Mituri si realitati despre contactarea, simptomele si tratamentul HIV/SIDA

Generalitati

SIDA este o boala infectioasa produsa de virusul numit HIV (Virusul Imunodeficientei Umane). Acest virus face parte din familia retrovirusurilor, numite astfel dupa enzima prezenta in aceste virusuri, numita transcriptaza inversa, ce distruge o parte din globulele albe (leucocite), limfocite T4 (sau CD4), care constituie elementele de baza ale apararii organismului impotriva infectiilor.

Distrugerea creata de catre HIV determina o deficienta a sistemului imunitar, iar in aceste conditii organismul devine vulnerabil in fata agentilor patogeni care il pot imbolnavi.

Socul emotional provocat de HIV/SIDA

Daca originea HIV ramane inca incerta, modalitatile sale de transmitere intre fiintele omenesti sunt bine cunoscute. In acest sens, masurile de profilaxie reprezinta pentru fiecare dintre noi singura modalitate de a evita contaminarea cu acest virus, iar pentru colectivitate de a lupta impotriva epidemiei.

SIDA este inca o boala fatala, a carei diagnosticare produce un adevarat soc emotional. Deseori, este dificil pentru apropiati sa reactioneze in fata unei persoane infectate cu HIV sau afectate de SIDA. A evita teama, a nu judeca sau a nu te comporta diferit sunt restrictii care au creat o serie de mituri despre contactarea, simptomele si tratamentele reale pentru HIV/SIDA.

Mituri despre contactarea, simptomele si tratamentul HIV/SIDA

Daca ai contactat virusul HIV, inseamna ca ai SIDA

Virusul Imunodeficientei Umane (HIV), tinut sub tratament de specialitate, poate preveni declansarea bolii propriu-zise, numita SIDA, ani intregi de la infectare. De altfel, SIDA apare dupa aproximativ 7-11 ani de la contaminarea cu HIV, care determina distrugerea progresiva a limfocitelor T4 sau CD4.

SIDA, considerata boala declarata, se manifesta prin complicatii infectioase si tumorale foarte grave, care deseori conduc la deces.

Iti dai seama ca esti infectat cu virusul HIV dupa simptomele specifice

Un alt mit despre HIV/SIDA este acela ca o persoana poate sa depisteze infectarea cu virusul HIV prin simptomele specifice. In realitate, unii pacienti nu prezinta nici un semn al contactarii virusului ani intregi, chiar daca manifestarile clinice (confundabile cu cele ale gripei sau ale mononucelozei infectioase) apar in anumite cazuri in doar 10 zile sau cateva saptamani de la patrunderea virusului HIV in organism.

Primele simptome, care dispar de regula si raman inactive perioade lungi de timp, includ:

- febra ce poate dura pana la o luna
- marire de volum a ganglionilor limfatici
- dureri articulare care dispar in aproximativ 30 de zile

Seropozitivitatea nu se manifesta prin niciun simptom specific, iar stadiul asimptomatic (stadiul fara simptome) poate dura pana la trecerea in stadiul de boala numita SIDA. Din acest punct, apar urmatoarele manifestari clinice:

- pusee de febra
- transpiratii abundente
- diaree
- candidoza
- leziuni albiciose pe mucoasa cavitatii bucale si a limbii
- pusee recidivante de herpes
- zona zoster
- veruci numeroase sau dermatita soboreica a fetei (placi rosii ce se descuameaza la nivelul fruntii si al narilor).

Virusul HIV iti mai lasa foarte putin timp de trait

Impactul virusului HIV asupra organismului difera de la un pacient la celalalt, in functie de masura in care sistemul imunitar rezista atacurilor la care este supus, dar si de tratamentul urmat de bolnav. A contacta virusul HIV nu inseamna ca pacientul mai are foarte putini de trait, intrucat exista un numar important de seropozitivi care au reusit sa tina sub control virusul zeci de ani, vizitand medicul in mod regulat si urmandu-i intocmai recomandarile de oprire a progresiei catre dezvoltarea bolii propriu-zise - SIDA.

HIV/SIDA este o boala tratabila

Cu toate ca metodele de profilaxie, in cazul HIV/SIDA, reusesc in prezent sa prelungeasca in mod semnificativ speranta de viata a seropozitivilor, nu exista nicio metoda medicala care sa le redea starea de sanatate.

Exista medicamente care impiedica proteinele HIV sa se multiplice sau care blocheaza accesul materialului genetic al virusului in celulele sanatoase ale sistemului imunitar. Asadar, declansarea bolii SIDA poate fi cel mult amanata.

Sexul neprotejat este sigur intre parteneri care au amandoi HIV

Atunci cand doi parteneri sunt seropozitivi, sexul neprotejat ramane in continuare nepermis. Folosirea prezervativului este foarte importanta, intrucat bariera latexului impiedica migrarea tulpinilor HIV de la un bolnav la celalalt, care ar putea fi rezistente la medicamentele administrate de fiecare in parte.

Virusul HIV se poate transmite prin intepatura de insecte

Exista foarte multi oameni care cred, in mod eronat, ca pot contacta virusul HIV in urma intepaturii unui tantar, intrucat virusul se transmite pe care sanguina. In realitate, experimentele facute in regiunile populate intens de tantari si cu o populatie seropozitiva numeroase nu au gasit dovezi care sa valideze acest mit.

Atunci cand insectele musca, nu injecteaza in gazda sangele preluat de la alt organism viu. In plus, virusul HIV nu reuseste sa supravietuiasca in interiorul unei insecte.

Seropozitivii aflati sub tratament nu mai pot transmite virusul HIV

Un alt mit invalid, periculos pentru raspandirea virusului HIV catre persoanele sanatoase. Tratamentul administrat tine sub control expansiunea virusului in sange, insa nu il impiedica sa migreze in alte zone ale organismului sau sa patrunda in alte organisme-gazda. Din acest motiv, este cruciala practicarea sexului protejat si luarea tuturor masurilor de precautie necesare pentru prevenirea infectarii altor persoane cu HIV, chiar si in cazul bolnavilor aflati sub tratament.

Virusul HIV nu se poate transmite prin sex oral

Sexul oral nu este la fel de riscant precum contactul sexual normal, insa riscul infectarii ramane valabil, deci utilizarea unei bariere din latex este obligatorie in timpul practicarii actelor intime cu un partener diagnosticat cu virusul HIV.

Virusul HIV se transmite doar prin contact sexual neprotejat

Chiar daca este mult mai putin probabila calea de transmitere a virusului HIV prin contact normal, un anumit grad de risc ramane. Ranile deschise, utilizarea unei truse de manichiura cu o persoana infectata sau realizarea unui tatuaj cu ustensile nesterilizate sunt modalitati posibile de contactare a virusului care produce SIDA.