Sanatatea ficatului – Relatia medic si pacient in societatea actuala

Aproximativ 150 de persoane au participat la cea de-a V-a editie a Conferintei Nationale a Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), desfasurata la Brasov, in perioada 4-5 octombrie.

Tema centrala a acestui eveniment a fost: „Sanatatea ficatului – Relatia medic si pacient in societatea actuala”.

Ca urmare, lectorii si-au adaptat prezentarile in fata auditoriului (pacienti, sustinatori ai acestora, cadre medicale de alte specializari decat cele pe boli infectioase, studenti la Medicina, care au aratat un interes activ pentru informare in domeniul hepatitelor) astfel incat sa surprinda aspectele actuale in managementul afectiunilor hepatice cronice si cum pot fi ajutati pacientii sa duca o viata normala.

La aceasta conferinta anuala s-au aflat pentru prima data medici de familie laolalta - din Brasov, Bucuresti, Buzau si Prahova – care au avut in cadrul evenimentului chiar o sesiune speciala dedicata, coordonata de dr. Felicia Coman, Sef sectia Gastroenterologie in cadrul Spitalului Clinic de Urgente Brasov .

Totodata, conferinta a pus accent pe modul in care medicii si pacientii, reuniti in asociatii, pot contribui, lucrand impreuna, la incurajarea testarii pentru hepatita si a unei urmariri corespunzatoare a bolii. S-au dezbatut subiecte pe teme precum: infectiile cu virusurile hepatitice si intrebarile pe care le au pacientii in viata de zi cu zi, rolul asociatiilor de pacienti, medicina personalizata la pacientii cu hepatite, comportamentul corect, ca stil de viata, al pacientului cu hepatita cronica, rolul psihologului in viata unui pacient cu hepatita, relatia intre ONG-uri si autoritati.

La finalul acestui eveniment au fost trase concluzii, fiecare participant regasind printre temele abordate, in sistem interactiv, raspuns la multe dintre problemele care-l procupau.

„Sunt pacienta cu hepatita C. Nu stiu cand anume m-am infectat, probabil in urma unor tratamente injectabile, stomatologice sau poate chiar la un salon de infrumusetare, insa boala mi-a fost depistata in aceasta primavara. Mai exact, in luna martie. inainte de a participa la aceasta conferinta, aveam mari indoieli, daca sa accept terapia specifica, afland reactiile adverse. Am peste 50 de ani ca varsta, am un loc de munca si nu sunt sigura daca voi putea suporta atatea luni de neplaceri fizice, mai ales ca nici nu exista siguranta ca ma voi vindeca. insa, cu ocazia acestui eveniment am intalnit persoane care au depasit momentele critice, iar acum se pot bucura de viata, alaturi de cei dragi. Pe de alta parte, medicii pe care i-am auzit vorbind aici intr-un alt fel decat in cabinete cu ocazia consultatiilor, mi-au dat si mie incredere si am luat decizia de a incerca tratamentul recomandat. Trebuie sa recunosc si faptul ca m-am si speriat de evolutia bolii, daca nu voi face asta”, a declarat Maria S., din Bucuresti, care si-a dorit sa-i fie respectat dreptul la confidentialitate, de teama sa nu fie victima discriminarii, asa cum, din nefericire, se intampla de multe ori in cazul pacientilor cu hepatita virala.

„Incidenta cancerului hepatic a crescut in intreaga lume. Cei care au dat cifre exacte in acest sens sunt SUA, care au constatat chiar o dinamica fara precedent a cresterii numarului acestor cazuri. De unde provine aceasta crestere? in primul rand, in urma infectiei cu virus hepatitic C. Apoi, din asa-zisul ficat gras. Se pare ca omenirea, in acest moment, a reusit sa controleze o buna parte a bolilor de inima, respectiv infactele de miocard, dar nu a putut sa faca acelasi lucru si cu virusurile hepatitice. Din nefericire, nu poate fi prevenita contractarea hepatitei cu virus C, pentru ca nu avem vacin, dar partea buna este ca afectiunea poate fi tratata eficient”, a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Clinica de Nefrologie si Medicina Interna, Institutul Clinic Fundeni Bucuresti.

„O conferinta benefica tuturora-medici, pacienti, apartinatori, societate civila. Spun benefica, deoarece in Romania lipsa oricarei forme de screening, duce la depistarea tardiva a hepatitelor, atunci cand costurile tratamentului sunt mari iar sansele de vindecare a pacientilor, scad. Toate informatiile oferite la aceasta conferinta, nu fac dacat sa aduca un plus in resposabilizarea societatii civile, dar si luarea unor decizii ferme in depistarea si tratarea hepatitelor”, a adaugat Cezar Irimia, presedintele APCR.

“Ne-am dorit sa oferim posibilitatea celor prezenti de a afla informatii noi despre afectiunile hepatice, de a le da posibilitatea sa puna intrebari specialistilor si mai ales sa invete cat de importanta este comunicarea dintre pacient si medic. Cu ajutorul unor sponsori si al voluntarilor am reusit ca timp de doua zile sa venim in fata celor prezenti cu informatii specializate pe intelesul tuturor. Atat informatii medicale, cat si juridice. Noi pacientii trebuie sa invatam sa avem curajul de a vorbi despre problemele noastre pentru ca doar asa putem schimba opinia celorlalti despre afectiunea noastra si ii putem face constienti pe cei care nu s-au testat inca pentru infectia cu un virus hepatitic ca trebuie sa o faca chiar daca, aparent, au o stare de sanatate buna ”, a incheiat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.

Pe site-ul www.hepato.ro poate fi consultat programul evenimentului, cu toate lucrarile prezentate.