Osteoporoza, o problema majora de sanatate

Ce este osteoporoza

Este o problema majora de sanatate, cu un impact social si economic enorm, fracturile de fragilitate fiind o cauza majora de suferinta, dizabilitati si moarte in randul populatiei de varsta a 3-a.

Pentru sistemul de sanatate, costul determinat de aparitia fracturilor osteoporotice este mai mare decat cel determinat de alte boli cronice importante, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, cancerul de san si de prostata.

Incidenta osteoporozei (numarul nou de cazuri ce apar anual) a crescut foarte mult in ultimii 10 ani.

Definitia osteoporozei

Osteoporoza este o afectiune in care sunt reduse atat densitatea cat si calitatea osului (“oase poroase”). Riscul de fractura creste pe masura ce oasele devin din ce in ce mai poroase si mai fragile. Boala se instaleaza “silentios” (fara simptome) si este progresiva.

Dupa menopauza, ca o consecinta a deficitului hormonal, se produce o accelerare a pierderii de masa osoasa. La inceput asimptomatica, aceasta devine manifesta dupa 5-10 ani de la instalarea menopauzei.

Cele mai importante simptome sunt: dureri la nivelul coloanei vertebrale ce duc la curbarea spatelui, cu tasarea vertebrelor, care se accentueaza in timp si duc la scaderea in inaltime si la durere cronica.

Atunci cand osteoporoza este avansata, pot sa apara fracturi chiar si la un traumatism minor. Oasele cele mai frecvent afectate de aceste fracturi (de fragilitate), sunt cele ale antebratului, vertebrelor si soldului. Fracturile osteoporotice de sold si de coloana vertebrala ridica cele mai multe probleme, ambele fiind asociate cu un risc crescut de mortalitate.

Cine poate suferi de osteoporoza?

Orice persoana care are antecedente de osteoporoza in familie, femeile in perioada de postmenopauza, femeile cu perioade de amenoree (lipsa ciclului menstrual), barbatii peste 60-65 de ani, barbatii cu disfunctii testiculare, pacienti care au nevoie de tratament cu preparate cortizonice (pentru astm bronsic, boli reumatismale, etc), femei sau barbati cu boli ce afecteaza glanda tiroida (hiperfunctie tiroidiana), femei sau barbati cu boli care afecteaza reglarea nivelului de calciu din sange.

Cum este diagnosticata osteoporoza?

Osteoporoza este diagnosticata prin teste uzuale de laborator, examen radiologic si masurarea densitatii minerale osoase care se face de obicei prin examen DXA (absorbtiometrie duala cu raze X).

Testele de depistare a osteoporozei sunt indicate tututor femeilor dupa menopauza, dar si barbatilor peste 65 ani si persoanelor ce prezinta factori de risc.

Cum este tratata osteoporoza?

In functie de rezultatul testelor, medicul specialist – reumatolog, endocrinolog, sau de medicina fizica si recuperare – va indica schema terapeutica de urmat.
In general, se urmareste prevenirea fracturilor de fragilitate si terapia complicatiilor prin administrarea unor medicamente cu eficienta dovedita.

Masurile pentru prevenirea osteoporozei trebuie initiate inca de la 50 ani. Dar, adoptarea unui mod de viata sanatos este benefica la orice varsta. Trebuie urmat un stil de viata adecvat, cu respectarea unei diete bogate in calciu si vitamina D si exercitii fizice regulate, renuntarea la fumat, reducerea consumului de cafea si alcool, aport adecvat de proteine.

Care este realitatea socio-economica a osteoporozei?

Conform IOF (International Osteoporosis Foundation):

Ziua mondiala a osteoporozei

Sloganul campaniei din 2013 este “Oase puternice fac femei puternice” (“Strong bones make strong women”)
Pastrarea unui schelet sanatos implica 5 strategii esentiale pentru a reduce riscul de osteoporoza si fracturi:
1. Fa miscare cu regularitate !
2. Asigura o dieta bogata in nutrienti pentru oase !
3. Evita obiceiurile daunatoare, mentine o greutate echilibrata !
4. Identifica factorii de risc !
5. Discuta cu doctorul tau: fa un test pentru osteoporoza, fa tratament, daca este necesar!