Ce nu stiati despre lapte

Generalitati

Doua pahare de lapte - fie ca este de vaca, soia sau migdale - ofera aproape o treime din cantitatea zilnica recomandata de calciu atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Laptele de vaca este, de asemenea, o excelenta sursa de proteine. Acesta contine multe elemente nutritive esentiale pentru functionarea optima a organismului, inclusiv fosfor, vitamina D, potasiu, niacina si riboflavina, toate foarte importante pentru mentinerea sanatatii adultilor si copiilor. Cu toate acestea, este posibil sa nu stiti de ce si cum sa includeti laptele in planul dumneavoastra de alimentatie sanatoasa.

Informatii utile despre lapte

- Persoanele care beau lapte cu regularitate traiesc mai mult. In ciuda contributiilor sale nutritive, multi adulti consuma prea putin lapte in fiecare zi. Ar trebui sa va mai ganditi la acest aspect, deoarece studiile recente arata ca aportul adecvat de lapte poate reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral cu aproximativ 20%.

- Laptele va poate salva dintii. Desigur, calciul si vitamina D din lapte ajuta la consolidarea si intarirea oaselor, dar ar trebui sa stiti ca laptele poate ajuta, de asemenea, la salvarea unui dinte rupt. Daca in urma unui accident un dinte este indepartat din locul sau, il puteti pune intr-un pahar cu lapte pana cand ajungeti la medicul stomatolog. Laptele il va conserva (nu pe o perioada prea mare de timp) si astfel medicul va putea repune dintele la loc.

- Laptele cu ciocolata sau cacao este foarte bun dupa ce faceti exercitii fizice. Laptele cu ciocolata (cu continut redus de grasime) va ofera mai multa energie, dupa un antrenament intens, mai multa decat bauturile pentru sportivi sau bauturile fara calorii.

Intr-un studiu recent s-a constatat ca persoanele care au baut un pahar de lapte cu ciocolata imediat dupa antrenament, au avut un nivel mai ridicat de energie fata de persoanele care au consumat apa sau bauturi sportive.

- Sunteti alergici la lapte? Nu sunteti singurii. Laptele este unul dintre cei mai intalniti alergeni mai ales la copii. Intre 1 si 7,5% dintre copiii mai mici de un an au alergie la laptele de vaca si la formulele de lapte praf be baza de lapte de vaca. Cu toate acestea, exista numeroase alternative la laptele de vaca: laptele de soia, de migdale si de orez sunt doar cateva dintre optiuni.

Asigurati-va ca cititi cu atentie eticheta produselor atunci cand alegeti alterantivele la laptele de vaca. Unele dintre acestea contin cantitati semnificative de zahar si grasimi. Multe dintre aceste alternative la laptele de vaca sunt imbogatite cu calciu si pot suplini aportul zilnic de calciu in cazul copiilor si adultilor care sufera de intoleranta la lactoza.

- Alte surse de calciu pentru cei care nu agreeaza laptele. Daca nu va place laptele in mod special, trebuie sa includeti in planul alimentar si alte alimente care au in compozitie calciu si vitamina D.

O sticla normala de lapte contine aproximativ 300 de miligrame de calciu. Puteti creste aportul de calciu cu o cana de iaurt degresat, care contine aproximativ 400 miligrame de calciu. O jumatate de cana de broccoli are 98 miligrame de calciu. Pentru a furniza organismului aproximativ 300 de miligrame de calciu in fiecare zi, mai puteti consuma 150 grame de somon sau 165 grame de tofu.

Este important sa va amintiti ca vitamina D ajuta oasele sa absoarba calciul, deci nu uitati sa mentineti un echilibru de vitamina D in organism.