Sensibilitatea la cofeina

Generalitati

Multi oameni consuma cofeina zilnic, pentru a creste nivelul atentiei si a-si imbunatati energia, desi pentru unii acest stimulent poate provoca reactii nedorite. Sensibilitatea la cafeina este o afectiune care implica simptome, cum ar fi anxietate sau iritabilitate. Severitatea simptomelor de sensibilitate la cofeina poate varia de la o persoana la alta. Unii oameni sunt extrem de sensibili, chiar si la cantitati mici de cafea, iar altii pot ingera cantitati mari din aceeasi bautura, fara niciun fel de problema. Cofeina este prezenta in cafea, ceai negru si verde si alte produse (de exemplu, bauturile tip cola).

Cantitatea de cofeina din alimente si bauturi variaza. Pentru cafea si ceai, cantitatea de cofeina pe ceasca depinde de marca, de tipul de boabe sau de frunze folosite, de modul in care se prepara si de cat timp se infuzeaza. Cafeaua poate avea doar doua miligrame de cofeina (cafea decofeinizata) pe ceasca si pana la 200 de miligrame pe ceasca. Ceaiul tau tipic contine aproximativ 40 de miligrame de cofeina, dar poate varia de la 9 la 110 miligrame.

Ce este cofeina?

Cofeina este stimulentul din cafea, ceai, ciocolata si sifon care reduce oboseala, creste vigilenta si iti ofera un plus de energie. De asemenea, poate provoca insomnie, dureri de cap, deshidratare si hipertensiune arteriala, daca nu esti atent. Pentru multi, cofeina este un instrument care ii ajuta sa se trezeasca, sa se insanatoseasca si sa se concentreze.

Cofeina este o substanta alba, amara, care se gaseste in mod natural in peste 60 de plante, inclusiv boabe de cafea, frunze de ceai si pastai de cacao care sunt folosite pentru a face ciocolata.

Ce efect are cofeina asupra organismului?

Cofeina trece in sange din stomac si intestinul subtire. Odata ajunsa in sange, cofeina va stimuleaza sistemul nervos central – nervii, creierul si maduva spinarii – pentru a va face sa va simtiti mai treaz si mai alert. Cofeina reduce oboseala si imbunatateste concentrarea si atentia. De asemenea, provoaca eliberarea de acid in stomac si este posibil sa aveti arsuri la stomac sau indigestie dupa consumul de cofeina.

Cand bei sau mananci cofeina, semnalizarea dopaminei din creier este imbunatatita. Dopamina este o substanta chimica care ajuta la controlul motivatiei, emotiilor si miscarii. Va simtiti mai alert si mai treaz cand semnalizarea creste.

Simptomele sensibilitatii la cofeina

Cele mai frecvente simptome ale sensibilitatii la cofeina sunt anxietatea si iritabilitatea. Acestea variaza in intensitate, in functie de persoana. Alte manifestari mai grave includ spasmele musculare, bataile nergulate ale inimii si greata. Durerile de cap sunt un alt semn comun al sensibilitatii la cofeina.

Desi cafeaua este un stimulent, unii oameni acuza senzatia de oboseala dupa ce consuma cafea sau produse ce contin cofeina. Cofeina poate afecta, de asemenea, calitatea somnului, provocand insomnii.

In timp ce sensibilitatea la cofeina este destul de frecvent intalnita in randul oamenilor si provoaca adesea doar simptome usoare, unele persoane prezinta manifestari grave si reactii adverse severe chiar si dupa ce consuma mici cantitati de cafea - acestia intra in categoria persoanelor cu intoleranta la cofeina.

Intoleranta la cofeina include toate simptomele de sensibilitate la cofeina, dar care se manifesta cu o severitate crescuta. Uneori, intoleranta la cofeina include simptome precum eruptii cutanate si convulsii.

Intoxicatia cu cofeina este un alt simptom destul de frecvent de sensibilitate la cofeina. Aceasta conditie este asociata cu un aport crescut de cofeina intr-o perioada scurta de timp. Deseori, 250 ml de cafea, consumati in termen de 2 ore, pot duce la intoxicatie cu cofeina. Intoxicatia cu cofeina include simptome asemanatoare cu sensibilitatea sau intoleranta la cofeina.

Oamenii care nu beau cafea sau bauturi cofeiniziate in mod regulat sunt mai susceptibili de a experimenta simptome de sensibilitate la cofeina. Alti factori care pot contribui la cresterea riscului de sensibilitate la cofeina includ stresul, greutatea corporala crescuta si fumatul. In plus, cei care au fost diagnosticati cu o tulburare nervoasa sunt mai predispusi la aparitia manifestarilor sensibilitatii la cofeina. Barbatii tind sa aiba un risc mai mare de sensibilitate la cofeina decat femeile.

Cel mai bun mod de a trata sensibilitatea la cofeina este de a reduce sau a elimina cofeina din planul dumneavoastra alimentar. Multe produse, cum ar fi ciocolata, ceaiul, cafeaua, sucurile acidulate tip cola si multe deserturi, contin cofeina. Cele mai multe bauturi energizante se bazeaza pe un nivel ridicat de cofeina, ca stimulent. Chiar si cafeaua decofeinizata si ceaiul verde pot contine cantitati mici de cofeina, suficient de insemnate ca persoanele cu sensibilitate la cofeina sa experimenteze simptomele conditiei.

Cata cofeina este prea multa?

Adultul in medie consuma 200 mg de cofeina pe zi. Acesta este echivalentul a doua cesti de cafea. Consumul de pana la 400 mg sau patru cani de cafea nu pune probleme pentru majoritatea oamenilor. Dar, cofeina afecteaza oamenii in mod diferit, in functie de marimea, sexul si sensibilitatea lor la aceasta.

Daca sunteti sensibil la cofeina, chiar si cantitatile moderate pot provoca insomnie (probleme de somn), ritm cardiac rapid, anxietate si sentimente de neliniste. Expertii in sanatate si nutritie sunt de acord ca a consuma peste 600 mg de cofeina pe zi (echivalentul a patru pana la sapte cani de cafea) este prea mult.

Cat dureaza cofeina in corpul uman?

Efectele cofeinei pot fi resimtite imediat dupa 15 minute dupa ce a fost consumata. Nivelul de cofeina din sange atinge varful aproximativ o ora mai tarziu si ramane la acest nivel timp de cateva ore pentru majoritatea oamenilor. La sase ore dupa consumarea cofeinei, jumatate din aceasta se afla inca in corpul tau. Poate dura pana la 10 ore pentru a elimina complet cofeina din fluxul sanguin.

Care sunt cateva sfaturi pentru a renunta la cofeina?

Reduceti incet cantitatea de cofeina din dieta dumneavoastra. Nu face greseala de a va oprii total. Probabil veti avea simptome de sevraj si veti revenii la a bea cafea sau suc sau a lua un medicament pentru dureri de cap cu cofeina pentru a face simptomele sa dispara. Acest lucru incepe ciclul dependentei din nou.

Evitarea simptomelor de sevraj este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii isi continua obiceiul de cafea. Pentru a reduce cu succes aportul de cofeina, reduceti treptat cantitatea de cafea, ceai, sifon si bauturi energizante pe care le aveti in fiecare zi. Incepeti sa inlocuiti bauturile reci cu cofeina cu apa. Apa este o alegere sanatoasa si satisface nevoia de a bea un lichid. De asemenea, apa elimina in mod natural cofeina din corpul tau si te mentine hidratat.

Daca sunteti un bautor de cafea, treceti treptat de la cafeaua obisnuita la cea decofeinizata. Mai intai alterneaza intre decofeinizat si obisnuit, apoi treptat treptat cu mai mult decofeinizat si reduceti cafeaua obisnuita. Reducerea treptata a consumului de cofeina pe o perioada de doua pana la trei saptamani va va ajuta sa va schimbati cu succes obiceiul fara a provoca simptome de sevraj.