Stopgripa.ro lanseaza serviciul de ALERTE

Accesati www.stopgripa.ro pentru a va abona si pentru a primi cele mai noi stiri cu privire la evolutia gripei in Romania si in lume. De asemenea, puteti afla cu ajutorul medicilor specialisti care sunt cele mai recente recomandari de tratament, cat si cele mai eficiente metode de preventie.

Conform celor mai recente date ale Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, de la inceputul sezonului gripal si pana la data de 10 februarie 2013, in Romania au fost confirmate 98 de cazuri de gripa (66 virusuri gripale tip A, din care: 66 subtip H1 pdm09 si 7 subtip H3; 25 virusuri gripale tip B) si doua decese, ambele confirmate cu virus gripal A/H1 pdm09.

In aceasta perioada, activitatea gripala evolueaza in Romania cu intensitate medie, existand focare locale (judetele Constanta, Dolj, Iasi) si cazuri sporadice. Preponderent la persoanele neprotejate cu vaccin gripal, cazurile de gripa au inregistrat o evolutie atat in forma medie, cat si severa. In Statele Unite, in sezonul gripal 2012-2013, potrivit Centrului Federal pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) au fost inregistrate aproape 30.000 de cazuri de gripa, iar 64 de copii au murit din cauza acestei boli.

Conform specialistilor, vaccinarea antigripala ramane cea mai eficienta metoda de preventie activa, reducand considerabil riscul de imbolnavire cu virus gripal. Vaccinarea poate fi efectuata pe toata perioada sezonului gripal, chiar si in luna februarie.

"Cred ca ar trebui sa fim cu totii constienti despre importanta vaccinarii, Tulpina H1N1 a afectat paradoxal populatia mai tanara, 30-60 ani, nu pe cei peste 70-75 ani, la care in mod obisnuit ne-am fi asteptat sa se inregistreze imbolnaviri. Poate parea paradoxal, insa o posibila explicatie sta chiar in structura virusului si a modului in care acesta interactioneaza cu organismul gazda- omul, fiind important de luat in calcul si intalnirile lor anterioare. In plus un element absolut senzational, chiar pentru mine ca medic, este ca virusul gripal, pneumococul, virusul respirator sincitial si stafilococul au amprenta genica unica, inimitabila, reproductibila in determinarile de mare finete. Si daca ei se unesc in orice combinatie, efectul este devastator. Persoanele care sufera de boli cronice pot sa faca complicatii asociate imbolnavirii cu virus gripal, de cele mai multe ori datorita asocierii intre acesta si pneumococ (co-infectie), iar la copii si datorita virusului respirator sincitial (care are un maxim de activitate in lunile de iarna). Complicatiile si chiar decesul datorat infectiei gripale sunt intalnite peste tot in lume, de aceea este important sa intelegem ca o boala aparent banala poate fi extrem de contagioasa si cu efecte devastatoare la nivelul starii de sanatate," Dr. Oana Falup Pecurariu, Medic primar pediatru, Presedintele Asociatiei Romane Pro Imunizare (ARPI).

Cresterea imunitatii - un subiect de interes pentru majoritatea romanilor

"Imunizarea este necesara pentru protectia noastra, a tuturor si as dori sa privim lucrurile in ansamblul lor, nu doar in ceea ce priveste gripa. De asemenea, trebuie sa luam in considerare faptul ca noi, oamenii, suntem diferiti unii de ceilalti, asadar si raspunsul imun este unul diferit. Am observat ca exist un trend de ceva vreme, oamenii find din ce in ce mai interesati in a gasi solutii pentru cresterea imunitatii in fata bolilor. Consider ca aceasta preocupare este una incurajatoare, atata vreme cat se face consultand si medicul. Este de dorit sa facem preventie decat sa ajungem in spital," Dr. Oana Falup Pecurariu, Medic primar pediatru, Presedintele Asociatiei Romane Pro Imunizare (ARPI).