Adevar si mit despre guta

Generalitati

Guta este o conditie dureroasa care apare atunci cand acidul uric produs de organism este depozitat sub forma de cristale in articulatii si/sau tesuturile moi. Aflate in articulatii, aceste cristale de acid uric provoaca artrita inflamatorie, care la randul ei determina umflarea, roseata, senzatia de caldura, durera si rigiditatea articulatiilor.

Guta este o conditie destul de frecvent intalnita. De aceea, exista si numeroase mituri care pot ingreuna diagnosticarea si urmarea unui tratament adecvat pentru ameliorarea simptomelor conditiei. Daca va numarati printre cei care au fost diagonosticati cu guta, trebuie sa cunoasteti adevarul din spatele acestor mituri, pentru a evita agravarea durerilor si a complicatiilor grave, ce v-ar putea pune viata in pericol.

Mituri comune despre guta

- Mit: Guta se vindeca de la sine, de-a lungul timpului. Desi este adevarat ca cele mai multe simptome de guta dispar in cele din urma chiar si fara tratament, este important ca problema sa fie corect diagnosticata si tratata. Manifestarile de guta devin recurente, daca nu se urmeaza masuri de prevenire a bolii.

Tratamentele conventionale includ medicamente pentru reducerea nivelului de acid uric din organism si cele pentru ameliorarea durerilor articulare. Aceste medicamente pot tine conditia sub control si reduce riscul de posibile atacuri viitoare. Majoritatea celor afectati de guta au nevoie sa utilizeze, pe termen lung, medicamente pentru reducerea nivelului de acid uric, pentru a mentine boala sub control.

- Mit: Guta este o forma usoara de artrita. Guta este de fapt una dintre cele mai dureroase forme de artrita si multi oameni compara durerile provocate de guta cu durerea pe care o suporta o femeie care naste natural sau cu durerea cauzata de ruperea unui os. Guta netratata corespunzator poate duce la complicatii grave, cum ar fi leziunile permanente ale articulatiilor sau leziuni renale grave.

- Mit: Guta este o afectiune rara. Adevarul este ca guta este o conditie relativ comuna, intalnita in special la barbati si persoane in varsta. Barbatii mai in varsta si femeile aflate la menopauza sunt cel mai frecvent afectati, iar guta este cel mai des manifestat tip de artrita la barbatii de peste 40 de ani. Chiar si persoanele mai tinere pot fi afectate de guta - forma ereditara de guta afecteaza adesea barbatii mai tineri de 30 de ani, iar aceasta forma de guta tinde sa fie severa.

- Mit: Guta afecteaza doar degetul mare. Chiar daca degetul mare de la picior pare cea mai afectata zona a corpului, guta se poate dezvolta si la alte articulatii, inclusiv glezne, genunchi, incheieturi ale mainilor, degete si alte parti ale picioarelor. Chiar si asa, se estimeaza ca 9 din 10 persoane bolnave de guta prezinta simptome severe ale bolii la nivelul degetului mare de la picior.

- Mit: Crizele de guta nu dureaza mai mult de 10 zile. In timp ce majoritatea oamenilor experimenteaza atacuri de guta care dureaza intre o zi si o saptamana, la unele persoane guta se manifesta in mod constant, se cronicizeaza si se pot intinde pe o perioada mai lunga de timp. Aceste cazuri cronice au tendinta de a provoca dureri mai putin severe.

- Mit: Consumul de cirese poate vindeca guta. In prezent nu exista niciun remediu pentru guta. Chiar daca mai multe studii de mica amploare au sugerat ca aportul ridicat de cirese poate ajuta la scaderea nivelului de acid uric, aceasta constatare nu a fost confirmata si ar trebui sa discutati cu medicul in legatura cu ajustarile dietetice recomandate pentru dumneavoastra, inainte de a incerca metode lipsite de certitudine, pentru a trata guta.

- Mit: Guta va disparea daca nu consumati fructe de mare si bere. Dintre toate miturile despre guta, cele ce tin de dieta sunt cele mai persistente. Unele dintre aceste mituri alimentare contin un adevar.

S-a dovedit ca fructele de mare si berea pot provoca o crestere brusca a nivelului de acid uric din organism. Acest lucru ar putea declansa atacurile de guta sau poate agrava simptomele conditiei. Cu toate acestea, dieta nu poate elimina complet riscul aparitiei atacurilor de guta. Asta deoarece 90% din cazurile de guta sunt genetice.

- Mit: Daca aveti guta, nu trebuie sa consumati alcool. Dintre toate, berea este cea mai nociva in cazul persoanelor bolnave de guta. Oamenii care sufera de guta nu ar trebui sa consume bere, dar nici alte bauturi alcoolice, mai putin vin. Spirtoasele, cum ar fi vodka sau whisky cresc riscul de declansare al atacurilor de guta.

Pe de alta parte, vinul poate reduce usor riscul aparitiei simptomelor de guta daca este consumat cu moderatie (cel mult 2 pahare pe zi).

- Mit: Alimentele bogate in proteine agraveaza simptomele de guta. Acesta este un mit total fals. De fapt, alimentele bogate in proteine determina organismul sa produca mai putin acid uric. Ceea ce conteaza de fapt este sursa proteinelor: proteinele din carne determina o crestere usoara a nivelului de acid uric, in timp ce proteinele din surse vegetale ajuta organismul sa reduca din productia de acid uric. In consecinta, daca suferiti de guta, optati pentru proteine din surse vegetale.

- Mit: Supraponderabilitatea nu are nimic de a face cu guta. Absolut gresit! Greutatea corporala in exces este puternic asociata cu hiperuricemia si guta. Probabil ca cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru ameliorarea simptomelor de guta si mai ales pentru starea generala de sanatate este de a pierde in greutate. Desigur, nimeni nu vrea sa auda asta, dar daca aveti guta si sunteti supraponderali, aveti un risc crescut de a dezvolta alte conditii medicale potential letale. Pierderea in greutate si exercitiile fizice regulate sunt cele mai bune metode de a evita aceste boli.

- Mit: Pentru tratarea gutei, remediile naturale sunt mai bune decat medicamentele prescrise de medic. Adevarul este ca multe dintre medicamentele disponibile pentru a trata guta au la baza diferite ierburi si plante. Cu toate acestea, indiferent de natura lor, daca sunt luate fara nici o monitorizare profesionala, atat medicamentele prescrise, cat si cele naturale pot cauza complicatii serioase ale gutei.

- Mit: Stiinta medicala detine prea putine informatii despre aceasta boala. De fapt, guta este una dintre cele mai bine intelese boli. Chiar daca oamenii de stiinta nu detin inca un leac pentru guta, ei cunosc exact cauzele bolii si felul in care aceasta progreseaza. In ultimul timp, medicii au conceput noi medicamente si metode de tratament care sunt din ce in ce mai eficiente pentru tratarea bolii.