Strugurii - magia toamnei

Emblema a toamnei, strugurele, energizant si o adevarata bomba antioxidanta, este, pe buna dreptate, unul dintre cele mai studiate fructe de catre cercetatori.

Asta pentru ca de-a lungul timpului i s-au descoperit nenumarate virtuti terapeutice, de la capacitatea de a mentine sanatatea vaselor de sange si a inimii pana la proprietatea de a pastra tinere tesuturile; in orice forma ar fi ei consumati, inclusiv sub forma de vin, ne mentin tineri si ne protejeaza sistemul circulator.

Planta originara din regiunea Mediteraneeana, Europa Centrala su Sud-Vestul Asiei este o liana care poate atinge o inaltime de 35m; specia salbatica se gaseste in paduri umede si pe malul apelor curgatoare.

Strugurele este un fruct compus, a caror boabe, dupa forma si dimensiunea lor, pot fi : mici, mijlocii, mari, globuloase, ovoidale. Boabele strugurilor sunt de culoare alba, galbena, verde, roz, violet, neagra, alcatuind mai multe la un loc un ciorchine. Sunt formate dintr-un invelis, mai gros sau mai subtire, pielita, ce imbraca miezul si semintele.

Poti profita de efectele benefice ale strugurilor prin consumul lor in stare proaspata sau in diferite sucuri sau compoturi, dar ii poti folosi si pentru a face masti faciale la tine acasa, deoarece acest fruct curata perfect oricare tip de piele ( uscata, grasa sau normala), prevenind aparita ridurilor.

Este un fruct ideal, deoarece contine foarte multe vitamine si minerale, printre care vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina K, precum si potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, seleniu. Sub forma de masca faciala, poti folosi strugurii zdrobiti sau sub forma de suc, de preferinta proaspat. De altfel, strugurii au fost folositi pentru frumusete si pentru prelungirea tineretii de pe vremea Cleopatrei si Elenei din Troia.

De asemenea, aceste fructe se remarca prin categoria variata de antioxidanti din compozitie, dintre care cele mai importante sunt flavonoidele si resveratrolul, care neutralizeaza efectul radicalilor liberi si care previn oxidarea celulara, principala cauza a imbatranirii premature. Spre deosebire de cei rosii, strugurii albi contin o cantitate mai mica de antioxidanti.

In concentratii mari resveratrolul se gaseste in coaja strugurilor rosii sau negri dar si compozitia altor fructe si legume de culoare neagra cum ar fi afinele, murele, merisorul precum si in arahide.

Resveratrolul are o capacitate antioxidanta de 20 de ori mai mare decat vitamina C, respective, de 50 de ori mai mare decat a vitaminei E.

Iata la cateva motive pentru care trebuie sa consumam struguri:

Afectiunile cardiovasculare - prin substantele pe care le contin, strugurii cresc nivelul de nitric oxide din sange, cu rolul de a preveni formarea blocajelor pe artere, reducand astfel riscul de infarct si de accident vascular cerebral. In plus, pterostilbenele din struguri impiedica oxidarea colesterolului „rau" (LDL) si reduc nivelul colesterolului total.

Tulburarile digestive
- datorita continutului de acizi organici, de zahar si de celuloza, strugurii sunt recunoscuti ca fiind unul dintre fructele cu cel mai puternic efect laxativ. In plus, consumand frecvent struguri, ne tonifiem stomacul si intestinele si stimulam digestia.

Afectiunile renale
- strugurii reduc nivelul acidului uric din sange, scutind astfel rinichii de eforturi suplimentare.

Maladia Alzheimer
- resveratrolul, antioxidantul-vedeta din compoziia strugurilor, este eficient atat in prevenirea maladiei Alzheimer, cat si in incetinirea progresiei ei in cazul celor care sufera deja de aceasta boala. Resveratrolul reduce nivelul peptidelor beta-amiloidale, responsabile pentru degenerarea tesuturilor cerebrale.

B
olile oculare - flavonoidele din struguri au, printre altele, capacitatea de a mentine sanatatea oculara ai de a incetini procesele care duc la scaderea acuitatii vizuale (degenerescenta maculara si cataracta). In plus, continutul bogat in vitamina A recomanda aceste fructe pentru meninerea vederii agere.
Infectiile - strugurii rosii contin substante cu efect puternic antibacterian, putand combate chiar si infectiile virale. Studiile au aratat ca acestia ar putea fi folositi cu succes impreuna cu tratamentul alopat pentru tratarea herpesului. De asemenea, curele de struguri sunt eficiente in scurtarea duratei unei viroze

Cancerul
- tot mai multe studii recente pun accentul pe rolul resveratrolului in prevenirea si in combaterea cancerului. Pe langa efectul antiinflamator, aceasta substanta stimuleaza imunitatea, pe de o parte, iar pe de alta, face parte din angrenajul care participa la distrugerea celulelor canceroase, atunci cand acestea incep sa se dezvolte si impiedica proliferarea lor. Potrivit specialistilor, strugurii, mai ales cei rosii, sunt eficienti impotriva cancerului colorectal si mamar.

E perioada din an cand strugurii nu ar trebui sa lipseasca de pe mese, si nu doar datorita gustului lor, ci, mai ales, pentru efectele lor asupra sanatatii asadar profita la maximum de struguri, pentru un efect de durata asupra sanatatii;ganditi-va acum la un ciorchine suculent si dulce de strugure - e magia toamnei.