Primele operatii de chirurgie cardiaca pediatrica in cadrul spitalului de copii Marie Curie

Ministerul Sanatatii aduce la cunostinta publicului ca incepand de astazi, 23 septembrie 2013, o echipa de specialisti italieni de la clinica San Donato din Milano vor incepe primele operatii de chirurgie cardiaca pediatrica in cadrul spitalului de copii Marie Curie.

Aceasta este prima misiune de acest tip din cadrul programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice initiat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu clinica San Donato si fundatia Bambini Cardiopatici nel Mondo.

in vederea desfasurarii in conditii optime a misiunii, astazi, 22 septembrie 2013, o echipa de specialisti a verificat toata aparatura si echipamentele medicale din sala de operatie si terapie intensiva din cadrul spitalului de copii Marie Curie, toate fiind in stare de functionare, pregatite pentru inceperea interventiilor.

Misiunea va dura pana joi, 26 septembrie 2013, timp in care se vor efectua mai multe operatii pentru corectarea unor malformatii congenitale cardiace.

Activitatea chirurgicala din Departamentul de cardiochirurgie al spitalului Marie Curie incepe anul acesta cu misiuni medicale periodice si va deveni tot mai sustinuta in perioada urmatoare, urmand a fi complet functionala cu specialistii din Romania formati pana la sfarsitul programului.

Departamentul de Cardiochirurgie pediatrica al Spitalului de Copii Marie Curie a fost amenajat si dotat in urma unei investitii totale de aproximativ 4.200.000 de euro, din care: aproximativ 1.500.000 Euro din donatii publice stranse de Asociatia Inima Copiilor, aproximativ 2.300.000 euro oferiti de Ministerul Sanatatii pentru aparatura medicala, restul sumei provenind din alte donatii si sponsorizari catre unitatea sanitara.

Pentru inceperea cat mai rapida a activitatii operatorii la Marie Curie, Ministerul Sanatatii a alocat in luna august 2013 fonduri de aproximativ 650.000 Euro pentru completarea echipamentelor si a instrumentarului necesar.

Pentru corecta informare a publicului, urmeaza a fi emis un comunicat de presa in fiecare zi prin care se vor oferi toate informatiile asupra operatiei efectuate in ziua respectiva si a evolutiei starii de sanatate a copiilor operati, urmand ca, la finalul misiunii, sa fie organizata o conferinta de presa prin care se vor oferi detalii cu privire la activitatile desfasurate in cadrul misiunii si se va raspunde intrebarilor mass-media.

La rugamintea colaboratorilor italieni, Ministerul Sanatatii adreseaza, la randul sau, catre mass-media, rugamintea de a respecta modul de comunicare stabilit si faptul ca nu se vor face declaratii pana la conferinta de presa de la finalul misiunii, astfel incat activitatea medicala sa se poata desfasura fara presiune, in mod profesionist, si in conditii de liniste si siguranta pentru copiii care urmeaza a fi operati.

Sursa: www.ms.ro