Efortul fizic prelungit afecteaza si articulatiile sanatoase

Articulatiile sanatoase

Articulatiile sanatoase se pot inflama sau pot deveni rigide daca practici sport de performanta, suferi frecvent accidentari ca entorse sau luxatii, ori depui constant un efort fizic sustinut. Incheieturile sunt suprasolicitate, lubrifierea scade, iar cartilajul care protejeaza oasele impotriva eroziunii se macina.

Cartilajele articulare sunt formate din colagen, condrocite si proteoglicani. Proteoglicanii sunt alcatuiti la randul lor din acid hialuronic si glicozaminoglicani.

Sportul de performanta si alte activitati fizice solicitante inseamna si o activitate intensa a articulatiilor care provoaca reducerea cantitatii de proteglicani si lubrifierea insuficienta a acestora.

Glucozamina si condroitina, molecule esentiale pentru cartilaje

Productia de glicozaminaglican, o molecula care are rol in formarea si repararea cartilajelor dar si a altor tesuturi, depinde de glucozamina. Glucozamina se gaseste in mod natural in corp, dar scade in cantitate pe masura ce se inainteaza in varsta.

Cei afectati de inflamarea sau de ridigizarea articulatiilor pot apela la glucozamina din suplimentele alimentare pentru o cantitate optima de glucozamina. Aceasta este extrasa din cochiliile de crustacee, cum sunt crevetii, crabul sau homarul.

Glucozamina este adesea insotita in formulele suplimentelor alimentare de condroitina. Rolul condroitinei, o molecula care se regaseste de asemenea in mod natural in cartilaj, este sa ofere elasticitate si sa apere cartilajul de enzimele care pot avea efecte negative.

Condroprotectia

Condroprotectoarele sunt diverse suplimente si preparate care ajuta la o protectie suplimetara articulatiilor mai ales in cazul persoanelor varstnice.
Ce trebuie sa retinem este faptul ca daca cartilajul este degradat intr-o masura destul de mare nu poate fi refacut cu ajutorul condroprotectoarelor.

Cand ar fi indicat sa luam condroprotectoare?

Pentru a face un tratament profilactic nu trebuie sa astepti te doara o anumita articulatie sau sa suferi un accident minor.
Indicatia numarul unul este sa luam condroprotectoare atunci cand avem o numita varsta si articulatiile dau semne de oboseala,ori cand am trecut printr-un traumatism ce a implicat si afectarea unei articulatii.

O a doua indicatie ce nu trebuie trecuta cu vederea este aceea de a lua condroprotectoare atunci cand facem eforturi fizice intense ce ne suprasolicita articulatiile in mod regulat.

Perioada de timp recomandata de specialist este cuprinsa intre 60-90 de zile cu o pauza de cel putin 30 zile intre cure .In medie sunt suficiente 3 cure/an mai alea daca persoana in cauza are un stil de viata sanatos, face miscare zilnica si nu prezinta alte afectiuni corelate cu cele articulare.

Anotimpurile in care medicii recomanda aceste cure de suplimente cu rol protectiv asupra articulatiilor sunt primavara si toamna.

Sub ce forma gasim aceste condroprotectoare?

Exista pe piata farmaceutica 3 forme principale:
1.solutii injectabile ce se pot administra fie intraarticular fie intramuscular.
2.creme, geluri sau unguente ce se aplica direct pe zona afectata,conditia aplicarii este sa nu existe rani, arsuri pe suprafata tegumentului.
3.capsule,tablete sau pulbere orala cu rol preventiv ce sunt recomandate cu prudenta in cazul in care pacientul are afectiuni gastrointestinale existente. Dezavantajul este ca se absorb mai lent si efectul se vede dupa cateva saptamani.

Ce contin aceste condroprotectoare?

In general compozitia lor este bazata pe vitamine, minerale, adaugandu-se glucozamina, MSM(metilsulfonilmetanul), condroitina, acid hialuronic sau colagen hidrozilat cu rol protector, antiinflamator si inhibitor degeneratic prin efectul antioxidant.

Concluzii

Condroprotectoarele trebuie alese cu grija, indicate de catre medicii specialisti, sa nu se depaseasca doza zilnica recomandata si sa se faca pauzele necesare indicate in schema de tratament.

Masurile de condroprotectie se fac individualizat,prin pasi progresivi ce tin de preventia si incetinirea eventualelor leziuni aparute la nivel articular,inclusiv sustinerea precesului reparator.