In concediu, cu sau fara frica

Una dintre grijile fericitilor care isi fac bagajele pentru plecarea in concediu este sa-si asigure apa de baut dintr-o sursa sigura. Nu stiu daca sunteti dintre aceia care prefera sa-si duca rezerve de acasa sau dintre cei care se vor hidrata contra cost cu apa imbuteliata. De fapt, nu stiu nici macar in cate ape spalati dumneavoastra salata verde, ciresele, capsunile sau alte fructe (vorbesc de legumele si fructele „adevarate”, de gradina, care, datorita ploilor torentiale, capata uneori o adevarata „glazura” de tarana).

Stiu insa ca zilele mult asteptate pot fi ruinate si de niste fructe nespalate sau de o super-salata curatata mai in graba, si nu doar de oua, inghetata, maioneza sau alte mancaruri cu risc de intoxicatie alimentara. Cat de scrupulos ne alegem sursa de apa potabila si cat de constiincios ne igienizam produsele vegetale depinde, pe de o parte, de cat de bine suntem informati si, pe de alta parte, de modul cum ne administram teama fata de un potential pericol.

Frica de o hepatita sau de o simpla diaree are un rol de netagaduit in respectarea unor norme de igiena alimentara, si totusi anul acesta, Ministerul Sanatatii Publice a emis un ordin pentru aprobarea avertismentelor combinate pe pachetele de tigari. Unele dintre imaginile care ilustreaza urmarile tabagismului sunt de-a dreptul oripilante. Si totusi putini fumatori se vor lasa de obiceiul lor vatamator datorita acestor aspecte socante. Din nefericire, pentru multi dintre ei, teama devine eficienta abia dupa ce medicul le comunica un diagnostic sumbru, cum este cel de cancer pulmonar, adica foarte tarziu, daca nu cumva prea tarziu. Ne amintim, probabil, cum am reactionat la aparitia gripei aviare. Vanzarile de carne de pui au scazut de la o zi la alta. Si totusi astazi totul a reintrat in normal, semn ca frica nu are bataie lunga. Vestea despre boala vacii nebune a dus la sporirea rapida si substantiala a numarului de vegetarieni din Marea Britanie.

Totusi cati dintre reformatorii de circumstanta au ramas consecventi pana astazi? Cati mai viseaza urat din cauza vacilor nebune? Cati se mai gandesc la prioni cand merg la cumparaturi? Banuiesc ca nu mai multi decat cei care au frisoane din cauza ciumei lui Caragea! Daca dorim sa facem schimbari durabile, ar trebui sa gasim cele mai bune temeiuri. Deciziile nascute in timpul unor emisiuni-soc, sub spectrul groazei (indiferent ca e vorba de aditivii alimentari, de enigmaticele organisme modificate genetic, de mult hulita margarina sau alte subiecte care se preteaza la grosolane exagerari), sunt o samanta care va rodi dezamagire pe plan emotional si oscilatii in comportamentul alimentar.

„Marile puteri motivatoare ale sufletului sunt credinta, speranta si iubirea”, spunea in secolul trecut E. G. White, o autoare americana, care a facut schimbari profunde in stilul ei de viata si a cules pana la batranete roadele bune ale acestor schimbari. Cuvintele memorabile ale sfantului apostol Ioan – „in dragoste nu este frica”– sunt la fel de valabile si de necesare in domeniul remodelarii stilului de viata ca si in plan spiritual. Cel care-si doreste o stare de sanatate mai buna, cel care intelege ca trebuie sa faca schimbari (si, nu in ultimul rand, cel care cauta un concediu liber de obsesii), mai are nevoie de un singur lucru esential: motivatie autentica, durabila. Restul sunt amanunte.

Dr. Valentin Nadasan.
Sursa: Revista
Viata si sanatate nr.7/2007