Riscul de a mosteni cancerul de san si ovar exista. Depisteaza boala la timp!

Generalitati

Cancerul de san si cel ovarian sunt doua boli necrutatoare cu care se confrunta si femeile din Romania. Putini stiu, insa, ca riscul ca o persoana sa faca unul din aceste doua tipuri de cancer exista in familie. Mai exact, pana la 10% dintre persoanele care se imbolnavesc mostenesc gene care predispun la aparitia cancerului.

De aceea, femeile care stiu ca au avut rude bolnave de cancer mamar sau ovarian (mama, sora, bunica) isi pot salva viata, facand un simplu test genetic, un test de sange ieftin si precis.

Cancerul de san si ovarian in lume si Romania

In fiecare an, cancerul de san este responsabil de 77.000 de decese in Europa. In ceea ce priveste cancerul ovarian, la nivel mondial specialistii estimeaza ca 1 din 70 de femei dezvolta aceasta boala.

In Romania, aproximativ 7.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar, iar cancerul ovarian are o incidenta de 4% in randul femeilor. Cancerul de san apare si la barbati, dar foarte rar.

Boala mostenita genetic

Mutatiile a doua gene (BRCA1 si BRCA2), care pot fi transmise ereditar, sunt responsabile pentru pana la 10% din cazurile de cancer de san si ovarian.

Femeile care mostenesc mutatiile specifice acestor boli au un risc foarte crescut, de 90%, de a dezvolta cancer. Daca sunt diagnosticate precoce, insa, femeile cu cancer ereditar au o rata de supravietuire de peste 95%.

Avantajele testelor genetice

Diagnosticarea precoce in cazul cancerelor ereditare se poate face prin teste genetice care nu numai ca identifica predispoziia pentru aceste boli, dar si diagnosticheaza si stabilesc tratamentul optim.

Pentru pacient nu exista niciun risc, deoarece ADN-ul se recolteaza fie din saliva, fie dintr-o mostra de sange.

Este recomandat sa se faca aceste teste genetice devreme, in jur de 20 de ani, deoarece, in situatia in care femeile sunt purtatoare ale uneia din mutatiile asociate cu cancerul de san sau de ovare, boala isi poate face aparitia la 20-30 de ani.

Tipuri de teste

Exista trei tipuri de teste genetice pe care orice persoana care stie ca are in familie bolnavi de cancer sau care a fost deja diagnosticata le poate face.

Panelul pentru Cancer de San si Ovare BRCA1 si BRCA2 verifica predispozitia pentru cancerul de san sau de ovar, prin analiza mutatiilor a doua dintre genele responsabile pentru cele mai frecvente tipuri de cancer genetic. Testul se realizeaza prin recoltarea unei mostre de sange, iar rezultatele sunt gata in 2-3 saptamani.

Panelul testeaza cele mai comune 15 mutatii ale genelor BRCA1, BRCA2.

Panelul NGS pentru Cancer de San si Ovar - 19 gene. Testul analizeaza in detaliu 19 gene asociate cu cancerul de col si uterin pentru un diagnostic exact. Testul se realizeaza prin recoltarea unei mostre de sange, iar rezultatele sunt gata in 10-12 saptamani.

Gene secventiate: TGFB1,TP53,PTEN, RBB2, CHEK2, CDH1, BRIP1, BRCA2, BRCA1, AR, ATM, BARD1, DIRAS3,NBN, PALB2, RAD50, RAD51, STK11, CASP8.

Panelurie Farmacogenetice pentru Oncologie verifica daca planul de chimioterapie sugerat (dozaj, tipul medicamentelor) este cel mai eficient pentru specificul tumorii. Testele se fac inainte ca pacientii sa fie indrumati catre chimioterapie sau radioterapie, iar rezultatele sunt gata in 2-3 saptamani.

Paneluri Farmacogenetice: KRAS, (7 mutatii), BRAF (1 mutatie), EGFR (7 mutatii), ALK (4 mutatii).

Pentru mai multe detalii accesati www.ggaromania.com sau sectiunea dedicata din SfatulMedicului.ro.