Cand este raceala si cand este gripa?

Generalitati

Raceala si gripa sunt printre cele mai frecvente probleme de sanatate care ne afecteaza in sezonul rece.

Desi au cauze diferite, simptomele celor doua sunt intr-o anumita masura similare si sunt adesea confundate.

Daca vom reusi sa identificam corect cu care dintre acestea ne confruntam, ne va fi mai usor sa reducem timpul de recuperare si sa revenim la starea optima de sanatate.

Cauzele racelii si ale gripei

Atat raceala cat si gripa sunt cauzate de virusuri, insa cei doi agenti patogeni care le provoaca sunt diferiti, iar afectiunile trebuie si ele abordate luand in considerare specificul fiecareia.

Sunt peste 100 de virusuri care declanseaza raceala si un numar considerabil mai mic pentru gripa. Sub denumirea de raceala intra de fapt o serie intreaga de infectii virale ale sistemului respirator generate in cea mai mare parte de rinovirusuri, dar si de adenovirusuri, virusuri coxsackie, echovirusuri, ortomixovirusuri, paramixovirusuri, virusul sincital respirator si enterovirusuri.

Gripa este cauzata de trei tipologii principale de virusuri gripale, denumite generic A, B si C. Cele din categoria A sunt responsabile cel mai frecvent si de epidemiile de gripa.

Simptomele racelii

Primele semne ale racelii sunt durerile in gat, stranutul si senzatia de nas infundat sau rinoree. Tusea este de asemenea unul dintre simptomele de debut ale racelii. In cazul racelii, starile febrile nu sunt obligatorii, iar atunci cand apar, acestea nu depasesc, in general, 38 de grade Celsius.

Starilor febrile li se pot adauga durerile de cap, oboseala sau durerile de urechi. Simptomele se intensifica pe masura ce afectiunea evolueaza si sunt completate de curgerea abundenta a nasului.

Raceala apare la una sau doua zile de la contractarea virusului si are o durata medie de o saptamana. In anumite cazuri, cand virusul care a provocat-o este mai puternic sau sistemul imunitar este mai slabit, aceasta afectiune poate dura pana la doua saptamani.

Simptomele gripei

Manifestarile gripei sunt mai puternice fata de cele ale racelii, iar complicatiile pe care le poate provoca ridica probleme mai grave pentru sanatate. Cel mai elocvent semn ca ne confruntam cu un virus gripal si nu cu o raceala sunt durerile musculare cu o intensitate semnificativa.

De asemenea, febra mare, de pana la 40 de grade Celsius si durerile de cap puternice sunt caracteristice gripei, la fel ca starea de oboseala care se instaleaza pentru o perioada de aproximativ doua, trei saptamani. Pe de alta parte, simptome ca durerea in gat si nasul care curge sunt de o intensitate mai slaba in cazul gripei decat in cazul racelii.

Netratate, atat raceala cat si gripa pot da complicatii grave, de natura pulmonara, cum sunt bronsita, astmul sau pneumonia, precum si otita, sinuzita sau encefalita. De aceea este important sa avem grija de sanatatea organismului, iar intarirea sistemului imunitar, pentru a evita astfel de situatii, sa fie o prioritate in sezonul rece.