Xenoestrogenii

Generalitati

Xenoestrogenii sunt un tip specific de xenohormoni care imita estrogenul. Acestia pot fi atat compusi chimici naturali, cat si compusi sintetici.

Xenoestrogenii sunt semnificativi din punct de vedere clinic, deoarece imita efectele estrogenului endogen, deci ridica riscul de pubertate precoce in randul copiilor si de alte disfunctii ale sistemului reproducator, printre care se numara si incapacitatea de conceptie.

Tot despre xenoestrogeni se crede ca ar creste riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer.

Pericolele asociate cu xenoestrogenii

Prefixul xeno se traduce prin strain sau ciudat, o descriere relevanta pentru xenoestrogeni, din moment ce acestia sunt compusi care copiaza intocmai efectele estrogenului natural, dar care nu sunt identici in structura cu acesta.

Xenoestrogenii sintetici sunt utilizati la scara larga in compusii industriali, fiind identificati prin denumirile de PCB, BPA sau ftalati. Acestia pot avea efecte similare estrogenului asupra organismelor vii, chiar daca se diferentiaza din punct de vedere chimic de substantele produse intern de sistemul endocrin.

Xenoestrogenii naturali cuprind fitoestrogenii, derivati din plante, precum si micoestrogenii, substante estrogene provenite din ciuperci.

Xenoestrogenii au capacitatea de a se atasa de aceiasi receptori ca si estrogenul, blocand efectele naturale ale acestuia din urma. Prin urmare, xenoestrogenii pot afecta echilibrul hormonal al organismului.

Uterul, tesutul mamar si vaginul contin receptori pentru estrogen. Atunci cand estrogenul se leaga de receptorii tesutului mamar, xenoestrogenii stimuleaza acesti receptori in aceeasi maniera, cauzand in timp cresterea excesiva a tesutului care contribuie la instalarea sindromului fibrochistic al sanului si a cancerului mamar.

In unele cazuri, xenoestrogenii prezinta o activitate mai intensa decat estrogenii. De pilda, atunci cand se ataseaza tesutului uterin, promoveaza cresterea acestuia si aparitia tumorilor fibroase si a endometriozei.

Sistemul reproducator feminin poate fi afectat de xenoestrogeni si in directia capacitatii de reproducere aceste substante chimice pot creste riscul de infertilitate, potrivit descoperirilor recente ale oamenilor de stiinta.

Xenoestrogenii pot fi totodata responsabili si cu ingrasarea. Pentru femeile ajunse la menopauza, dezechilibrul hormonal si problemele legate de nivelul estrogenului in corp, xenoestrogenii pot fi un catalizator pentru acumularea rapida a kilogramelor in plus.

Estrogenul in exces creste cantitatea de grasime corporala. Tesuturile grase produc si stocheaza mai mult estrogen, formandu-se un cerc vicios ce pune bazele unei ingrasari continue, ce poate degenera in obezitate.

Mediile de raspandire a xenoestrogenilor

Societatea industrializata a prezentului creste expunerea oamenilor la xenoestrogeni, prin numeroasele produse utilizate in viata de zi cu zi pesticide, ierbicide, fungicide, materiale plastice, combustibili, noxe, chimicale diverse, deseuri industriale, carne de la animale crescute cu injectarea de estrogen etc.

Multe dintre produsele aplicate direct pe piele (cosmetice, sampoane, produse de machiaj etc.), numeroase alimente sau produse de igiena (pasta de dinti, de pilda) pot fi o cale prin care xenoestrogenii sa ajunga in organism. Parabenii din lotiunile solare si deodorante, folositi pe post de conservanti, sunt surse frecvente de expunere la xenoestrogeni.

Pana si recipientele folosite pentru depozitarea alimentelor si obiectelor diverse pot contine xenoestrogeni. Caserolele si vesela din plastic sunt deseori asociate cu un continut periculos de BPA, ce are proprietati similare estrogenului. Multe sortimente de parfum contin ftalati, un tip de xenoestrogeni.

Limitarea expunerii la xenoestrogeni

Evitarea completa a xenoestrogenilor este aproape imposibila in conditiile actuale de trai, insa limitarea expunerii in fata acestor substante periculoase poate fi realizata prin cateva masuri eficiente.

- Consumati preponderent alimente organice, care nu au fost tratate cu pesticide.
- Folositi produse cosmetice si de igiena cu ingrediente organice certificate, atat cat este posibil. Evitati sa utilizati lotiuni solare care au in componenta lor parabeni si ftalati (lotiunile pe baza de minerale sunt o optiune mult mai sigura).
- Nu depozitati alimentele in recipiente din plastic. Este periculos in mod special sa incalziti mancarea la cuptorul de microunde in caserole din plastic, deoarece temperaturile crescute ajuta BPA-ul si alti xenoestrogeni sa patrunda in hrana. Eliminati ustensilele si vesela din plastic din bucatarie si consumati apa din recipiente fabricate din sticla.
- Daca va ocupati de gradinarit, folositi pesticide naturale si evitati utilizarea produselor antiparazitare sintetice pentru animalele de companie.
- Inlocuiti produsele de curatat chimice cu solutii naturale preparate din casa, din otet, bicarbonat de sodiu si zeama de lamaie. Eliminati pulverizatoarele cu parfum din locuinta si dezordorizantele chimice.
- Limitati numarul de alimente conservate si semipreparate. Unii conservanti si coloranti din produsele procesate prezinta activitate xenoestrogenica.
- Consumati carne organica si produse lactate care nu au fost expuse hormonilor si pesticidelor. De pilda, somonul din crescatorii poate fi o sursa de PCB, o substanta care actioneaza ca un xenoestrogen in organism. Somonul salbatic este o optiune mai sigura pentru sanatate.
- Investiti in filtre de apa pentru instalatiile sanitare din locuinta, care elimina clorurile.
- Folositi prosoape de hartie, hartie igienica si filtre de cafea care nu au fost albite chimic.

In ceea ce priveste alimentatia, legumele precum broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida si altele contin anumiti fitonutrienti speciali care ajuta organismul sa lupte impotriva acestor componenti estrogenici. Introducerea lor in dieta poate contribui la echilibrarea hormonala, subtierea stratului adipos si contracararea tuturor efectelor nocive ale xenoestrogenilor asupra organismului.