6 pozitii de yoga pentru avansati

Generalitati

Dupa ce descopera numeroasele beneficii ale practicii yoga pentru sanatatea mintii si a psihicului, foarte multe persoane devin pregatite pentru urmatorul pas - pozitiile yoga pentru avansati.

Odata ce tonusul muscular, echilibrul trupului si flexibilitatea evolueaza, cresterea intensitatii sedintelor de yoga este o urmare fireasca pentru practicanti.

Dificultatea pozitiilor yoga pentru avansati atrage dupa sine si obtinerea de beneficii superioare, de la mobilitatea trupului si cresterea rezistentei sale la efort, pana la stimularea secretiei de hormoni care previn depresia si imbunatatesc viata sexuala.

Beneficiile pozitiilor yoga pentru avansati

Daca poziile de yoga pentru incepatori ajuta la diminuarea stresului, reglarea tensiunii arteriale, controlul afectiunilor cronice si imbunatatirea considerabila a formei fizice, pozitiile pentru avansati vin cu beneficii si mai mari pentru practicanti

- Prevenirea depresiei. Un studiu efectuat de Universitatea de Medicina din Boston a depistat ca pozitiile avansate de yoga cresc cu 27% productia substantei cerebrale GABA, care impiedica instalarea depresiei.

- Atenuarea durerilor lombare. Persoanele cu dureri lombare care efectueaza saptamanal doua sedinte de 90 de minute de yoga pentru avansati isi pot diminua disconfortul resimtit la nivelul inferior al spatelui cu pana la 56%, pe cand administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerilor lombare are o eficienta de doar 16%.

- Tratarea insomniei. Specialistii de la Spitalul Brigham au efectuat un studiu in aceasta privinta, demonstrand ca insomniacii reusesc sa adoarma cu 15 minute mai repede si cu o ora in plus daca practica yoga pentru avansati timp de 45 de minute inainte de culcare.

- Imbunatatirea vietii sexuale. Yoga reduce anxietatea, creste sensibilitatea receptorilor tactili si stimuleaza secretia hormonilor sexuali, responsabili cu excitatia. Toate aceste efecte produc cresterea libidoului, a lubrifierii si a capacitatii de a obtine un orgasm.

Principalele pozitii yoga pentru avansati

1. Crucea de fier - Mukta Hasta Sirsana C

Incepeti prin a va aseza in maini si in genunchi pe saltea. Asezati-va capul intre maini, ca si cum ati dori sa va rostogoliti in fata, apoi pozitionati-va palmele in afara saltelei, perpendicular cu capul, mentinand coatele usor indoite.

Odata ce va gasiti stabilitatea, intindeti picioarele si ridicati-le in aer folosindu-va de forta abdomenului, tinandu-le perfect lipite, cu degetele atintite in fata.

Acum urmeaza cea mai dificila parte intindeti mainile pana devin perfect drepte pe podea, mentinandu-va echilibrul exclusiv in zona capului. Mentineti pozitia cat respirati adanc de 5 ori, apoi coborati usor picioarele pe podea.

2. Scorpionul cu sprijin in maini - Vrschikasana B

Aceasta pozitie yoga pentru avansati are un grad de dificultate foarte ridicat. Prin urmare, daca nu reusiti inca sa stati in maini fara ajutor, folositi un perete pentru sprijin.

Incepeti in Pozitia cainelui cu aplecare in fata (din picioare, pozitionati-va palmele intinse in jos pe saltea si mentineti picioarele intinse cu talpile pe sol, astfel incat corpul sa formeze un V inversat cu solul).

Acum apropiati picioarele de palme cat puteti de mult si ridicati piciorul drept in aer. Indoiti usor genunchiul stang si luati-va avant, astfel incat sa ajungeti cu ambele picioare ridicate in aer.

Stabilizati-va echilibrul si indoiti usor genunchii, arcuind spatele si coborand degetele picioarelor catre varful capului. Mentineti pozitia timp de 5 respiratii adanci, apoi reveniti la postura initiala.

3. Regele porumbel - Eka Pada Rajakapotasana

Ingenunchiati pe saltea, cu genunchii apropiati si soldurile, umerii si capul paraleli cu genunchii. Lasati-va pe spate, indoind trupul la nivelul pelvisului si mentinandu-va echilibrul cu palmele.

Inspirati adanc, impigeti umerii in spate, fara sa permiteti soldurilor sa se miste in fata si aplecand cat mai mult capul pe spate.

Cand pieptul ajunge sa fie flexat la maximum, lipiti crestetul capului de talpile indoite pe saltea si puneti ambele palme pe calcaie. Mentineti aceasta pozitie timp de 30 de secunde, extinzand pieptul cand inhalati si relaxand muschii abdominali cand expirati.

4. Yoghinul adormit - Yoga Nidrasana

Intindeti-va pe spate pe saltea, indoiti ambii genunchi si prindeti-va talpile cu palmele. Folositi-va de forta partii superioare a trupului pentru a impinge ambii genunchi catre sol, astfel incat acestia sa ajunga sa atinga salteaua.

Mentineti umerii si pieptul in stare de relaxare. Fara sa va grabiti, introduceti mainile in spatele picioarelor si ajutati-va de ele pentru a aduce genunchiul stang in spatele umarului stang si, in cele din urma, talpa in spatele capului.

Procedati similar cu genunchiul drept, respectiv talpa piciorului drept. Cand ambele talpi ajung in spatele capului, incrucisati glezna dreapta peste cea stanga. Incrucisati palmele in zona lombara si ramaneti in aceasta pozitie vreme de 5 respiratii. Reveniti la pozitia initiala, intinzand picioarele flexate pe saltea.

5. Roata - Urdhva Dhanurasana

O alta pozitie yoga pentru avansati excelenta este Roata, ce creste flexibilitatea coloanei vertebrale si a umerilor, intarind musculatura spatelui superior si a soldurilor.

Intindeti-va pe spate, indoiti genunchii si asezati talpile in pozitie plata pe saltea (cu calcaiele cat mai aproape de fese). Indoiti coatele si puneti palmele plate pe sol, in fata umerilor, cu degetele mainilor indreptate spre talpi.

Inspirati adanc, apasati-va in palme si ridicati capul si umerii de pe sol, ramanand doar cu crestetul capului lipit de saltea. Verificati daca mainile si picioarele sunt paralele, apoi incercati sa apropiati la limita maxima palmele de picioare.

Ramaneti in aceasta pozitie timp de 5 respiratii, apoi lasati trupul in jos, pana va puteti intinde confortabil pe saltea. Puteti repeta aceasta pozitie pentru avansati de 3 sau 4 ori consecutiv.

6. Licuriciul - Tittibhasana

Incepeti tot in Pozitia cainelui cu aplecare in fata (corpul in V inversat fata de sol), apoi aduceti picioarele flexate in fata, astfel incat sa imbratiseze bratele intinse cu palmele pe sol (in care va sprijiniti cu toata greutatea corpului).

Aduceti palmele tot mai spate, ca si cum ati pasi cu ele, astfel incat sa ajunga cat mai aproape de nivelul pelvisului.

Odata ce umerii si bratele sunt in spatele soldurilor, incercati sa prindeti calcaiele cu degetul mare si cel aratator. Mentineti pozitia timp de 5 respiratii.