7 boli surprinzatoare care pot fi provocate de sex

Generalitati

Sexul este deseori asociat cu numeroase transformari benefice in organism, de la eliberarea de stres, pana la redobandirea bunei dispozitii pe fondul eliberarii hormonilor fericirii in cantitati mari.

Mai putin cunoscut este faptul ca sexul poate provoca si numeroase probleme de sanatate, de la durerile de cap accentuate, pana la simptomele similare gripei sau chiar pierderea temporara a memoriei.

Probleme de sanatate care pot sa apara dupa sex

In general, consecintele mai putin placute ale sexului sunt puse pe seama bolilor cu transmitere sexuala, atunci cand actul intim se consuma fara protectie. Insa nu doar virusul HIV, virusul HPV, gonoreea sau sifilisul sunt probleme de sanatate care pot sa apara dupa o partida de amor.

Lista afectiunilor si disconforturilor ce pot fi induse de activitatea sexuala normala este destul de variata si se refera atat la probleme de ordin fiziologic, cat si la tulburari emotionale.

1. Vaginoza bacteriana

Mediul intravaginal este sanatos, cata vreme exista un echilibru intre bacteriile bune si cele rele. Actul penetrarii poate produce un dereglaj la acest nivel, prin care bacteriile nocive se multiplica, instalandu-se vaginoza bacteriana. Afectiunea poate fi recunoscuta prin prezenta secretiilor cu miros anormal si deranjant (de peste).

Vaginoza bacteriana nu este o boala nu transmitere sexuala, ci mai degraba o iritatie provocata de sex, mai exact de dezechilibrul pH-ului favorizat de prezenta spermei in vagin. Aceasta problema de sanatate mai poate fi provocata si de transferul bacteriilor de la nivelul anului, in vagin. Vaginoza bacteriana se trateaza usor, prin administrarea tratamentului potrivit la recomandarea medicului ginecolog.

2. Sindromul post orgasmic (POIS)

O problema evidentiata recent de specialisti (mai exact, in anul 2002) este sindromul post orgasmic, care afecteaza de regula barbatii dupa circa 30 de secunde la de la ejaculare. Tulburarea se manifesta prin simptome asemanatoarei gripei sau racelii, printre care se numara durerile de cap, secretiile nazale, durerile musculare si articulare, oboseala si dificultatea de concentrare.

Cercetatorii si medicii deopotriva incearca inca sa depisteze cauzele declansarii sindromului post orgasm, singurele suspectate fiind reactiile sistemice pe fondul alergiei la propria sperma.

3. Amnezia

O femeie din Washington D.C., SUA, a adus in atentia medicilor un posibil efect secundar al sexului amnezia. Aceasta a inceput sa isi piarda amintirile dupa aproximativ o ora de la consumarea actului intim si a fost diagnosticata cu amnezie globala tranzitorie, un episod brusc de pierdere a memoriei care afecteaza 3-5 persoane din 100.000 in fiecare an. Incidentul a fost chiar mentionat in literatura de specialitate, iar cauzele amneziei de acest tip sunt inca necunoscute (desi se crede ca de vina ar fi insuficienta valvelor din vena jugulara, care permite sangelui deoxigenat sa circule in creier).

Sexul nu este singurul factor favorizant al amneziei globale tranzitorii. Acestuia i se mai alatura activitatea fizica epuizanta, stresul emotional sau expunerea brusca la temperaturi extreme. Din fericire, memoria revine de la sine la un moment dat, iar amnezia de acest tip tinde sa nu se repete de multe ori.

4. Durerile de cap

Datele Fundatiei Nationale a Durerilor de Cap din SUA arata ca 20% dintre femei si 5% dintre barbati experimenteaza asa-numitele dureri de cap provocate de efort, mai exact cauzate de presiunea arteriala crescuta la nivelul creierului, pe fondul suprasolicitarii fizice, precum si din pricina tensiunii crescute de dinaintea orgasmului.

Acestea incep, de regula, ca o durere surda la nivelul capului, care se intensifica pe masura ce climaxul se apropie. Medicii recomanda adultilor cu aceasta problema sa ia un analgezic usor cu 30 de minute inainte de actul intim.

5. Starile de depresie

Un studiu publicat in Jurnalul International de Sanatate Sexuala din SUA a dezvaluit ca aproape o treime dintre respondente experimenteaza stari de depresie dupa consumarea unui act sexual, indiferent cat de satisfacator a fost acesta. Cercetatorii numesc aceasta tulburare disforie post-coitala, intalnita la circa 10% din populatia feminina.

Simptomele starilor depresive dupa sex sunt sentimentele de tristete, anxietate, regret sau iritabilitate. Oamenii de stiinta nu au reusit sa depisteze cauzele exacte ale disforiei post-coitale, insa de vina ar putea fi transformarile hormonale provocate de excitatie si declansarea orgasmului.

In spatele depresiei de acest tip pot fi si problemele de natura psihologica, precum complexul autoritatii in relatie sau alte neintelegeri in cuplu. Din acest motiv, tratamentul disforiei post-coitale consta in sesiunile de psihoterapie sau de terapie in cuplu.

6. Alergia la sperma

Oricat de ciudat ar suna, exista persoane alergice la sperma. Statisticile medicale arata ca una din 40.000 de femei are aceasta sensibilitate sexuala, manifestata prin iritatii, secretii neobisnuite, urticarie si umflaturi in regiunea intima (de regula, deoarece sperma deregleaza pH-ul vaginal).

La fel de bizara este si posibilitatea declansarii reactiilor alergice dupa contactul direct cu sperma partenerului, care a consumat recent un aliment la o femeie este alergica (alune, fructe de mare, peste etc.). Intrucat aceasta sensibilitate nu se poate trata, singura cale de a evita complicatiile este utilizarea unui prezervativ.

7. Infectiile de tract urinar

Sexul favorizeaza patrunderea bacteriilor in tractul urinar al femeilor, luand nastere deseori infectii la acest nivel, manifestate prin durere in timpul mictiunii, necesitatea frecventa de utilizare a toaletei si senzatia de golire incompleta a vezicii urinare. Studiile medicale arata ca femeile sunt de 10 ori mai predispune infectiilor de tract urinar.

O cale eficienta de prevenire a acestor afectiuni neplacute este urinatul imediat dupa incheierea actului sexual, astfel incat sa fie eliminate rapid bacteriile care au reusit sa patrunda in uretra.