Tipologia tumorilor mamare si tratarea lor

Generalitati

Tumorile mamare se clasifica cel mai frecvent in tumori benigne si maligne. Tumorile benigne sunt reprezentate de fibroadenom, hamartom, papilom intraductal si de chisturi mamare simple.

Tumorile maligne, cancerul mamar, imbraca diferite forme clinice si histologice. O alta clasificare a tumorilor mamare este in tumori solide si tumori cu continut lichidian (chistri mamare). Majoritatea cancerelor mamare sunt tumori solide. Chisturile mamare sunt foarte rar maligne. Nu este la indemana pacientei diferentierea intre o tumora benigna si una maligna.

De aceea, o femeie care isi descopera un nodul mamar trebuie sa se adreseze unui medic chirurg sau oncolog pentru consult si pentru a fi indrumata catre investigatiile paraclinice necesare.

Tumorile maligne vs. tumorile benigne

Examenul unui medic specialist si examinarile imagistice pot fi inalt sugestive pentru o tumora benigna sau maligna sau pot fi, in unele cazuri, neconcludente.

Oricum, singura modalitate de a diferentia tumorile benigne de cancere este examinarea microscopica a unor fragmente din tumora. Acestea pot fi obtinute printr-o punctie ghidata imagistic sau in urma unei interventii chirurgicale.

Nu s-a dovedit o cauza pentru aparitia fibroadenomnului mamar (sunt incriminate cauze hormonale). Tumorile mamare nu pot fi prevenite prin cunostintele actuale. Cu exceptia sexului feminin si a varstei toti factorii de risc incriminati sunt sunt minori. Femeile ar trebui incurajate si sustinute sa alapteze o perioada cat mai indelungata.

Pacientele cu diagnostic clinic de fibroadenom mamar erau pana de curand supuse unei interventii chirurgicale - tumorectomie, sectorectomie mamara.

Excizia chirurgicala implica, desigur, costuri directe (anestezie generala, bloc operator, spitalizare uneori) si indirecte (perioada de convalescenta, recuperare postoperatorie, vizitele medicale ulterioare pentru punctie evacuatorie a cavitatii postsectorectomie).

Lipsita de importanta in cazul tumorectomiilor pentru noduli superficiali, afectarea sistemului ductal este de luat in calcul in cazul oricarei sectorectomii sau al unei tumorectorii ce vizeza formatiuni situate mai profund. Sa nu uitam ca fibroadenomul afecteaza in general femei tinere, in perioada reproductiva.

Modificarile in plan estetic depind de dimensiunile tumorii, ale sanului, pozitia nodulului, experienta chirurgului si, nu in ultimul rand, de calitatea tesuturilor pacientei. Excizia chirurgicala asigura insa tratamentul definitiv al leziunii si ofera posibilitatea confirmarii histologice.

De cativa ani in Statele Unite si de curand in Europa, inclusiv in Romania, exista o a treia optiune: crioablatia in situ a fibroadenomului mamar. Procedura este minim invaziva, se desfasoara in cabinet si nu in sala de operatie. Necesita o minima anestezie locala pentru efectuarea inciziei milimetrice prin care se insera o criosonda.

Crioablatia este o metoda de tratament care distruge fibroadenomul si se constituie intr-o alternativa la operatia clasica. Foloseste temperaturi extrem de scazute pentru a distruge complet tesutul. Metoda si-a dovedita eficienta si a fost folosita de decenii in tratamentul tumorilor benigne si maligne ale prostatei, ficatului si altor organe.

Astazi, tehnologia si procedura sunt optimizate pentru tratamentul fibroadenomului mamar. Medicul foloseste ecograful pentru a ghida o sonda de mici dimensiuni in fibroadenom, dupa anestezie locala.

Temperaturi extrem de scazute sunt utilizate pentru a distruge nodulul tinta. Procedura este confortabila si decurge fara durere deoarece temperatura scazuta actioneaza ca anestezic si amorteste regiunea.

Interventia dureaza de obicei 15 minute. Nu sunt necesare suturi. Incizia la piele se inchide cu benzi adezive (steri-strip). Majoritatea femeilor isi reiau munca sau alte activitati imediat.

Celulele fibroadenomului vor fi distruse in timpul procedurii de crioablatie. Corpul va absorbi aceste celule distruse in timp. Zona respectiva va ramane palpabila (se va simti) in timp ce corpul resoarbe in mod natural celulele distruse. Timpul de resorbtie al tesutului este variabil, depinde de marimea initiala a nodulului si alti factori.

Crioablatia reprezinta o metoda sigura si eficienta de tratament a fibroadenomului mamar. Astfel, o procedura simpla, ecoghidata, care se desfasoara in ambulator poate inlatura frica de a trai cu o tumora in san. Mai mult, marimea si forma sanului nu sunt afectate datorita faptului ca tesutul tratat se resoarbe treptat.