri intense si probleme de mobilitate.

Tratamentul pentru osteoartrita este stabilit de medicul curant in functie de nevoile pacientului, stilul sau de viata si starea de sanatate generala, urmarind imbunatatirea functionalitatii articulatiilor, mentinerea unei greutati sanatoase si controlul durerilor.

Manifestari clinice comune ale osteoartritei si remedii eficiente

Osteoartrita este o boala raspandita in randul populatiei varstnice, cei mai multi pacienti depasind varsta de 60 de ani. Pe masura ce cartilajul care protejeaza si inveleste suprafetele articulare se deterioreaza, frictiunea de la nivelul oaselor produce o serie intreaga de simptome articulare, care debuteaza cu dureri intense ale incheieturilor.

Osteoartrita nu se vindeca in mod complet prin tratament, insa manifestarile sale clinice pot fi tinute sub control, prin diverse metode terapeutice care se adreseaza simptomelor specifice ale bolii.

1. Dificultatile de miscare

Imobilitatea corporala este un simptom frecvent intalnit in osteoartrita, cauzat de deteriorarea avansata a cartijaleor. Din acest punct, incheieturile nu mai pot fi contractate si extinse in mod complet, intinderea mainilor si a picioarelor devenind dificila. Degetele afectate de osteoartrita se curbeaza, iar pacientul care incearca sa le intinda sufera dureri accentuate.

Dificultatile de miscare sunt tratate prin fizioterapie. Specialistul indruma pacientul in efectuarea de exercitii menite sa imbunatateasca functionalitatea incheieturilor bolnave, ale caror rezultate apar de regula dupa 6 saptamani de terapie. Pacientii care nu observa imbunatatiri dupa acest interval de timp trebuie sa incerce alte variante de tratament, de la terapiile complementare si alternative, pana la interventiile chirurgicale.

2. Durerile articulare

Cel mai intalnit simptom al osteoartritei sunt durerile articulare, cele care motiveaza cel mai mult pacientii sa apeleze la ajutorul medicului. Disconfortul accentuat provine din frictiunea oaselor, care nu mai sunt protejate de cartilaje functionale. Durerile se instaleaza, de cele mai multe ori, la nivelul mainilor, soldurilor, genunchilor, picioarelor si coloanei vertebrale, accentuandu-se la sfarsitul zilei, dupa efectuarea unor activitati solicitante. In stadiile avansate ale osteoartritei, durerile se pot instala chiar si in perioadele de repaus.

Tratamentul utilizat pentru ameliorarea durerilor articulare este medicatia, diversificata in functie de stadiul bolii, de la analgezice obisnuite (medicamente antiinflamatorii non-steroidiene, precum ibuprofenul si acetaminofenul), pana la tratamente medicamentoase moderne, care implica si administrarea antidepresivelor (ajuta la blocarea semnalelor durerii transmise catre creier).

Alte medicamente prescrise pentru controlul durerilor articulare sunt narcoticele usoare, relaxantele musculare (trateaza spasmele musculare) cremele si unguentele topice sau injectiile cu cortizon.

Piata farmaceutica ofera si produse pe baza de capsaicina, o substanta regasita in mod natural in ardeiul iute, care s-a dovedit eficienta in calmarea durerilor articulare. Aceasta blocheaza substanta P, care ajuta la transmiterea semnalelor dureroase in creier, facilitand totodata eliberarea endorfinei, un hormon cu efect analgezic.

Tot in tratamentul durerilor articulare, sunt incluse si injectiile cu hialuronan, o versiune sintetica a fluidului articular natural, eficace in cazul osteoartritei.

3. Rigiditatea corporala

Un alt simptom comun al osteoartritei este rigiditatea corporala, care dureaza aproximativ o ora si apare dupa perioade de inactivitate (dupa un repaus prelungit, dimineata la trezire sau dupa o calatorie lunga cu masina, trenul sau avionul).

In cazul rigiditatii, remediile naturale dau rezultate multumitoare. Unii specialisti recomanda terapia cu caldura, temperaturile ridicate ajutand muschii sa se relaxeze si incheieturile sa se decontracteze. O baie fierbinte poate oferi acest efect terapeutic in ameliorarea rigiditatii corporale.

Alte variante terapeutice sunt medicamentele antiinflamatorii cu efect relaxant asupra musculaturii. Practicile care implica utilizarea trupului si mintii ca un intreg, precum yoga sau tai chi, ajuta la detensionarea articulatiilor, deci la redobandirea mobilitatii acestora.

4. Slabiciunea musculara

Pacientii cu dureri articulare accentuate au tendinta sa nu isi mai foloseasca deloc incheieturile bolnave, ceea ce poate conduce la instalarea slabiciunii musculare. Aceasta din urma contribuie si ea la lezarea suplimentara a articulatiilor, care sunt obligate sa suporte o presiune mai mare din cauza sustinerii greutatii corporale. Cercul vicios format nu face decat sa agraveze osteoartrita si sa faca imposibila efectuarea activitatilor cotidiene obisnuite.

Asadar, exercitiul fizic ramane o conditie pentru menajarea articulatiilor si prevenirea inflamatiilor si durerilor la acest nivel, chiar daca sportul pare la prima vedere sa fie imposibil de practicat. Specialistii recomanda antrenamente foarte usoare de aerobic si ridicari de greutati mici, care ajuta la intarirea musculaturii din jurul incheieturilor si protectia acestora din urma.

Miscarea ajuta si la eliminarea kilogramelor in plus, care pun o presiune periculoasa asupra incheieturilor si grabesc deteriorarea acestora in timp. Un regim alimentar echilibrat contribuie si el la reglarea greutatii corporale si la prevenirea agravarii simptomelor osteoartritei.

5. Umflarea incheieturilor

Atunci cand muschii si tendoanele care inconjoara articulatiile devin inflamate, apare umflarea incheieturilor, o consecinta frecventa a suprasolicitarii acestora, care irita tesuturile adiacente. In acest caz, primul remediu eficient este odihna, mai exact eliberarea articulatiilor de presiunea greutatii corporale si evitarea utilizarii lor, pana cand umflatura dispare.

Medicamentele antiinflamatorii, folosirea de fase elastice pentru imobilizarea incheieturii umflate si aplicarea de obiecte reci pe zona afectata reprezinta alte remedii pentru acest simptom frecvent al osteoartritei.

6. Deformarile articulare

Acest simptom apare in stadiile tardive ale osteoartritei, cand pinteni ososi se formeaza pe partile laterale ale oaselor supuse frictiunii timp indelungat. Tratamentul in acest este interventia chirurgicala corectiva.