Top 3 suplimente alimentare care fac minuni pentru piele

Generalitati

Pielea reprezinta o importanta bariera mecanica de protectie impotriva agentilor infectiosi, a poluantilor si a razelor UV. De aceea, este foarte important sa o mentinem sanatoasa si sa ii mentinem rolul protectiv.

Cercetarile evolueaza in industria frumusetii si, an de an, apar dovezi noi despre ingrediente minune pentru sanatatea si frumusetea pielii.

Adoptarea unui regim de viata sanatos ce cuprinde: o dieta echilibrata bogata in nutrienti benefici pielii, cum ar fi vitaminele (vitamina A, vitamina E, vitamina C, vitamina K, grupul vitaminelor B, mineralele, aminoacizii, colagenul, coenzima Q10, resveratrolul, uleiul Omega 3, lycopenul, cu evitarea alimentatiei ce contine intr-o cantitate mare alimente rafinate, zahar si carbohidrati, evitarea expunerii indelungate la razele ultraviolete, hidratarea corespunzatoare, evitarea consumului excesiv de alcool, a tigarilor, mentinerea unui ritm de veghe-somn corespunzator, evitarea stresului si tratarea patologiilor medicale sunt masuri pentru ingrijirea pielii.

Unele dintre acestea ne sunt foarte la indemana si pot fi obtinute prin dieta si suplimente alimentare, astfel incat sa pastram aspectul tanar si suplu al pielii.

Iata un top al unora dintre cele mai eficiente substante antiaging pe care propriul nostru corp le sintetizeaza pentru a ne mentine tineretea si frumusetea, dar care, atunci cand se afla in deficit in organism, genereaza imbatranire prematura si favorizeaza aparitia ridurilor.

Colagenul

Colagenul este o proteina importanta care se regaseste in toate tesuturile conjunctive ale organismului, adica atat in oase, piele, cat si in ligamente. Dintre toate cele 28 de tipuri de colagen care actioneaza in organism pentru constructia celulara si pentru repararea tesuturilor, formele I, II, III si IV sunt cele mai importante pentru mentinerea sanatatii pielii.

Cu toate ca este un component structural extrem de important pentru organism, cantitatea secretata din aceasta substanta scade in timp atat din cauza inaintarii in varsta, cat si din cauza factorilor externi. Expunerea la razele ultraviolete sau poluarea sunt doua exemple de elemente externe care afecteaza productia de colagen de catre organism. De aceea, incepand cu varsta de aproximativ 30 de ani, aportul extern de colagen poate deveni extrem de necesar.

Colagenul contribuie la aspectul sanatos si tanar al pielii, avand rol in mentinerea elasticitatii si tonusului pielii.

Pentru a ajuta organismul sa sintetizeze colagen putem consuma alimente bogate in colagen, proteine, vitamine si minerale, printre care se regasesc: pestele si fructele de mare, puiul, albusul de ou, citricele, capsunile, zmeura, afinele, kiwi, ananasul, mango, guava, spanacul, kale,fasolea, caju. Zincul, vitamina C si cuprul sunt nutrienti care potenteaza productia fibrelor de colagen. De asemenea, produsele ce contin acid hialuronic, bogate in aminoacizi, fasolea, radacinoasele si soia au un efect pozitiv pentru cresterea nivelului de colagen.

Suplimentele pe baza de colagen pot fi o optiune benefica pentru organismul nostru, promitandu-ne o imbunatare la nivelul hidratarii, tonusului si elasticitatii tenului. Pentru a maximiza efectul benefic asupra pielii, exista suplimente care contin o asociere de mai multe ingrediente active ce se potenteaza reciproc.
Excesul de produse rafinate, zahar si carbohidrati pot cauza inflamatie si pot dauna structurii de colagen.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 sau ubiquinona este un compus endogen ce are proprietati de vitamina si se gaseste in toate celulele organismului. Rolul ei este esential pentru producerea energiei. In absenta coenzimei Q10, celula nu mai poate elibera energie si moare. Qoenzima Q10 este vitala pentru procesele de regenerare si reparare a pielii.

Celulele musculare, cerebrale, hepatice si cardiace au cea mai mare nevoie de coenzima Q10, pentru ca sunt cele mai mari consumatoare de energie ale organismului.

Organismul nu mai poate produce suficienta coenzima Q10 dupa varsta de 30 de ani, iar specialistii au observat ca acest aspect este in stansa legatura cu procesul de imbatranire a organismului.

In suficienta cardiaca congestiva, studiile au demonstrat ameliorarea simptomelor. De asemenea unele rezultate au reflectat efectul benefic in controlul tensiunii arteriale sistemice. Durerea musculara din miopatia indusa de statine a fost de asemenea ameliorata la unii pacienti dupa administrarea de CoQ10.

Deoarece are efect de puternic antioxidant comparabil cu cel al vitaminei E, coenzima Q10 actioneaza mai puternic impotriva degradarii tesuturilor din cauza actiunii radicalilor liberi si, implicit, incetineste procesul de imbatranire.

Un studiu publicat in 2017 de Katja mitek et al a demonstrat efectul administrarii coenzimei Q10 asura pielii. S-a constatat o limitare a deteriorarii vascoelasticitatii pielii si reducerea unor semne de imbatranire a tenului. Liniile fine si ridurile au avut un aspect mai diminuat.

De asemenea, s-a demonstrat ca stimuleaza metabolismul colagenului, prevenind pe de o parte aparitia ridurilor, iar pe de alta parte diminuandu-le pe cele deja formate. In plus, coenzima Q10 furnizeaza celulelor energia necesara procesului de regenerare a pielii.

In mod natural, CoQ10 se gaseste in cantitati destul de mici in carne, peste si nuci si se pot administra ca suplimente alimentare sau se pot folosi produse dermatologice cu continut de coenzima Q10.

Resveratrolul

Resveratrolul este un compus biosintetizat de aproximativ 70 de plante, indeosebi de fructele ce au culorea inchisa, in special de coaja si semintele strugurilor. Este gasit, intr-o cantitate mai mica si in vinul rosu si unele alimente.

Resveratrolul are un efect puternic antioxidant. Acesta contracareaza efectele radicalilor liberi care accelereaza degradarea celulara, implicit pe aceea de la nivelul pielii. Are, de asemenea, proprietati antitumorale si este considerant ca fiind un potential candidat impotriva anumitor tipuri de cancer, conform multiplelor studii ce s-au realizat pe aceasta tema. S-a demonstrat ca inhiba toate stadiile carcinogenezei.

Resveratrolul a devenit un ingredient popular in produsele de ingrijire a fetei datorita rolului sau antioxidant, antiinflamator si protector impotriva arsurilor solare.
Petele pigmentare care pot aparea in timpul verii la nivelul fetei pot fi atenuate de superantioxidantul resveratrol, sustin unii specialisti dermatologi. Iar daca ai predispozitie pentru astfel de reactii ale pielii la expunerea la soare este bine sa eviti elementele favorizante precum anticonceptionalele si unele antibiotice care sensibilizeaza tenul in privinta arsurilor.

Pentru mai multe recomandari nu ezitati sa consultati un medic dermatolog.