Cum sa recunoasteti corect simptomele osteoartritei

Generalitati

Osteoartrita, cel mai comun tip de artrita, apare la o rata crescuta in randul persoanelor de peste 60 de ani si prezinta simptome distincte fara de alte forme de artrita.

Prin urmare, un bun control al bolii, printr-un tratament corespunzator, presupune cunoasterea acestor diferente.

Ce este osteoartrita

Osteoartrita presupune acoperirea oaselor afectate cu cartilaj si ingrosarea, respectiv deformarea lor, ceea ce conduce la o mobilitate scazuta a articulatiei. Inflamatia constanta de la acest nivel este precedata de o eroziune graduala a cartilajului care acopera osul unei articulatii.

Aceast tip foarte frecvent de atrita afecteaza in general persoanele varstice, fiind o boala inflamatorie evolutiva a articulatiilor. Osteoartrita apare mai des la femei, insa exista si o forma de osteoartrita juvenila, care afecteaza copiii.

Varsta si obezitatea sunt cei doi factori majori de risc pentru osteoartrita. Din acest motiv, specialistii in medicina estimeaza ca imbolnavirile de osteoartrita vor creste intre 66%-100% pana in 2020, din pricina cresterii ratei obezitatii in randul populatiei tinere.

Simptomele specifice ale osteoartritei

Simptomele osteoartritei se instaleaza in general la nivelul gatului, spatelui, soldurilor, genunchilor si al degetelor. Cele mai importante manifestari clinice de care este bine sa tineti cont sunt durerile, rigiditatea, mobilitatea redusa, umflaturile si zgomotele trosite la miscarea articulatiilor.

- Durerea. Durerile osteoartritei tind sa se acutizeze pe masura ce trece timpulul, in loc sa se atenueze. In plus, disconfortul fizic resimtit in osteoartrita creste odata cu activitatea fizica si este ameliorat cu ajutorul odihnei. Cateva exemple in acest sens pot include durerile de sold la urcatul scarilor, durerile de genunchi in mers si durerile stabilite la incheieturile degetelor, dupa gatit sau cusut. In stadiile avansate ale osteoartritei, simptomele pot fi constante (soldul sau genunchiul bolnav pot produce durere la orice atingere apasata).

- Rigiditate si mobilitate scazuta. Doua dintre cele mai frecvente simptome ale osteoartritei, rigiditatea si imobilitatea articulatiilor, se resimt cel mai intens la trezirea de dimineata, in special daca articulatia bolnava a fost suprasolicitata cu o zi inainte. Rigiditatea dispare dupa aproximativ 30 de minute.

- Umflaturi si trosnituri. Excrescentele care apar deseori in osteoartrita pot determina articulatiilor sa creasca in dimensiune. Acest fenomen este cel mai observabil la nivelul mainilor, cand incheieturile degetelor sunt vizibil mai voluminoase si fac degetele sa para scheletice si deformate. De asemenea, se pot auzi anumite trosnituri la miscarea incheieturilor, medicii numind acest simptom crepitus.

Recunoasterea simptomelor osteoartritei

Intrucat exista mai multe tipuri de artrita, iar osteoartrita este unul dintre ele, puteti confunda cu usurinta simptomele acestui grup de maladii, ajung sa suspectati un diagnostic gresit. In primul rand, osteoartrita este o afectiune specifica adultilor de peste 60 de ani, fiind rareori intalnita in randul persoanelor care nu au implinit 40 de ani.

Medicii spun ca osteoartrita se distinge de celelalte tipuri de artrita prin simptomele pe care nu le are, decat prin cele pe care le prezinta. Mai jos aveti cateva tipare specifice osteoartritei, care va ajuta sa o recunoasteti in mod corect

- Senzatia de rigiditate de dimineata care dureaza peste 30 de minute este putin probabil sa fie simptomul osteoartritei, intrucat cel din urma nu persista in general mai mult de jumatate de ora.

- Osteoartrita nu afecteaza decat anumite incheieturi/articulatii, celelalte fiind de regula sanatoase. Daca aveti mai multe articulatii bolnave pe ambele parti ale corpului, este mai putin probabil sa suferiti de osteoartrita.

- Cu exceptia stadiului avansat al bolii, durerea articulatiilor in cazul osteoartritei este putin probabil sa apara pe parcursul noptii;

- Osteoartrita ataca extrem de rar incheieturile mainilor, coatele sau gleznele. Daca aveti dureri articulare in aceste regiuni corporale, sansele ca osteoartrita sa le produca sunt foarte mici.

- Durerile articulare asociate cu alte simptome, precum eruptiile cutanate sau febra, sunt foarte putin probabil produse de osteoartrita.

- Nu exista teste de sange care sa detecteze osteoartrita. Chiar si asa, medicul poate folosi analizele sangvine pentru a exclude alte tipuri de artrita, care sa constituie cauzele reale ale simptomelor.

Controlul simptomelor osteoartritei

Simptomele osteoartritei pot fi tinute sub control prin cateva metode eficiente, pe care ar trebui sa le cunoasca toti pacientii diagnosticati cu boli articulare.

- Consumul sporit de antioxidanti. Cei mai pretiosi nutrienti in controlul osteoartritei sunt antioxidantii, in special vitaminele C si E, care se regasesc in mod special in legumele cu frunze verzi si in fructe. Chiar si produsele bogate in acizi grasi omega-3 ajuta la atenuarea simptomelor de osteoartrita, datorita proprietatilor antiinflamatoare.

- Programul regulat de miscare. Activitatea fizica este esentiala in protejarea articulatiilor si incetinirea deteriorarii acestora. Un tonus muscular bun este echivalent cu articulatii flexibile, de aceea se recomanda inotul, folosirea bicicletei medicinale, gimnastica acvatica, gimnastica usoara (yoga, tai-chi etc.).

- Cataplasmele. Caldura contribuie la diminuarea durerilor articulare, cel putin pentru cateva ore.

- Fizioterapia. Masajele relaxante diminueaza durerea, in timp ce exercitiile specifice, adaptate articulatiilor afectate, ajuta la recuperare dupa o criza si corecteaza posturile gresite ale organismului, care se afla la originea multor probleme.

- Unguentele locale. Gelurile, unguentele si alifiile antiinflamatoare pot atenua semnificativ durerile articulare, in special pe cele instalate la nivelul genunchiului sau al degetelor.

- Controlul greutatii corporale. tesutul gras elibereaza substante inflamatoare care se fixeaza in oase, cartilaje si membranele care captusesc cavitatile articulatiilor. In concluzie, pierderea kilogramelor in plus va atenua in mod sigur durerea. Fiecare kilogram in minus inseamna foarte mult.