Ministrului Sanatatii intalnire cu echipa de conducere a Spitalului Clinic de Urgenta Marie Curie

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a avut astazi o discutie cu intreaga conducere a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „M.S. Curie”, cu privire la principalele probleme din activitatea acestei unitati sanitare.

Ministrul Sanatatii a dorit sa afle cauzele disfunctionalitatilor din cadrul spitalului, multe dintre ele relatate inclusiv in presa, si mai ales situatia sectiilor de terapie intensiva neonatala si de chirurgie cardiovasculara pediatrica. Astfel, s-a constatat ca o parte dintre problemele spitalului, unele chiar grave, in special cele legate de lipsa personalului de specialitate, cu preponderenta asistenti medicali, puteau fi rezolvate prin solutii manageriale, in cadrul legal existent.

De asemenea, s-a mai constatat ca, in ciuda eforturilor facute pentru a avea investitii de inalta performanta, managementul spitalului nu a avut nicio viziune, nicio strategie, niciun plan de a atrage resurse umane calificate, chiar de la demararea investitiilor, iar in ultimul an si pana in prezent, s-a observat o incoerenta manageriala din cauza careia nu se pot pune in functiune investitiile.

In acest sens, ministrul Sanatatii a dispus conducerii spitalului sa aplice prevederile legale privind scoaterea posturilor vacante la concurs si sa prezinte intr-un termen cat mai scurt o strategie de atragere a specialistilor pentru buna desfasurare a actului medical.

Extinderea activitatii de chirurgie cardiaca pediatrica, pentru ca in Romania sa fie operati cat mai multi copii si astfel sa fie salvate vieti, este una dintre prioritatile si preocuparile MS.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a subliniat faptul ca prin protocolul semnat de curand cu o clinica de specialitate din Milano, patru echipe de medici si asistenti vor participa la un program de specializare in domeniul chirurgiei cardiace pediatrice. Acest lucru va permite inceperea activitatii in sectia din cadrul spitalului Marie Curie si, pe termen lung, cresterea numarului de interventii care pot fi facute in Romania.

Ministrul Eugen Nicolaescu a mai precizat faptul ca actuala conducere a MS face toate eforturile si va lua toate masurile care tin de minister, insa anumite probleme, precum cele existente la spitalul Marie Curie, se pot rezolva numai printr-un management responsabil si eficient.

La finalul discutiilor, ministrul Eugen Nicolaescu a verificat situatia din sectiile de terapie intensiva neonatologie, bloc operator neurochirurgie, sectia de reanimare si compartimentul de chirurgie cardiovasculara, si a stat de vorba cu parintii copiilor internati preluand o serie de sugestii.

La finalul intalnirii, ministrul Sanatatii si-a exprimat totala nemultumire fata de managementul spitalului.

Sursa: www.ms.ro