Amigdalita foliculara

Generalitati

Amigdalita este inflamatia tesutului limfoid al faringelui.

Ca parte a sistemului imunitar, amigdalele sunt localizate in partea din spate a gatului, de-o parte si de alta a limbii si au rolul de a filtra virusurile si bacteriile care pot patrunde in organism prin intermediul nasului si al cavitatii bucale.

Tipuri de amigdalita

Cel mai frecvent este manifestata amigdalita acuta, care poate fi prezenta sub doua tipuri: tipul parenchimatos (in cazul caruia amigdalele sunt inflamate si extinse) si tipul folicular (in cazul caruia amigdalele sunt congestionate si marite, iar in criptele amigdaliene este prezent puroiul).

Specific amigdalitei foliculare este faptul ca foliculii fuzioneaza si formeaza portiuni de puroi pe amigdale, iar mucoasa foliculilor si amigdalelor este umflata. Atunci cand amigdalita foliculara se cronicizeaza, pot fi prezenti foliculi de-a lungul criptelor amigdaliene.

Cauze

Principala cauza a amigdalitei este infectia bacteriana, in mod special cu streptococ de grup A beta-hemolitic. Alte bacterii care ar putea fi implicate in declasarea amigdalitei sunt: stafilococul auriu, streptococcus pneumoniae, sifilisul.

Printre virusurile care pot declansa amigdalita se numara adenovirusul si rinovirusul.

Simptome

Celulele albe ale sangelui (leucocitele), care fac parte din sistemul imunitar, incep sa apere organismul atunci cand apar invadatorii, prin atacarea virusurilor sau bacteriilor.

In timpul atacului, pot sa apara diverse simptome. Manifestarile specifice acestei conditii sunt: inghitirea dureroasa, stare generala de rau (frisoane, dureri generalizate sau dureri de cap, mai ales cefalee), cresterea frecventei pulsului, congestie faciala si uneori poate sa apara si herpesul. Amigdalele sunt umflate, rosii si acoperite cu pete sau dungi albe-galbui, iar ganglionii limfatici de sub maxilar sunt inflamati.

Tratament

Amigdalita virala dispare, de obicei de la sine, in 4-10 zile cu odihna si hidratare adecvata, dar in cazul amigdalitei foliculare bacteriane este necesar tratamentul cu antibiotice. In cazul recurentei poate fi necesara amigdalectomia.

Antibioticele nu sunt utile in cazul amigdalitei virale. In aceasta situatie se vor bea ceaiuri calde si se va face gargara cu apa calda si sare pentru ameliorarea durerilor de gat. De asemenea, pot fi administrate medicamente pentru calmarea disconfortului, cum ar fi acetaminofen sau medicamente antiinflamatorii.

Se va evita utilizarea aspirinei de catre copiii cu varsta sub 20 de ani, din cauza pericolului declansarii sindromului Reye. Pot fi luate in calcul si remedii homeopate, cum ar fi Aconite, Phytolacca, Belladonna si Gelsemium.

Complicatii

Complicatiile amigdalitei foliculare apar destul de rar. Totusi, acestea pot include deshidratarea, insuficienta renala ca urmare a incapacitatii bolnavului de a inghiti, blocarea cailor respiratorii, prezenta unui abces sau chiar a sindromului Lemierre.

La cateva zile dupa debutul amigdalitei foliculare, s-ar putea forma un abces peritonsilar pe una sau pe ambele amigdale. In cazul in care se infecteaza vena jugulara, se poate forma un buzunar cu puroi in apropierea amigdalelor si poate sa apara septicemia.

Totusi, toate aceste complicatii nu vor aparea daca amigdalita foliculara este tratata corespunzator.