Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor

Generalitati

Suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor asigura dezvoltarea optima a copiilor in primul an de viata, asigurand tot complexul de nutrienti necesar in aceasta perioada importanta de crestere.

Medicii recomanda suplimentul de lapte la bebelusi in conditiile lactatiei insuficiente, pana la varsta de 6 luni, de cand se incepe diversificarea alimentatiei.

Nutrientii de care au nevoie bebelusii

In primul an de viata, copiii isi tripleaza greutatea de la nastere, iar pentru a se dezvolta in acesti parametri, au nevoie de mai multi nutrienti de calitate decat in orice alta perioada a vietii.

Laptele matern acopera nevoile nutritionale ale bebelusilor in primele 6 luni de viata, insa atunci cand lactatia este insuficienta sau copilul nu poate fi hranit la san, se impune suplimentarea hranei cu ajutorul formulelor speciale de lapte praf.

Cei mai importanti nutrienti de care au nevoie bebelusii pana la diversificarea hranei sunt

- Calciul. Ajuta la dezvoltarea sanatoasa a sistemului osos si a danturii.
- Grasimile. Furnizeaza energie, contribuie la dezvoltarea cerebrala, mentin pielea si parul sanatoase si protejeaza impotriva infectiilor.
- Acidul folic. Contribuie la diviziunea celulara.
- Fierul. Necesar constructiei celulelor sanguine.
- Proteinele si carbohidratii. Furnizeaza energie si stimuleaza cresterea.
- Zincul. Ajuta la maturizarea si repararea celulara.
- Vitamina A. Mentine sanatatea pielii, a parului, vederii si a sistemului imunitar.
- Vitamina B1(tiamina). Ajuta organismul sa transforme hrana in energie.
- Vitamina B2 (riboflavina). Participa la productia de energie si projeaza celulele.
- Vitamina B3 (niacina). Ajuta la metabolizarea proteinelor si a grasimilor.
- Vitamina B6. Mentine sanatatea sistemului imunitar si cerebral.
- Vitamina B12. Mentine sanatatea sistemului nervos si a celulelor, participand la constructia ADN-ului.
- Vitamina C. Protejeaza impotriva infectiilor, intra in alcatuirea oaselor si a muschilor si grabeste vindecarea ranilor.
- Vitamina D. Ajuta absorbtia de calciu in organism si este responsabila cu sanatatea osoasa si dentara.
- Vitamina E. Protejeaza celulele si intareste sistemul imunitar.
- Vitamina K. Participa la coagularea sangelui.

Nutrientii din formulele de lapte pentru bebelusi

Majoritatea formulelor de lapte praf concepute astazi pentru suplimentarea alimentara la bebelusi sunt preparate din lapte de vaca si fortificate, astfel incat sa cuprinda, pe cat posibil, intregul spectru de nutrienti al laptelui matern. Nutrientii regasiti in general in formulele suplimentare de lapte pentru bebelusi sunt:

- carbohidratii (sub forma lactozei);
- fierul;
- proteinele;
- mineralele, precum calciul si zincul;
- vitaminele (A,C,D,E si complexul de vitamine B);

Unele formule cuprind si alti nutrienti regasiti in mod normal in laptele de san, precum

- Acizii grasi esentiali. Cei mai importanti pentru sistemul cerebral si vederea bebelusilor sunt ARA si DHA, regasiti in laptele matern.
- Nucleotidele. Sunt elemente constitutive ale moleculelor de ARN si ADN, despre care se crede ca ar intari sistemul imunitar al bebeluslui si ar ajuta sistemul digestiv sa se dezvolte.
- Probioticele si prebioticele. Prebioticele ajuta la multiplicarea probioticelor, bacteriile benefice care protejeaza impotriva bacteriilor nocive, cauzatoare de infectii. Formulele pentru bebelusi cu probiotice sunt eficiente in prevenirea eczemei, insa nu s-a constat niciun beneficiu in privinta colicilor sau a diareei.

Bebelusii care au nevoie de suplimentarea nutrientilor

Cea mai importanta categorie a bebelusilor care au nevoie de suplimentarea nutrientilor este cea a prematurilor (nascuti inainte de 37 de saptamani), carora li se adauga categoria bebelusilor cu greutate mica la nastere.

Acesti nou-nascuti nu au reflexul de supt suficient de bine dezvoltat, de aceea primesc suplimentele nutritionale intravenos in prima faza, apoi prin introducerea unor sonde prin cavitatea nazala sau bucala, pana la stomac. Atunci cand bebelusii reusesc sa atinga greutatea normala, primesc biberonul sau sunt obisnuiti la san (ori amandoua).

Bebelusii nascuti la termen, cu o greutate normala, pot avea nevoie de suplimentarea nutritionala in cazul in care nu pot suge corect de la sanul mamei sau sufera de una dintre urmatoarele afectiuni

- icter sever;
- scadere in greutate postpartum;
- deshidratare;
- nivel scazut al glicemiei;

Astfel, exista o serie de semne care indica necesitatea suplimentarii nutritionale a bebelusului, chiar daca lactatia pare suficienta

- nou-nascutul este letargic;
- pieptul mamei nu ramane moale si golit dupa alaptare;
- nou-nascutul scade cu peste 10% din greutate in primele 5 zile de la nastere;
- pierdere constanta a in greutate a nou-nascutului dupa prima saptamana de la nastere;
- nou-nascutul uzeaza mai putin de 6 scutece intr-o zi, dupa prima saptamana de la nastere;

Alegerea suplimentelor de lapte pentru bebelusi

La fel de importanta este si alegerea suplimentelor de lapte pentru bebelusi, in functie de necesitatile fiecarui nou-nascut. Prematurii care nu sunt alaptati din diverse motive vor avea nevoie de o formula de suplimentare fortificata obligatoriu cu minerale, proteine, vitamine si calorii in plus.

Nou-nascutii si bebelusii care prezinta intoleranta la lactoza au nevoie de formule de lapte hipoalergenice, hidrolizate sau pe baza de aminoacizi.

Laptele de vaca nu este o optiune sigura de suplimentare nutritionala a hranei bebelusilor, intrucat contine minerale, proteine si enzime pe care sistemul digestiv imatur al copilului sub un an nu le poate digera. In plus, laptele de vaca nu contine toti nutrientii de care bebelusul are nevoie pentru a se dezvolta in mod optim, iar cei din compozitia sa nu sunt absorbiti in totalitate de organismul unui copil mai mic de 12 luni.

Potrivit consultantilor in lactatie, mamele ar trebui sa amane alternarea alaptarii cu mesele de lapte praf dupa ce bebelusul implineste o luna, astfel incat productia de lapte matern sa poata fi stimulata corespunzator si suficienta pentru hranirea copilului pana implineste 6 luni. Iar in cazul suplimentarii nutritionale cu biberonul, aceasta ar trebui sa ramana o forma secundara de hranire a copilului.