Durerea abdominala: simptome si diagnostic

Generalitati

Durerea abdominala se refera la orice durere resimtita in zona abdominala, indiferent de cauze. Durerile abdominale sunt printre cele mai comune tipuri de dureri experimentate de oameni. Cele mai multe persoane sufera de dureri abdominale cel putin o data in viata. Acest tip de durere poate fi cauzat de afectiuni care implica tesuturile ce alcatuiesc peretele abdominal (cum ar fi pielea si muschii peretelui abdominal), afectiuni ale organelor situate in cavitatea abdominala sau pot fi dureri iradiate in abdomen, dar cu originea la nivelul unotr organe toracice (ex: cord, baza pulmonare, esofac etc)

In general, termenul de durere abdominala este folosit pentru a descrie durerea care provine de la un organ situat in cavitatea abdominala - apendice, vezica biliara, pancreas, rinichi si intestine.

Nu trebuie sa ignorati nicio durere abdominala, mai ales cand este accentuata si este prezenta fara o cauza cunoscuta. Majoritatea acestor dureri sunt usor de diagnosticat si tratat si nu sunt serioase, dar exista si posibilitatea ca durerile abdominale sa reprezinte simptomele unor boli grave ce necesita atentie medicala de urgenta. Iata cateva simptome si cauze ale durerilor abdominale, cunoscandu-le va va fi mai usor sa distingeti intre o problema minora sau o afectiune mai grava!

Caracteristici ale durerilor

Pentru a stabili cauza care declanseaza durerea, medicul specialist va lua in calcul mai multe aspecte:

1. Modul in care debuteaza durerea - De exemplu, durerile abdominale care apar brusc pot sugera intreruperea aprovizionarii cu sange a colonului (ischemie) sau obstructionarea canalului biliar de o piatra (colica biliara).

2. Localizarea durerilor - Un alt aspect important in determinarea cauzelor durerilor abdominale, il reprezinta localizarea durerii.

- De exemplu, apendicita provoaca durere in mijlocul abdomenului, iar apoi durerea se muta in partea dreapta jos, spre picior.

- In cazul diverticulitei, durerea provocata de aceasta conditie este situata in partea stanga, inferioara a abdomenului.

- Durerea de vezica biliara (colica biliara sau colecistita) este resimtita in mijlocul abdomenului si iradiaza catre partea dreapta.

- Durerea cu origine pancreatica debuteaza in epigastru (mijlocul abdomenului) si iradiaza catre stanga sau/si in spate.

- Durerea localizata pe o intreaga parte laterala a abdomenului sau care "se muta" din dreapta in stanga este, de obicei, cauzata de sasme su afectiuni ale intestinului.

3. Tipul de durere - Tipul durerii este important pentru descoperirea cauzei durerilor. Diverse afectiuni pot provoaca dureri de intensitate si frecventa diferite.

In anumite cazuri, caracteristicile durerilor se modifica la persoanele care sufera de afectiuni inflamatorii.

4. Durata durerii - In cazul durerilor abdominale, perioada de timp pe parcursul careia se manifesta aceasta este foarte importanta. Iata cum difera aceasta durata, de la o conditie la alta:

Durerile abdominale sunt motive de ingrijorare?

Daca durerea abdominala este severa si este insotita de oricare din urmatoarele simptome, adresati-va imediat medicului:

De asemenea, trebuie sa consultati specialistul daca sunteti insarcinata si experimentati durere, daca durerea este cauzata de o leziune anterioara la nivelul abdomenului sau daca, indiferent de tipul durerii, aceasta persista mai mult de cateva zile.

Toate aceste manifestari pot fi indicii ale prezentei unei probleme interne, care necesita tratament specific.

Diagnostic

Medicii pot determina cauza durerilor abdominale in functie de:

Examenul fizic

Examinarea pacientului va oferi medicului indicii suplimentare in a descoperi cauza durerilor abdominale. Medicul va incerca sa descopere:

Teste de laborator

Pentru evaluarea durerii abdominale medicul va recomanda urmatoarele teste de laborator:

- Un numar ridicat de celule albe in sange sugereaza prezenta inflamatiei sau a infectiei in organism.
- Valorile ridicate ale amilazei si lipazei indica probabilitatea prezentei pancreatitei.
- Enzimele hepatice pot fi crescute in cazul litiazei biliare.
- Prezenta sangelui in urina ar putea semnala aparitia de pietre la rinichi.
- Atunci cand exista diaree, celulele albe din scaun sunt semnul unei inflamatii intestinale.

Ecografia abdomino-pelvina este foarte utila, si de prima intentie. Ea ajuta atat pentru a stabili uneori cauza durerilor (ex: colecistita, colica biliara, pancreatita acuta, litiaza renala etc) cat si pentru excluderea unor astfel de diagnostice, atunci cand aceste organe apar normale la examenul ecografic, obligand medicul la orientarea spre alte metode de diagnostic.

Radiografia cu raze x este utilizata atunci cand sunt suspectate afectiuni ale rinichilor, ureterului si vezicii urinare. Cand este implicata o obstructie intestinala, in urma radiografiei se poate observa ca intestinele sunt extinse si umplute cu aer. Bolnavii diagnosticati cu ulcer perforat, pot inregistra scapari de aer din stomac in cavitatea abdominala. O radiografie abdominala poate releva prezenta unei pietre renale calcifiate care a ajuns in ureter.

Esofagogastroduodenoscopia este utila petnru detectarea gastritelor, ulcerelor sau cancerului de stomac. Colonoscopia este folosita pentru diagnosticarea colitei infectioase, colitei ulcerative sau a cancerului de colon.

Chirurgia sau laparoscopia pot fi necesare pentru examinarea cavitatii abdominale.