Adevarul despre ceaiul verde

Generalitati

Ceaiul verde este cel mai popular tip de ceai din Japonia si din mai multe regiuni ale Chinei.

In ultimii ani, ceaiul verde a castigat notorietate si in Occident, multumita beneficiilor pe care le-ar aduce sanatatii, potrivit mai multor studii de specialitate, precum cantitatea importanta de antioxidanti pe care o furnizeaza organismului.

Ce este ceaiul verde

Ceaiul verde este obtinut din plante proaspat culese si puse la conservat intr-un timp scurt. Daca frunzele de ceai negru sunt lasate sa oxideze dupa ce sunt adunate, cele de ceai verde sunt incalzite, pentru evitarea procesului natural de oxidare.

Asadar, frunzele ceaiului verde sunt procesate fie prin expunerea la aburi fierbinti, fie la caldura uscata (in tigaie sau in cuptor). Prin urmare, ceaiul verde se diferentiaza complet de alte tipuri de ceai, precum cel negru, alb sau oolong, intrucat metoda lui de procesare este una speciala.

Cum se prepara ceaiul verde

Iubitorii ceaiului verde spun ca persoanele care nu apreciaza gustul acestei bauturi consuma, cel mai probabil, ceai verde preparat necorespunzator. O greseala comuna in acest proces este infuzarea frunzelor de ceai verde in apa clocotita. Aceasta temperatura ridica se poate utiliza in cazul ceaiului negru, insa nu si pentru pregatirea celui verde apa fiarta poate da pana si celor mai calitative frunze de ceai verde un gust amar, neplacut.

Astfel, ceaiul verde se prepara cu apa fierbinte, dar care nu depaseste temperatura de 70-80 de grade Celsius. La fel de important este ca frunzele sa nu fie lasate la infuzat prea mult timp, intrucat ceaiul obtinut va fi prea concentrat si foarte amar. Perioada de infuzare ideala a acestui tip de ceai este de 30-40 de secunde, maximum un minut sau doua.

Ceaiul verde de buna calitate are, de regula, urmatoarele arome, in functie de sortimentul frunzelor utilizate dulce, dulce-amarui, gust de nuci, gust vegetal, aroma de unt, aroma florala, fructata sau oceanica.

Beneficiile ceaiului verde

Asiaticii cred in proprietatile medicinale ale ceaiului verde din vremuri stravechi, folosind aceasta bautura pentru a trata o serie intreaga de afectiuni, de la durerile de cap, pana la depresie. Cercetatorii spun ca medicina traditionala chineza foloseste ceaiul verde ca remediu natural de cel putin 4000 de ani.

Studiile efectuate in anii recenti de catre oamenii de stiinta aduc dovezi concrete ale beneficiilor ceaiului verde pentru sanatate. De pilda, un studiu epidemiologic publicat in Jurnalul Institutului National de Cancer din SUA in anul 1992 indica faptul ca participantii care au baut regulat ceai verde si-au redus riscul de cancer esofagian cu pana la 60%.

Cercetatorii care au condus studiul vorbeau atunci de un compus din ceaiul verde care inhiba proliferarea celulelor canceroase in organism. Exista si alte concluzii stiintifice care asociaza consumul ceaiului verde cu reducerea nivelului colesterolului rau in corp.

Afectiunile in care ceaiul verde ar putea fi un adjuvant real, potrivit studiilor de specialitate, sunt

- cancerul;
- artrita reumatoida;
- nivelul ridicat de colesterol;
- bolile cardiovasculare;
- infectiile;
- disfunctiile sistemului imunitar;

Secretul terapeutic al ceaiului verde ar consta in faptul ca este bogat in polifenoli de tip catechine, in special in galat de epigalocatechin (EGCG). Acesta din urma este un puternic antioxidant, care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase si le omoara pe cele bolnave, fara sa atace in acelasi timp celulele sanatoase.

Tot EGCG este implicat si in prevenirea formarii cheagurilor de sange, un beneficiu extrem de important, cata vreme tromboza este cauza principala a infarcturilor miocardice si a atacurilor cerebrale.

Dovezile stiintifice din ultimele doua decenii vorbesc si despre efectele pozitive ale ceaiului verde in curele de slabire. In luna noiembrie 1999, Jurnalul American de Nutritie Clinica publica rezultatele unui studiu efectuat in cadrul Universitatii Geneva din Elvetia. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care primeau zilnic o combinatie de cofeina si extract din ceai negru ardeau mai multe calorii decat persoanele care primeau cofeina si inca o substanta de tip placebo.

Ceaiul verde contine cofeina in cantitati moderate, actionand prin supresia poftei de mancare (cantitatile mari de cafeina, cum sunt cele existente in cafea, pot cauza probleme medicale, incluzand hipertensiunea si insomnia). Polizaharidele si alte componente din ceaiul verde ajuta la mentinerea unor niveluri scazute de zahar in sange.

Ceaiul verde poate preveni pana si caderea dintilor! Substantele naturale din acest ceai ataca si omoara bacteriile care produc placa dentara. In plus, este bogat in antioxidanti, mai ales in vitamina E, care incetineste procesul de imbatranire.

Pericolele asociate cu consumul de ceai verde

In ciuda numeroaselor beneficii aduse sanatatii de catre ceaiul verde, exista si cateva precautii de care consumatorii trebuie sa tina cont.

Astfel, ceaiul verde poate provoca insomnie, din pricina continutului important de cofeina - 30-60 de mg de cofeina pentru o ceasca de ceai verde. Prin comparatie, cafeaua contine peste 100 de grame de cofeina pentru aceeasi cantitate.

O alta problema potentiala asociata cu consumul de ceai verde este posibila contaminare cu plumb. Specialistii in mediu sustin ca multe produse botanice ar putea avea in compozitie plumb, iar planta din care este preparat ceaiul verde este cunoscuta pentru capacitatea ei de a absorbi acest mineral toxic de doua ori mai repede decat alte specii vegetale. Mai mult decat atat, plumbul absorbit de planta ceaiului verde se poate acumula chiar si la suprafata frunzelor.

Un experiment al cercetatorilor a depistat prezenta a 1,25 micrograme - 2,5 micrograme de plumb in pliculetele de ceai verde comercializate de doua firme faimoase in supermarketuri. Din fericire, testele de laborator au aratat ca plumbul prezent la nivelul frunzelor uscate nu s-a transferat in apa in timpul infuziei, astfel ca nu au existat consumatori pusi in pericol de mineralul toxic.