Legatura dintre dieta si afectiunile oculare

Generalitati

Bolile de ochi sunt printre cele mai comune cauze de invaliditate permanenta. Tot mai multe persoane, cu varsta de peste 40 de ani, sufera de cataracta si un numar destul de ridicat de oameni cu varsta de peste 60 de ani dezvolta degenerescenta maculara. Aceste conditii apar odata cu inaintarea in varsta. Nutritia poate avea un anumit efect in aparitia, progresia sau prevenirea acestor doua conditii.

Degenerescenta maculara apare atunci cand celulele din macula ochiului mor. Macula este situata in centrul retinei (in spatele ochiului) si este responsabila pentru vederea buna. Odata ce macula se deterioreaza, vederea devine neclara, iar oamenii nu mai pot vedea detaliile fine ale obiectelor. In prezent, nu exista niciun leac pentru degenerescenta maculara, dar specialistii sustin ca o nutritie adecvata poate ajuta la incetinirea progresiei bolii.

Dieta sanatoasa pentru ochi

Potrivit expertilor, anumite elemente nutritive sunt asociate cu mentinerea sanatatii ochilor. Aceste elemente nutritive includ vitaminele C si E, carotenoizi, beta-carotenul, luteina, zeaxantina si acizii grasi Omega 3, zinc si vitaminele din complexul vitaminic B.

Antioxidantii, in special luteina, ajuta la reducerea acumularilor de produse reziduale de la nivelul retinei, reducand astfel riscul aparitiei degenerescentei maculara. Acidul folic si vitamina B6 diminueaza prezenta homocisteinei in sange, ceea ce duce la scaderea riscului aparitiei bolii. In plus, antioxidantii ajuta la incrucisarea proteinelor din retina, prevenind aparitia cataractei.

Iata o lista cu alimente ce contin nutrienti sanatosi pentru ochi:

O dieta bogata in carbohidrati rafinati, cum ar fi orezul alb, painea alba si pastele din faina alba, poate creste riscul de degenerescenta maculara. Aceste alimente au un index glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca sunt descompuse rapid in zaharuri. Optati pentru paine si paste fainoase din cereale integrale si orez brun.

Suplimente nutritive pentru sanatatea ochilor

Un studiu recent a constatat ca suplimentele ce contin doze mari de vitamina E, beta-caroten, zinc si cupru si pot preveni progresia catre un stadiu avansat a degenerescentei maculare. Expertii au demonstrat ca exista o dovada ca suplimentele vitaminice ofera beneficii pentru sanatatea oculara, indiferent de varsta si persoana.

Studiile clinice sunt in curs de desfasurare pentru a se descoperi mai multe informatii despre efectele pozitive oferite de suplimenele vitaminice pentru sanatatea ochilor.