Anticonceptionalele cresc cu pana la 50% riscul de scleroza multipla la femei

Anticonceptionalele cresc riscul de scleroza multipla in randul femeilor, este cea mai recenta descoperire a cercetatorilor americani, desi alte studii evidentiau faptul ca acestea ar scadea cu aproape 40% riscul acestei boli neurologice grave, pentru care nu exista tratament.

Scleroza multipla este o afectiune neurologica grava, caracterizata prin distrugerea tecii protectoare din jurul fibrelor nervoase ale sistemului nervos central (mielinei), pentru care inca nu s-a inventat un tratament.

Oamenii de stiinta au prezentat studiul in cadrul conferintei anuale a Academiei Americane de Neurologie din Philadelphia. Acestia au prezentat rezultatele cercetarilor pe care le-au facut privind modul in care au luat anticonceptionale 305 femei cu diagnosticate cu scleroza multipla si a 3050 femei sanatoase si cum le-a influentat aceste pilule sanatatea.

Femeile care luasera anticonceptionale ralizate printr-o combinatie de doi hormoni prezentau un risc cu 35-50% mai mare de a dezvolta scleroza multipla, in functie de perioada de timp in care le administrasera.

Oamenii de stiinta americani trag, astfel, un semnal de alarma si avertizeaza ca folosirea anticonceptionalelor si a altor metode contraceptive hormonale ar putea creste incidenta de scleroza multipla printre femei.