Osteoporoza si sanatatea oaselor

Generalitati

Osteoporoza este o conditie care implica scaderea densitatii osoase. Osteoporoza afecteaza una din sase femei si unul din opt barbati cu varsta de peste 50 de ani. Este intalnita frecvent in randul femeilor aflate la post-menopauza.

Osteoporoza este adesea cauza multor complicatii medicale, deoarece boala poate progresa fara semne sau simptome semnificative. Odata cu trecerea timpului, osteoporoza se poate manifesta prin pierderea de masa osoasa si dureri, fracturarea si deformarea oaselor.

Factori de risc

Factorii de risc ai osteoporozei sunt adesea cunoscuti si includ:

Este important sa preveniti pierderea de masa osoasa din timp, pentru a va putea bucura de oase sanatoase chiar si la o varsta inaintata.

Teste si diagnostic

Pentru a pune un diagnostic corect, medicul va lua in considerare istoricul medical complet, iar apoi va solicita efectuarea unor teste specifice, in special a testelor de evaluare a densitatii osoase. In timpul examenului, medicul va lua in considerare:

In urma acestor investigatii, medicul va evalua rezultatele si va putea determina daca aveti osteopenie sau osteoporoza.

Tratament

In prezent, exista numeroase medicamente care pot ajuta pacientii cu osteoporoza. Aceste medicamente ajuta la mentinera densitatii osoase si pot reduce riscul de fractura. Exemple de astfel de medicamente includ:

Alte optiuni de medicamente care protejeaza impotriva pierderii osoase includ:

- In cazurile foarte dureroase, medicul poate prescrie pacientului calmante puternice.

- Terapia fizica va poate ajuta sa ameliorati simptomele de osteoporoza si va poate ajuta sa invatati cum sa va miscati corespunzator, fara a creste riscul de fracturi.

Modalitati eficiente de prevenire a osteoporozei

Oasele se reinoiesc continuu, iar pentru ca acest proces sa aiba loc, organismul are nevoie de anumite substante nutritive.

- Calciu. Calciul este esential in construirea masei osoase. De aceea, trebuie sa va asigurati ca includeti in dieta dumneavoastra alimente ce contin suficient calciu, pentru a preveni deficitul.

- Vitamina D. Vitamina D este esentiala pentru sanatatea osoasa, deoarece ajuta oasele sa absoarba calciul din organism. Vitamina D este sintetizata de organsismul uman in urma expunerii la soare si mai poate fi asimilata din alimentatie. Aportul zilnic recomandat de vitamina D este de 400-800 UI, in functie de anotimp.

- Vitamina K. Cercetarile in domeniu arata ca vitamina K reduce riscul de pierdere a masei osoase. Cercetatorii au descoperit ca vitamina K ajuta la mentinerea sanatatii osoase.