Ce determina uscarea pielii?

Generalitati

Pielea este prima bariera de aparare a organismului impotriva elementelor care ar putea agresa organismul in vreun fel. Pielea poate fi afectata de conditii meteo, boli sau expunerea la substante toxice, iar simptomele care apar la nivelul pielii pot sa aiba la baza diverse boli sau infectii interne.

Una dintre cele mai comune afectiuni ale pielii este uscarea sa. Cel mai adesea, pielea uscata este cauzata de expunerea la soare, vant sau frig, dar exista si alte lucruri prin care poate fi diminuat gradul de hidratare al acesteia. Iata prezentate in continuare cateva dintre cauzele cele mai frecvente care duc la uscarea pielii.

Factori care contribuie la uscarea pielii

- Vremea rece. Atunci cand temperaturile scad, umiditatea din aer scade si ea. Aerul uscat determina reducerea umiditatii de la nivelul pielii. Odata cu vremea rece, multe persoane care nu au grija de pielea lor experimenteaza uscaciune si mancarime a pielii. In plus, in timpul anotimpului rece, aerul din interior este la fel de uscat, datorita utilizarii surselor de incalzire a caminului.

Luati in considerare utilizarea unui umidificator si evitati sa ridicati prea mult temperatura din interior. In plus, asigurati-va ca va protejati partile expuse la aer ale pielii, atunci cand iesiti afara, in frig.

- Dusuri fierbinti. Daca sunteti adeptii dusurilor fierbinti, trebuie sa luati in considerare faptul ca apa fierbinte reduce gradul de umiditate al pielii. Cu toate ca sunt extrem de confortabile si relaxante, dusurile fierbinti reduc din cantitatea de sebum din piele, cauzand uscaciunea acesteia.

- Anumite tipuri de sapun. Multi oameni folosesc sapunuri care au ca efect secundar asprirea pielii. Daca folositi un sapun dur, acesta poate deteriora bariera naturala de umiditate a pielii. In locul acestora, puteti folosi geluri de dus, care sunt si mai eficiente daca au in compozitie substante hidratante.

- Frecarea pielii in timpul dusurilor. Evitati, atunci cand va spalati, sa va frecati pielea. Frictiunea poate cauza sau accentua uscaciunea pielii. Pentru a evita acest lucru folositi un prosop moale si tamponati usor pielea. Faceti acest lucru incet, timp in care pielea poate sa absoarba o parte din apa cu care intra in contact.

- Inaintarea de varsta. Nivelurile de hormoni se modifica de-a lungul anilor, iar pielea este si ea afectata de modificarile hormonale. Nu puteti intoarce timpul, dar puteti minimiza modificarile pielii, cauzate de imbatranire. Incepeti in fiecare dimineata cu un masaj relaxant, cu o crema de hidratare. Pentru a estompa ridurile si a calma uscaciunea pielii, utilizati creme ce contin acizi alfa hidroxi si retinol.

- Iritanti. Acestia se pot ascunde sub forma fibrelor continute de haine, parfumuri, detergenti, sapunuri, sampoane si altele. Toti acesti iritanti contribuie la favorizarea uscaciunii pielii. Pentru a contracara efectul iritantilor asupra pielii, optati pentru haine confectionate din tesaturi moi, naturale - bumbac si matase - si schimbati eventualele produse de ingrijire ale pielii care ar putea hidrata insuficient pielea.