Ce sa mancati cand suferiti de diaree

Generalitati

In cazul in care, ocazional aveti diaree, nu trebuie sa va faceti griji. Cauzele diareei pot varia de la o intoleranta a unui aliment pe care l-ati mancat, la infectii intestinale destul de grave, provocate de bacterii si paraziti.

Diareea ar putea fi severa (atunci cand dureaza mai multe zile) sau usoara (cand consta in cateva scaune moi). Severitatea este determinata de frecventa scaunelor diareice.

Ar trebui sa stiti ce alimente puteti sa consumati si pe care ar trebui sa le evitati, daca suferiti de diaree.

Alimente permise

Printre cele mai frecvent recomandate alimente pentru persoanele care manifesta diaree se numara alimentele din dieta BRATY. Dieta presupune consumul de banane si mar copt sau sos de mere (care contin pectina si ajuta la ameliorarea simptomelor diareei), orez, paine prajita si iaurt degresat.

Impreuna, aceste alimente pot contribui la normalizarea miscarilor intestinale. In plus, contin minerale si vitamine, dar si carbohidrati usor de absorbit, care asigura organismului energia de care are nevoie. Este indicat sa nu se foloseasca zahar sau condimente.

Alte alimente blande pentru stomac, care ar putea fi tolerate in caz de diaree sunt:

• cartofii si morcovii fierti sau copti - Cartofii copti in coaja si morcovii fierti contin amidon care va contribui la normalizarea scaunelor diareice. Inainte sa le consumati ar fi indicat sa zdrobiti aceste legume.

• biscuiti si covrigei neindulciti - acestia ajuta la absorbtia acidului stomacal, care poate provoca crampe si dureri in timpul diareei.

• pui fiert sau gatit la cuptor, fara grasime - care ofera organismului necesarul de proteine pentru ca acesta sa accelereze vindecarea, ca sa sa-si recapete energia.

• cereale neindulcite - cele mai multe dintre cereale contin grau si implicit gluten. Acesta poate ajuta la incetinirea frecventei scaunelor diareice. De asemenea, orezul ar putea fi o alegere buna. Pentru a nu agrava diareea este indicat sa se evite produsele din cereale integrale care sunt bogate in fibre. Fibrele au rol laxativ natural.

• ceai de menta.

Consumati alimente bogate in potasiu, cum ar fi sucurile de fructe si bauturile pentru sportivi. Mancati produse alimentare care au un continut ridicat de sodiu, cum ar fi supe sau ciorbe cu putine grasimi. Sarea va ajuta sa retineti apa si impiedica deshidratarea.

Includeti in alimentatia dumneavoastra suficiente proteine. Puteti beneficia de acestea prin consumul de carne de vita, carne de porc, pui, curcan, oua fierte tari si tofu. Acestea va ajuta sa evitati oboseala.

Daca va plac anumite fructe si legume, mancati-le fierte, nu crude. Unele fructe si legume crude pot agrava diareea. Consumati supe cu sparanghel, sfecla, morcovi, dovlecei, ciuperci si telina, dar si cartofi copti in coaja, fara unt.

Alimente de evitat in caz de diaree

Organismul este deja sensibilizat de diaree. De aceea, ar trebui sa se evite pe perioada manifestarilor simptomelor diareei o serie de alimente:

• produsele lactate cu grasimi - unt, lapte, inghetata sau branza. Chiar daca diareea nu este cauzata de intoleranta la lactoza (dificultatea de procesare a zaharului din lactoza care se gaseste in produsele lactate), ar trebui sa stati la distanta de aceste alimente cand aveti diaree. Ati putea fi, temporar, sensibili la produsele lactate chiar daca acestea nu va declanseaza, de obicei, nici o problema. Iaurtul bogat in probiotice poate fi singura exceptie de la aceasta regula.

• alimentele prajite sau grase - acestea includ si grasimile si sosurile care pot inrautati diareea

• prajiturile, bauturile si bomboanele cu zahar, mai ales cele care contin sorbitol si alti indulcitori artificiali, care ar putea avea efect laxativ

• condimentele si alimentele condimentate, cum ar fi ardeiul iute, sosurile iuti, curry sau tabasco - toate acestea sunt laxative naturale si pot contribui la intensificarea manifestarilor atunci cand sunt ingerate in cantitati mari

• supa crema

• fructele si legumele crude - acestea pot contribui la cresterea cantitatii de gaze intestinale. Pana diareea se amelioreaza ar trebui sa evitati mai ales consumul de fasole, broccoli, mazare, ceapa, conopida si varza.

• alimentele si bauturile care contin cafeina

• bauturile carbogazoase - acestea provoaca balonare si pot declansa stres digestiv. Atunci cand apare diareea, functia sistemului digestiv este suprasolicitata.

• alcoolul.

Alte recomandari in caz de diaree

1. Ar trebui sa evitati sa utilizati in exces alimente antidiareice in primele 24 de ore. De obicei, diareea este o metoda de curatare a organismului de infectii si toxine.

2. Incercati sa consumati alimente care nu sunt expirate, care au fost corect conservate, depozitate si pastrate in frigider.

3. Cand suferiti de diaree este indicat sa va odihniti. Evitati sa reluati dieta dumneavoastra normala prea repede, pentru ca diareea sa nu recidiveze.

4. Incercati si o dieta cu multe lichide: ceaiuri, apa, suc de mere si supa limpede. Nu includeti produse congelate sau conservate in regimul dumneavoastra alimentar. Astfel veti reusi sa preveniti iritarea intestinului. In plus, este recomandat sa consumati lichide pentru rehidratare orala sau bauturi pentru sportivi.

Puteti sa va preparati si dumneavoastra propriul lichid pentru rehidratare orala. Pentru acesta aveti nevoie de putina zeama de lamaie, o lingura de zahar si cateva prafuri de sare pe care le veti adauga intr-un pahar de apa plata.

5. Dupa doua zile de la declansarea diareei incercati sa introduceti in dieta, treptat, alimente care contin cantitati reduse de fibre alimentare.

6. Mancati frecvent mese mici. Organismul dumneavoastra va digera mult mai usor mesele reduse cantitativ.

7. Dupa fiecare episod diareic incercati sa beti cel putin o ceasca de lichid (de preferat apa plata), dar cu inghitituri mici. In cazul in care nu urinati normal sau urinati cantitati mici de urina, ori aceasta este inchisa la culoare, inseamna ca nu ati baut suficiente lichide.

In cazul in care simptomele de diaree persista si nu se amelioreaza cu ajutorul dietei si apar sangerarea, flatulenta si balonarea, ar trebui sa consultati medicul. Specialistul va determina daca diareea are o cauza medicala mai serioasa si va va recomanda tratamentul adecvat.