Efectul surprinzator al mersului pe jos asupra creierului si memoriei

Mersul pe jos previne dementa (Alzheimerul), intrucat mareste dimensiunea creierului si imbunatateste memoria, potrivit noilor descoperiri ale oamenilor de stiinta americani, de la Universitatea din Pittsburgh.

Dimensiunea creierului se micsoreaza odata cu inaintarea in varsta, iar memoria incepe sa joace feste. Noile descoperiri arata ca banalele plimbari pe jos, efectuate intr-un ritm mai alert au un efect opus imbatranirii cerebrale.

Sudiul a fost realizat pe 120 de barbati si femei, cu varsta intre 55 si 80 de ani, care au fost pusi sa efectueze plimbari zilnice de cate 40 de minute, de 3 ori pe saptamana. La finalul acestuia, cercetatori au descoperit ca miscarea fizica moderata contribuie la cresterea dimensiunii hippocampusului, centrul memoriei din creier, si prima regiune afectata de dementa, la batranete.

Dupa un an de monitorizare a subiectilor implicati in experiment, creierul acestora crescuse in dimensiune cu 2%. Desi nu pare mult, specialistii echivaleaza cresterea cu intinerirea cu doi ani a varstei creierului, ceea ce reprezinta un efect benefic semnificativ.

Studiul intareste ideea ce sportul, chiar si moderat, reprezinta cea mai buna metoda de a mentine mintea in forma si de a preveni afectiunile degenerative ale creierului.