Cat de periculos este fumul de tigara?

Generalitati

Fumul de tigara este extrem de periculos, atat pentru persoanele fumatoare, cat si pentru fumatorii pasivi. Fumatul este considerat a fi unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sanatate si ocupa primul loc intr-un clasament al deceselor anuale. Fumatul cauzeaza mai multe decese anuale decat drogurile ilegale, crimele si accidentele de masina, toate adunate.

Totusi, fumatul este o forma de dependenta care nu este atat de stigmatizata ca utilizarea drogurilor sau bauturilor alcoolice.

Efectele negative ale fumatului

Exista moduri diferite in care fumul de tigara poate sa afecteze sanatatea oamenilor, atat a fumatorilor activi, cat si a celor pasivi, in primul rand prin actiunea nociva a gudronului - o substanta care se gaseste in fumul de tigara. Acesta se acumuleaza in plamani si deterioreaza, de-a lungul timpului, caile respiratorii, bronhiile si receptorii. Acest lucru poate duce la dificultati de respiratie, cancer si afectiuni cardiace (din cauza nivelului redus de oxigen din organism).

1. Monoxidul de carbon din fumul de tigara ingreuneaza capacitatea plamanilor de a actiona, intrucat acesta este absorbit in sange, in locul oxigenului. In timp, acest lucru va cauza insuficienta pulmonara si cardiaca, deoarece aceste organe trebuie sa lucreze mai greu, pentru a obtine si a transporta oxigenul necesar intregului organism. In cele mai multe cazuri, rezultatul este imbolnavirea.

2. Fumul de tigara este chiar mai periculos atunci cand se iau in considerare efectele nicotinei, o alta substanta nociva ce se gaseste in fumul de tigara. Nicotina provoaca dependenta de tigari. Unele studii sugereaza ca oamenii renunta la tigari mai greu decat la droguri. Pe langa dependenta care o cauzeaza, nicotina creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac.

3. Fumatorii mor mai repede. Studiile efectuate in numar impresionant au avut aceeasi concluzie: fumatorii mor mai repede decat nefumatorii. Fumatul scurteaza, in medie, viata femeilor fumatoare, cu 13 ani si viata barbatilor fumatori, cu aproximativ 14,5 ani. Barbatii si femeile care fumeaza au un risc mai mare de a muri intre 35 si 69 de ani, decat cei care nu au fumat niciodata.

Bolile asociate cu fumatul activ sau pasiv

Dintre bolile care pot fi cauzate de inhalarea fumului de tigara se evidentiaza bolile de inima, emfizemul si cancerul pulmonar. Toate aceste afectiuni sunt potential letale. Cei care sunt diagnosticati cu o boala asociata fumatului sunt indemnati sa renunte la fumat, dar acest lucru nu este intodeauna posibil, din cauza dependentei puternice cauzata de nicotina.

Boli cardiovasculare:

Boli respiratorii:

Cancer. Exita dovezi stiintifice solide care sustin ca fumul de tigara poate provoca:

Aceste probleme pot deteriora calitatea vietii unei persoane.

Fumatul pasiv

Fumul de tigara este la fel de periculos pentru cei care fumeaza, cat si pentru cei care se afla in jurul fumatorilor. Asta deoarece fumatorii pasivi inhaleaza gudron, monoxid de carbon si alte substante din fumul de tigara, in cantitati concentrate. De aceea si fumatul pasiv este la fel de daunator pentru nefumatori, care pot suferi de aceleasi afectiuni ca si fumatorii. In plus, fumatorii pasivi au un risc crescut de a suferi de astm, bronsita, cancer pulmonar si chiar tuberculoza.

In cele mai multe cazuri, copiii care locuiesc impreuna cu fumatori sunt mai susceptibili de a manifesta infectii frecvente ale urechii si boli precum pneumonia sau bronsita.

Femeile gravide trebuie sa renunte la fumat si mai ales sa nu se expuna fumatului pasiv, intrucat fumul de tigara poate avea efecte negative asupra sanatatii fatului. Bebelusii nascuti de mame care locuiesc in aceeasi casa cu fumatori, au un risc crescut de a avea o greutate mica la nastere. O alta afectiune grava la care sunt susceptibili nou-nascutii care au fost si sunt inca expusi la fumatul pasiv, este sindromul mortii infantile subite.

In plus, fata de afectiunile pulmonare, fumatorii pasivi prezinta un risc crescut de boli cardiovasculare. Expunerea la fumul de tigara poate cauza constrictia arterelor, deoarece cantitatea de oxigen din sange va scadea. Atunci cand se intampla acest lucru in mod regulat, creste riscul aparitiei atacului de cord sau a altor boli de inima. Fumatul pasiv provoaca, de asemenea, hipertensiune arteriala.

Examene si teste

Diagnosticarea bolilor asociate cu fumatul nu este dificila. Fumatorii trebuie sa fie deschisi cu medicul lor si sa ii comunice acestuia care este cantitatea reala de tutun consumata zilnic. La fel de important este sa spuna medicului, de cand au inceput sa fumeze. Aceste informatii pot ajuta medicul sa inteleaga mai bine riscul la care a fost supusa persoana fumatoare si care sunt bolile care ar putea sa afecteze acea persoana.

La examenul fizic, medicul poate descoperi diverse semne sau conditii asociate cu fumatul. Aceste semne includ:

Ocazional, un fumator poate solicita realizarea de investigatii pulmonare care sunt efectuate pentru a determina cuantumul daunelor de la nivelul plamanilor.

Modalitati de a renunta la fumat si de evita fumatul pasiv

Plasturi, pastile, tigari electronice - toate sunt disponibile pentru fumatorii care vor sa renunte.

Toate materialele care pot ajuta fumatorii sa renunte la fumat au la baza acelasi pricipiu: inlocuirea tigarilor cu o cantitate mult mai mica de nicotina, care va fi scazuta si mai mult, cand dorinta de a fuma se va reduce din ce in ce mai tare. Cei care renunta la fumat, chiar si dupa ce au fumat mai multi ani la rand, au sanse mai mari de a preveni aparitia bolilor grave cauzate de fumul de tigara.

Concluzie

Fumul pasiv este fum pe care nu intentionati sa il inspirati. Expunerea la fumul pasiv provine din fluxul secundar sau din curentul de fum. Arderea produselor din tutun, cum ar fi tigari, trabucuri sau pipe, elibereaza fum lateral. O persoana care fumeaza activ in apropiere expira fumul principal. Ambele surse elibereaza in aer substante chimice nocive care ii afecteaza pe nefumatori.

Daca fumezi, retine ca tutunul ars ii afecteaza pe cei din jurul tau. Ai putea imbolnavi membrii familiei. Daca nu sunteti pregatit sa renuntati, gasiti modalitati de a reduce expunerea acestora la fumatul pasiv, cum ar fi fumatul numai afara.

Poate doriti sa va vizitati medicul daca inhalati in mod regulat fumatul pasiv. Puteti intreba despre pericolele legate de fumatul pasiv si despre modalitatile de a ramane sanatosi. Daca dezvoltati boli de inima sau dificultati de respiratie din cauza expunerii constante la fumatul pasiv, discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile de gestionare.